Ayushman Talwar (25), master student industrieel design aan de TU/e, is bedenker en oprichter van start- up Hable. Met bediening van de zes brailleknoppen achterop de mobiele telefoon wordt de tekst via bluetooth omgezet in een standaardtekst. Het idee is dermate nieuw en sympathiek dat Hable (‘spreek’ in het Spaans) onlangs de Philips Innovation Award won in de categorie ‘Ruwe Diamant’. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro voor innovatie verbonden.
Maar om het geld is het de jonge entrepreneurs Ayushman , Tom Kersten ((21), Freek van Welsenis (22) en Gijs Leemrijse (20) niet te doen. ,,Nee van Hable gaan we niet rijk worden", reageert Ayushman tegenover het AD. Niet voor niets noemt hij zich sociaal geëngageerd ondernemer. Ayushman is afkomstig uit India waar hij opgroeide en studeerde aan de Technische Universiteit. Zijn vader is dokter, zijn moeder hoogleraar chemie maar het idee voor Hable deed hij bij zijn wijlen opa op. ,,Mijn opa was slechtziend en toen ik bij hem thuis was, probeerde ik hem uit te leggen hoe een smartphone werkt. Hij kon er in het begin niets mee. Daardoor werd ik getriggerd.” In zijn thuisland begon hij met de ontwikkeling van een brailletoetsenbord maar toen Ayushman voor zijn master aan de TU naar Eindhoven kwam, nam het idee een vlucht. Studenten Tom, Freek en Gijs sloten zich bij hem aan.
Lees ook: Jonge onderneming Sheltersuit op Smart Cities-missie in New York
Gevoelig
Het blijkt lastig als niet-blinde de doelgroep te vinden ondanks dat er een markt voor is. Ayushman: ,,Je ontwerpt en maakt iets voor een speciale doelgroep. Je maakt er geen deel van uit maar iemand moet het voor hen maken. Er zijn wel 6,5 miljoen blinde mensen wereldwijd maar niet alle blinden beheersen ook braille. Als je niet blind bent geboren maar pas op latere leeftijd je zicht verliest, is het lastiger om braille te leren. De sensitiviteit van je vingers is dan minder. Wij hebben ook braille geleerd want je moet natuurlijk weten hoe het werkt, maar het duurt langer om te leren.” Natuurlijk is er ook de optie spraakbesturing met Siri of Alexa die blinden kunnen gebruiken, maar daar kleven nadelen aan volgens Ayushman: ,,Het spraakherkenningssysteem maakt veel fouten en iedereen luistert met je mee. Hable helpt je je conversatie privé te houden. Dat is de waarde van het systeem.”
Experimenteel
Na twee jaar van ontwikkelen en testen met een prototype gaat binnenkort de eerste bescheiden productie van start. Vijftien Hables zijn er afgelopen maart verkocht tijdens de ZieZo-beurs in Utrecht voor visueel beperkten. Nu is het zoeken naar investeerders want Ayushman wil voor zoveel mogelijk mensen gebruik van zijn product mogelijk maken. ,,Nederland is nu onze roadmap. In februari willen we de Hables leveren. We zijn bezig ze te maken, de kopers weten dat ze een experimenteel product kopen en geven ons feedback.” De braillehoezen kosten nu rond de 400 euro. Dat lijkt veel maar de onkosten zijn hoog volgens Ayushman. ,,Je kunt dit product niet online verkopen, we moeten ermee naar de klant toe, die moet het product echt voelen en uitleg krijgen in het gebruik. Daarom zijn beurzen voor ons belangrijk. Ons streven is dat straks ook in India mensen er gebruik van kunnen maken. Kwestie van 'giving back’. We zijn nog steeds studenten maar we hopen na ons afstuderen onszelf te kunnen betalen om hieraan te kunnen blijven werken.”