Nieuws Marketing
Veel animo voor netwerkbijeenkomst Betuwe
Op de kick-off van Betuwe Onderneemt Beter kwamen deze week meer dan 100 deelnemers af. Ze praatten over onderwerpen als ondernemen, visie en succes. Dat schrijft De Gelderlander.

Wereldwijde sites als LinkedIn en Facebook ten spijt, ontkomt bijna geen ondernemer aan persoonlijk netwerken. Speciaal voor de Betuwse ondernemer werd daarvoor in 2014 de manifestatie Betuwe Onderneemt Beter in het leven geroepen. Op 26 juni is het weer zover. De kick-off hiervoor vond deze week al plaats bij de Rabobank Oost in Elst, een van de initiatiefnemers.
Stellingen
Dat Betuwse ondernemers daar het nut van inzien, bleek duidelijk uit de komst van meer dan 100 deelnemers. Die kregen bij de kick-off te horen wat ze eind juni kunnen verwachten. Uiteraard zakenlui om mee te netwerken en zaken te doen. Maar deze keer staat vooral het uitwisselen van kennis en ervaringen centraal. Dat allemaal aan de hand van stellingen waar aan negen of tien tafels gedebatteerd kan gaan worden. Evenzoveel bedrijven hebben zich al opgegeven om een tafel te adopteren. Waaronder beveiligingsbedrijf Securitas, Kuipers Bouw, Lingewaard Notarissen en Installatietechniek Denned.
Duurzaam
De bedoeling is dat de deelnemers praten over onderwerpen als ondernemen, visie en succes. Maar een beetje preken voor eigen parochie is niet verboden. Zoals Dennis Scheffer van Denned op de kick-off stiekem ook al deed. “Wat wij doen is het duurzaam verbouwen van techniek. Maar zelfs de laatste twee jaar zien wij nog steeds dat er niet duurzaam wordt gebouwd. De meeste installaties draaien nog steeds op gas. Dat moeten we zien te doorbreken.”
Verkiezing
Hoogtepunt van Betuwe Onderneemt Beter op 26 juni moet weer de verkiezing van de ondernemer van het jaar worden. Vanaf deze week mogen ondernemers elkaar daarvoor nomineren. Het laatste woord krijgt een onafhankelijke en deskundige jury.
Naamsbekendheid
De winnaar van vorig jaar, Bob Jacobs van Jacobs Beheersbaar Onderhoud, had de prijs naar eigen zeggen niet willen missen. “Mijn naamsbekendheid is er enorm door gegroeid. Voorheen onbekende mensen spreken me er over aan en vragen me op de koffie.”
Video van Betuwe Onderneemt Beter 2016: (tekst gaat verder onder de video)
José Peters: 'Persoonlijke aandacht werkt'
Betuwse ondernemer van het jaar. Voor die titel wil José Peters (foto boven artikel) wel gaan. September 2014 zette ze samen met enkele geestverwanten Business Netwerk Betuwe op. “Zakenmensen die geloofden in mij en mijn concept”, vertelt de Elsterse zoals altijd vol enthousiasme. “Het basisidee was een laagdrempelige businessclub, die maandelijks bijeenkomt. Doel is uiteraard netwerken, maar als trekker zorg ik altijd voor een spraakmakende gastspreker. Met een verhaal dat voor alle leden interessant is. Zeg maar van de accountant tot de nagelstylist.”
Die aanpak blijkt aan te slaan. Na tweeënhalf jaar heeft BNB ruim 150 betalende leden. “Het eerste jaar waren de bijeenkomsten gratis. Als investering in mijn toekomst en die van het netwerk. Want zo werkt het bij een goede businessclub: eerst investeren in de ander en dan via samenwerking beter worden van elkaar. Dat zie ik terug in de zakendeals die gesloten worden. Leden betalen nu 85 euro per jaar, partners 250 euro en wie zich nog nadrukkelijker wil presenteren kan premium partner worden.”
Het geheim van het succes zit hem volgens José Peters in de persoonlijke aandacht die elk lid krijgt. “Er zijn zoveel netwerkclubs, maar bij de meeste moet je helemaal zelf je weg vinden. Een ondernemer vertelde mij dat hij bij zo'n club de voorzitter al drie keer de hand had gegeven, maar dat deze hem nog steeds niet bij naam kende. Vaak zie je ook kliekjesvorming, waardoor met name nieuwkomers zich buitengesloten voelen. Bij mij staat de persoonlijke benadering juist centraal. Ik ken al mijn leden. Bij binnenkomst krijgen ze allemaal een hand en drie zoenen.
“Ik heb het voordeel dat ik jarenlang consulente ben geweest bij bemiddelingsbureau Mens en Relatie. Dat koppelt mensen op zoek naar en nieuwe relatie. Wat ik nu doe, is daar best mee te vergelijken. Ondernemers zijn zelfs dagelijks bezig met het zoeken van nieuwe partners. Daar help ik ze bij.”
Martine Hermens en Walter Fauser: 'Titel kunnen we niet winnen'
Onder de Indruk. Onder die naam gaven Martine Hermens en Walter Fauser zich nog op voor de kick-off van Betuwe Onderneemt Beter. Inmiddels opereren ze echter onder de vlag van Communicatiehuys. Met de insteek bedrijven te helpen beter te worden. “Wat wij doen is een bedrijf doorlichten. Inventariseren wat er speelt in de organisatie, om vervolgens een verbetertraject te starten. Deels doen we dat zelf, maar we hebben ook contacten met partners die op een specifiek gebied hulp kunnen bieden. Wat dat betreft kunnen we een bedrijf zeg maar ontzorgen. De juiste mensen zoeken voor de juiste oplossing.”
Volgens Hermens en Fauser is er bijna geen bedrijf dat optimaal functioneert. Fauser: “De ene keer schort het aan voldoende opleiding van het personeel, de andere keer laat het imago te wensen over of de zichtbaarheid online. Vaak ook worden de mogelijkheden en kansen die de sociale media bieden onvoldoende gezien en benut.”
Hermens: “Maar dat stellen we niet lukraak aan de kaak. Wat wij concreet doen is met het management om de tafel zitten en samen, als een architect, een 2D-plattegrond van het bedrijf maken. We bouwen als het ware gezamenlijk een nieuw, beter huis. Noem het maar het Communicatiehuys. De aanleiding om dat te doen kan ook een concreet feit zijn, bijvoorbeeld dat de klanten weglopen."
Dat Communicatiehuys vanuit Nijmegen opereert, is voor beide ondernemers geen reden Betuwe Onderneemt Beter te mijden. “Ik ben hier al voor het derde jaar”, vertelt Fauser. “Het is een prima initiatief voor de Betuwe, alleen kunnen wij helaas niet meedingen voor de titel Betuws ondernemer van het jaar. Maar daar is het de meeste ondernemers hier ook helemaal niet om te doen. Die willen net als wij gewoon contacten leggen en zakendoen.”
Zelfs de laatste twee jaar zien wij nog steeds dat er niet duurzaam wordt gebouwd