Nieuws Marketing

Zeg je Aziz, dan zeg je olijven

Waar veel vers verdween uit de binnenstad van Zaltbommel, hield Aziz stand. "Ik doe waar m’n hart ligt", vertelt hij in het Brabants Dagblad.

Annemiek Steenbekkers | Foto: Sharon Willems 4 mei 2016

Aziz

Hij was een jaar of 9 en op vakantie in zijn geboorteland, dat hij drie jaar daarvoor met zijn ouders, zusjes en broertjes had verruild voor Nederland. Daar zag hij een oude Marokkaanse man in de weer bij een olijfboom. "Wij kwamen uit Europa en wisten niet wat hij aan het doen was. Schudden, droog slaan; het was een hele toestand", zegt Aziz Kaaouass (42). "Het leek op de aandacht waarmee ze in Nederland met kersenbomen omgaan."Geliefde ondernemer Ergens daar, tussen de olijfbomen in Noord-Afrika, ontwaakte een interesse die tot op de dag van vandaag het leven van de geliefde Zaltbommelse ondernemer bepaalt. Onder de naam Saada (Marokkaans voor geluk) runt Kaaouass – door iedereen Aziz genoemd – nu 21 jaar een winkel in levensmiddelen in de Bommelse binnenstad. Met als specialiteit de Azizolijven, waar klanten vanuit de wijde omtrek – Bommelerwaard, Rosmalen, Den Bosch, Vught, Boxtel, Woudrichem – op afkomen. "In Marokko heeft echt iedereen wel een potje olijven in huis. Wij kregen van mijn oma altijd zo’n grote pot van twee kilo mee naar Nederland."Níét te vergelijken met de verfijnde smaak die hij er na veel experimenteren nu zelf aan weet te geven. "Het is de liefde die je erin stopt, hè." Na die ene keer in de boomgaard zag hij op verschillende Marokkaanse markten en later ook in Den Bosch veelal oude mannen met de vruchten in de weer op een manier die hem aansprak. "Verse kruiden snijden – vooral koriander is belangrijk – oliën toevoegen en net zo lang combineren tot je denkt: wauw, dit is lekker. Het marineren van olijven is net zoiets als friet lekkerder maken met mayo en ketchup. Ik maak mee dat mensen die hier in de buurt op visite zijn geweest en die mijn olijven voorgeschoteld kregen, zich in de winkel melden om zelf ook die olijven te kopen."Nieuw pand Sinds drie maanden zit-ie in een nieuw pand in de Boschstraat, dik 2,5 keer zo groot als de vorige winkel op de hoek Boschstraat-Spiesmakerstraat. "Daar durfden mensen niet altijd even goed naar binnen, bang dat ik niet had wat ze zochten. Hier is de drempel een stuk lager. Uiteindelijk is de verhuizing wel ingegeven door de vraag. Die was groter dan de ruimte."Eigen winkelIn de schappen buitenlandse producten, groenten, fruit, kruiden, noten, maar ook potten HAK-groenten, koffie en pakken sap. "Een eigen winkel, dat heeft me altijd getrokken. Mensen onze cultuur hier laten proeven. Veel groenten en fruit, weinig vlees, veelstoven. Ik ben zelf niet zo van het koken, wel van de olijven en van tapadingetjes. Dat wil ik gaan uitbreiden, net als Indische en Chinese spullen." Waar met onder meer de Albert Heijn veel aanbod van vers uit de binnenstad verdween, hield Aziz stand. Al is er met de verswinkel die na de zomer in het pand van de nabijgelegen boekhandel Kaasjager komt een kaper op de kust. "Daar maak ik me geen zorgen om. Ik wens ze veel succes. Het wordt je gegund of niet. Ik ben leergierig, probeer in te spelen op opmerkingen en wensen van klanten. De meesten zijn Nederlands. Ik heb niet te klagen. Het is geen goudmijn, maar we kunnen ervan leven. Ik doe waar m’n hart ligt."