Marketing

Tefaf legt kunstminnende jetset in de watten

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Meer dan 100.000 verse witte bloemen fungeren als tijdelijk behang. Verder zijn er honderden kilo's 'mooie' ossenhaas en heilbot ingeslagen en wachten 15.000 oesters en evenveel soepjes op hun wegslurpmoment, tijdens het netwerken tussen de stands in het MECC.

Toch is een veelgehoorde, politiek correcte kreet in Maastricht deze week: het draait om de kunst. En met pronkstukken als Bloemstilleven van Roelandt Savery (6,5 miljoen euro), een Bellotto-landschap (5 miljoen), een vrouwenhoofd van Alexej von Jawlensky (3,1 miljoen) en een Chinese Jian-schaal (2 miljoen) heeft Tefaf inderdaad toppers in huis.

Maar behalve de in totaal 30.000 werken die de 265 handelaren aanbieden, speelt het 'randgebeuren' tijdens deze 29ste editie - er worden 75.000 bezoekers verwacht, meer dan de helft komt uit het buitenland - onmiskenbaar een steeds grotere rol.

Lees verder onder de advertentie

Want eten, drinken en vooral aandacht en luxe-arrangementen vormen de smeermiddelen om verwende VIP's als Kanye West, Silvio Berlusconi en Calvin Klein te trekken. Voor hen blijkt toeslaan op Tefaf niet alleen een belegging, maar ook net zo'n statussymbool als een plek op de eerste rij bij een prestigieuze Parijse modeshow.

Andersom profiteert Tefaf van hun naamsbekendheid in de mondiale concurrentiestrijd met andere kunstbeurzen, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Waren dat er in 2000 nog maar 55, dit jaar zijn dat er 220 die zich allemaal willen onderscheiden en profileren.

En iedereen wil een graantje meepikken in de keiharde dans om dollars en euro's van multimiljonairs en fervente Tefaf-gangers als Augusto en Giorgio Perfetti (eigenaren van snoepjesconcern Perfetti Van Melle) en de al-Thani-familie uit Qatar (bezig om een eigen museum in te richten).

Lees verder onder de advertentie

Zo verwacht Maastricht Aachen Airport voor de speciale previewdag voor genodigden morgen 200 privéjets uit vooral Amerika, Duitsland, Turkije, China en de Verenigde Arabische Emiraten. De parkeer- en landingstarieven zijn afhankelijk van de grootte van de toestellen, aldus woordvoerder Sander Heijmans, die geen exacte bedragen noemt.

,,Er zijn toestellen met vier zitplaatsen, maar ook machines die plek bieden aan twintig mensen. Daarnaast heb je tot vip-vervoer omgebouwde boeings en airbussen. We leveren nu een limousine-service tot onderaan de vliegtuigtrap. Pas daar hoeven de gasten hun paspoort te laten zien aan de marechaussee. Ook kunnen belangstellenden bij een last-minute-beslissing op de dag zelf nog een vergunning krijgen om te landen, het komt voor dat mensen na uren op de beurs plotseling in Parijs uit eten willen. Dat moet kunnen. Verder handelen we de catering af, zorgen we voor champagne en kaviaar aan boord. Die bestelling is eigenlijk geen uitzondering, maar standaard op dit soort vluchten. We proberen te voldoen aan alle speciale wensen.''

Datzelfde geldt voor de Tefaf-organisatie die aparte arrangementen heeft afgesproken met luxe-hotels in binnen- en buitenland. Daaronder Quellenhof in Aken, Le Bristol Paris en Mandarin Oriental in Parijs en het Conservatorium Hotel, Waldorf Astoria en De L'Europe in Amsterdam. Voor beursbezoekers die niets zien in een overnachting in Maastricht, biedt die laatste accommodatie vervoer naar Zuid-Limburg aan per Mercedes S-klasse (759 euro), helikopter (3750 euro) en privéjet (5400 euro). Uiteraard wel enkele reis.

Lees verder onder de advertentie

,,Alles om de Tefaf-ervaring maar zo soepel en optimaal mogelijk te laten verlopen,'' aldus woordvoerster Madelon Strijbos. Wie daarom niets van zijn gading vindt in het toch uitgebreide assortiment wijnen, mag zijn eigen flessen meenemen. En dat gebeurt geregeld. ,,Er gaan hier serieuze bedragen om. En potentiële kopers hebben het soms al zwaar genoeg bij de lange onderhandelingen. Ze willen daarna niets aan hun hoofd hebben,'' zegt Strijbos, die naast het leger aan grote namen ook de conservatoren van het Rijksmuseum, het Louvre, het Metropolitan uit New York en het Boston Museum of Fine Arts verwacht in het MECC.

Intussen zijn de luxe-hotels en sterrenrestaurants in Zuid-Limburg en omgeving de komende dagen bijna allemaal volgeboekt, meldt Camille Oostwegel. De hotelier - onder meer eigenaar van Château Neercanne en St. Gerlach - heeft alle verloven van zijn 350 personeelsleden ingetrokken om het zijn gasten naar de zin te maken. Als kers op de taart vliegt hij de Spaanse topchef Ferran Adrià - voorheen restaurant elBulli - in, die op 19 maart met sterrenkoks Jonnie Boer en Sergio Herman een 10-gangendiner bereidt. Kosten per stoel: 1000 euro per persoon. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel. Dat dan weer wel.