Nieuws Marketing
Twentse ondernemers lokken toeristen met lekker eten
Hoe lok je toeristen met lekker eten? Met pure kwaliteit, zeggen twaalf Twentse restaurants. Met 'slow living', vindt een andere. Gemene deler: Samen.

Twentse toprestaurateurs zitten vol plannen om niet alleen de Randstedeling, maar ook de Duitser en Vlaming te verleiden naar het oostelijk deel van Nederland te laten komen. Want restaurants in Twente doen niet onder voor die in Amsterdam, is het betoog van Richard van der Hoeven van Tuindorphotel 't Lansink in Hengelo.'t Lansink kwam onlangs in de restaurantgids Lekker 500 op plek 65 de top 100 binnen. ,,Maar dat is het niet alleen", zegt Van der Hoeven in een interview met De Twentsche Courant Tubantia. "Het is ook dat we het wat meer van de daken schreeuwen."
Culinaire schatkamer van NederlandOp de site van twaalf samenwerkende restaurants wordt Twente zelfs 'de culinaire schatkamer van Nederland' genoemd. Van der Hoeven: "Ja, dan krijg je natuurlijk ook reacties als dat we arrogant zouden zijn. Nou, 'so be it'. Je moet zichtbaar zijn, anders vinden ze je niet."
Twente Culinair heet het vehikel waarmee de restaurants de concurrentie met Amsterdam aan willen gaan. Het doel is Twente te promoten als 'smulregio'. Het is een van de peilers van Twente Marketing, de opvolger van het Twents Bureau voor Toerisme. Alleen wie een Michelinster heeft, in de Lekker staat of in de Gault & Millau mag meedoen. Kwaliteit, daar draait het om. En, zegt Van der Hoeven, de verbinding met een verblijf in Twente.
'Powerprovincie'Het goede nieuws: na het verschijnen van de laatste Lekker kan het aantal deelnemers uitgebreid worden naar vijftien. Want onder meer Carelshaven in Delden staat daar nu ook in. Een kunststukje dat Alco van Berkel, die het roemrijke etablissement nieuw leven inblies, binnen twee jaar klaarde. "We hebben ons kunnen onderscheiden van de middenmoot, zonder sterallures te hebben", zegt Van Berkel. Hij onderschrijft de ambitie van Twente Culinair van harte. "Het hoofdmotto is: laten zien dat wij er ook toe doen. Dan krijg je een magneetwerking. Lekker omschrijft Overijssel ook al als een 'powerprovincie'. Samen moeten we de schouders eronder zetten, samen doorpakken."
Alco van Berkel, Carelshaven
Op de kaart'Samen', dat is ook wat doorklinkt in de Beethovenzaal van het Theaterhotel Almelo. Er is een soort aftrapbijeenkomst van Marketing Oost en Gastvrij Twente, de organisaties die de rol van het failliete Twents Bureau voor Toerisme gaan overnemen. De zaal zit vol ondernemers en beleidsmakers. Onafhankelijk voorzitter Jan Bakker van Gastvrij Twente: "Toen ik kwam, zag ik een verdeeld landschap, met veel kennis en kunde, maar niet verbonden. Terwijl we dezelfde wedstrijd spelen, met dezelfde belangen."En datzelfde belang is: meer overnachtingen en meer bestedingen in Twente. 'Merkleider' Quirine ter Haar trekt in de praktijk de kar voor Twente bij Marketing Oost. "Waarom staat Twente niet internationaal op de kaart", houdt zij de aanwezigen voor. "Waarom Tirol, het Schwarzwald en het Sauerland wel? Het komt neer op 'samen'. Zij zeggen het niet alleen, zij doen het ook."
Trots meldt zij daarom ook de lancering van Twente Culinair. "De ondernemer is 'in the lead'", klinkt het als een mantra tijdens de twee uur durende werklunch.De vraag met welke boodschap Ter Haar de boer op gaat, wordt deze middag nog niet beantwoord. De slogan 'Twente, landgoed van Nederland' wordt in elk geval afgestoft en nieuw leven ingeblazen, zoveel is wel duidelijk.
AmsterdamCulinair journaliste Karin Vaneker uit Lonneker - "noem mij maar culinair historica" - moet eerst een beetje lachen als ze hoort dat de restaurants van Twente Culinair zich willen richten op bezoekers uit de Randstad. Ze werkte geruime tijd in het westen en schreef artikelen voor HP/De Tijd en horecavakblad Misset Restaurant. "Ze willen zich onderscheiden op kwaliteit, maar in Amsterdam vinden ze natuurlijk dat nergens buiten de hoofdstad beter gekookt wordt. Al vinden ze Tukkers ook wel heel leuk. Maar waarom kijken ze hier zo naar het westen? Kijk eens naar jezelf, zou ik zeggen. Er is veel potentie in de provincie, helemaal in Twente, waar het vasten en feesten verankerd is in de maatschappij."Haar betoog: waarom onderscheiden de restaurants zich niet met kenmerkende Twentse eigenschappen. "Wie heeft Twentse gerechten op het menu staan? Ik ben zelf van de boerderij, waar niets werd weggegooid. Koken van kop tot staart", zegt Vaneker.
StreekproductenHet betoog van Vaneker klinkt Harald Droste van Droste's Twente als muziek in de oren. Al twintig jaar heeft zijn Tubbergse restaurant een Bib Gourmand, zeg maar een halve Michelinster. "Wij proberen hier te koken met alleen streekproducten. En met wat het seizoen te bieden heeft. Zo hebben we een plukker die paddenstoelen komt brengen. En als de jagers een keer geen haas schieten, staat er volgende week geen haas op het menu."Maar typisch Twentse gerechten op de kaart? ,,Eigenlijk zijn die er niet", zegt Droste. "Ja, humkessoep. Dat hebben we ook wel eens op het menu gehad. Maar er is geen Twentse keuken."Toch wil Droste, die een aanbod om mee te doen met Twente Culinair afsloeg, dolgraag dat Twente zich onderscheidt. Maar niet louter op kwaliteit. "Wat maakt ons nu bijzonder? Kunnen wij ons culinair verenigen? Wanneer is iets culinair? Nee, je moet niet hetzelfde doen als ze in het westen doen, maar juist het tegenovergestelde. Niet hip. Niet groots. Als ze me vragen: wat is hier te doen, zeg ik: Niks! Er is hier niks te doen. Het is slow living. Kijk, in het westen gaat het zo..." Als een flamencodanser klapt Droste snel in zijn handen. "En hier..." Klap... klap... klap. "Het zou mooi zijn als we zouden kiezen voor Twente als de langzame regio. Dát moet je dan overal doorvoeren. 'Heanig an!'"
Harald Droste, Droste's TwenteSamen met Erfgoed Bossem in Lattrop lanceert Droste zaterdag Slow Food Twente. Doel: het verenigen van kleinschalige producenten van streekproducten, de restaurants die met deze producten werken en de consument in Twente. ,,80 tot 90 procent van onze gasten komt uit de Randstad", zegt Dennis Rerink van Erfgoed Bossem.
Kwaliteit en verantwoord"We schurken eigenlijk tegen hetzelfde publiek aan als Twente Culinair. Het zijn heel bewuste mensen, die kiezen voor kwaliteit, maar ook voor verantwoord leven. Ze komen voor het eten, ja. Maar het is wel de totale beleving." De slogan van Erfgoed Bossem: 'Beleef het echte, Twentse landleven van je kruin tot in je tenen'.Bij Droste's blijkt de zure zult niet zo zuur als de naam van het gerecht doet vermoeden. Zo is er ook allerminst een verzuurde verhouding tussen Twente Culinair en Slow Food Twente. "Ik kan goed met Richard van der Hoeven, hoor", zegt Droste.