Nieuws Radio

Expert Alex Slavenburg (Happimotion): zo creëert een moderne manager werkgeluk

Bij modern leiderschap hoort ook het creëren van werkgeluk. Als werknemers het naar hun zin hebben dan zie je dat de business beter gaat - zo 'simpel' kan het zijn. Het is de stelling van inspirator/coach Alex Slavenburg. Hij schreef het boek Leidinggeven met een Glimlach en organiseert 30 juni het event Happy People – Better Business.

Van onze redactie 15 juni 2022

Modern leiderschap zorgt voor werkgeluk

Als werknemers het naar hun zin hebben, gaat de business beter. Zo 'simpel' kan het zijn. Foto: Shutterstock

Alex Slavenburg is partner van het Happiness Bureau en eigenaar van Happimotion. Hij heeft meer dan 28 jaar (internationale) ervaring in het succesvol managen van veranderingen, managen van teams en boeken van resultaten binnen grote internationale organisaties. Slavenburg werkt samen met leidinggevenden, teams en organisaties om werkgeluk ‘in beweging te brengen, waardoor zij kunnen floreren’. Donderdag 30 juni organiseert Slavenburg het congres Happy People – Better Business over (zie kader).

Hij sprak in ons radioprogramma De Ondernemer Live (hieronder terug te kijken, interview start op ca. 1 uur 40 min.) duidelijk tegen dat de ontwikkelingen rond werkgeluk een hype is. Zelfs Amerikaanse manager worden empathischer. ,,De voornaamste les van wat ik zie, is dat het bouwen van die nieuwe cultuur een marathon is van tussensprintjes. Het is een nieuwe richting – noemt het geen cultuur – waarin is basisdingen als plezier, eerlijkheid, samendoen, lef vastlegt.”

"Je geeft aandacht aan je medewerkers en de ruimte om ze fouten en eigen keuzes te laten maken. Maar ik zie dat hedendaagse leiders daarmee worstelen. Je ziet dat ze lang wachten om iets uit te spreken wat ze niet goed vinden"

Alex Slavenburg, Happimotion (foto)

Alex Slavenburg spreekt van dienend en coachend leiderschap. ,,Je geeft aandacht aan je medewerkers en de ruimte om ze fouten en eigen keuzes te laten maken. Maar ik zie dat hedendaagse leiders daarmee worstelen. Je ziet dat ze lang wachten om iets uit te spreken wat ze niet goed vinden. Juist die helderheid, ook als iets niet goed gaat – als iets wel goed gaat ook roepen – is belangrijk om bespreekbaar te maken.”

Thuiswerken als bedreiging voor cohesie in teams

Wat hij als bedreiging ziet voor de bovenstaande ontwikkeling is het fenomeen thuiswerken. Door corona heeft het hybride werken een enorme vlucht genomen. Het werk ging door, maar de echte contacten, de onderlinge relaties verarmden. ,,Het is de bedreiging voor de cohesie in het team. In zo’n geval moet de leider echt bouwen aan een-op-een contacten met zijn mensen. Deze fun en friendship gesprekken moet je plannen. Het zorgt uiteindelijk voor energie, net als op een andere manier het (digitale) teamoverleg beginnen. Laat elk teamlid vertellen wat ze de laatste week heeft meegemaakt.”

Happy People – Better Business

Chief Happiness Announcer Jörgen Raymann krijgt 30 juni de zaal zeker op een 'gelukkige manier' aan het lachen. Hij leidt het grootste event over werkgeluk in Nederland: Happy People – Better Business. Deze vindt plaats in het AFAS Experience Center in Leusden. Een van de sprekers is Bas van der Veldt. De ceo van AFAS praat over Liefde in de boardroom.
Aanmelden voor het event kan via Eventbrite.

Luister hier De Ondernemer Live terug.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws