Nieuws Marketing
Wereldprimeur: trappisten krijgen eigen glossy

Ze zijn beroemd dankzij hun bier, maar verder bleven de trappisten voor velen een onbeschreven blad, een relikwie uit de Middeleeuwen. Daar moet een eigentijdse glossy iets aan doen. ‘Ook wij leven in 2016’.
Vaker dan hem lief is, krijgt dom Bernardus de vraag van een leraar of zijn scholieren eens een kijkje op de abdij van Koningshoeven in Berkel-Enschot mogen nemen, ‘want ze zijn net bezig met een project over de Middeleeuwen’. Dus zei de abt het gisteren, bij de presentatie van de kloosterglossy van zijn trappisten, nog maar eens: “Ook wij leven in 2016. We schrijven niet meer met de ganzenveer en we zitten ook niet meer op de poepdoos.”
Bij die boodschap hoort ook een eigentijds medium: een glossy. Stilleven is de titel. “We hebben nog even Ssst overwogen, maar dat klonk ons toch te belerend. Zo van: je moet wel je mond houden.”
Zwijgen doen ze allang niet meer, de trappisten. Met een twitterende abt schuwt Koningshoeven de massacommunicatie niet.
Toch is de glossy in zekere zin ook een buffer tegen de buitenwereld. Doelgroep vormen al die mensen die, na een dubbel of tripel, ook wel eens van het kloosterleven zelf willen proeven. In die behoefte moet Stilleven gaan voorzien.
De inhoud van het tijdschrift is divers, van de geschiedenis van de abdij tot recepten met trappistenbier. Broeder Wigbert werd een dag lang gevolgd, van de nachtwake (metten) tot de dagafsluiting (completen). De sociale werkplaats van Koningshoeven kreeg zijn reportage. En de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk onthult in ‘Stilleven’ dat hij al zijn gedeputeerden naar Koningshoeven heeft gevoerd om ze daar ‘de les van Bernardus’ voor te houden: ‘Eigenlijk moet iedereen opnieuw beginnen’.
Slotvraag voor Bernardus: ondergraaft zo’n wereldse glossy ook niet de mystiek van het monastieke leven? Het lachende antwoord: “Daar blijft genoeg van over.”