MediaRadio

Startup van de Week: Ode, een gesproken gastenboekpodcast voor bruiloft, uitvaart of afscheid collega

 
Martin ter Braake (links) terwijl hij een podcast opneemt met gasten. Foto: Emmely van Mierlo.
 
Geschreven door:
Leestijd 8 minuten

Ode maakt odes: als een gesproken gastenboek waarin herinneringen en anekdotes over een of meerdere personen tijdens een bijzondere gelegenheid worden gevangen in een podcast. Van bruiloft, verjaardag en uitvaart tot 21 diner, pensioenfeest tot afscheid van een collega. De podcastmaker van Ode legt die speciale dag vast wat jouw vrienden, familieleden of collega’s zich over jou herinneren. Ode is onze Startup van de Week.

Lees verder onder de advertentie

Groninger Martin ter Braake (37) – sinds kort woonachtig in Amsterdam – is de bedenker van Ode. Omdat hij een John de Mol-achtig figuur nodig had als sparringpartner en geldschieter – maar niet John de Mol zelf – benaderde hij Kees de Koning, oprichter van het platenlabel Top Notch en eigenaar van Desmet Studio’s in Amsterdam. Met succes: De Koning is nu mede-eigenaar van Ode. De basisopzet van een ode van maximaal vier uur kost 1250 euro. Het bedrijf – in maart 2022 officieel opgericht – heeft tot nu toe 45 odes gemaakt. Martin maakte er zelf tot nu 41, maar wil komende tijd meer gebruik maken van andere podcastmakers. Hij houdt kantoor in een studio van Desmet Studio’s.

Tweede serie: Startup van de Week

Wat, waarom en hoe? In Startup van de Week, de tweede serie intussen, geven we startende ondernemers op onze website én in ons wekelijkse kijkradioprogramma De Ondernemer Live de kans hun ondernemersverhaal te vertellen. Elke donderdag gaat er een nieuwe Startup van de Week online. Meedoen met de serie en geïnterviewd worden door startup-kenner Jeroen Kreule? Stuur een e-mail naar redactie@deondernemer.nlen wie weet...

De werkwijze: eerst volgt – meestal via Facetime – een kennismakingsgesprek tussen de opdrachtgever en Martin. Dan wordt een geschikte podcastmaker gezocht. De gekozen podcastmaker spreekt vlak voor de dag van opname met een aantal dierbaren, om alvast een beter beeld van hem of haar te krijgen en eventuele gevoeligheden te horen. Dat gebeurt telefonisch. Op de dag zelf kunnen meerdere mensen tegelijk aan de interviewtafel zitten. De groepsgesprekken zijn puur en positief, aldus Martin. Martin zorgt voor een zorgvuldige nabewerking, vervolgens wordt de opname gedeeld. Het is mogelijk om enkele hoogtepunten op een LP te laten persen. Een Ode is in principe privé, maar wie wil, kan het ook online (laten) publiceren via de bekende kanalen (Spotify, Apple Podcasts of Podimo).

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Startup van de Week: SOUS, culinaire ervaringen in een box, thuisbezorgd

Wanneer ben je op het idee gekomen?

,,Na de verjaardag van een vriendin in Brouwerij Martinus in Groningen, in juli 2021. Carla – zo heet ze – werd vijftig. Jeroen, een vriend van haar, maakt podcasts voor een bibliotheek en had zijn podcastset meegenomen in de hoop dat mensen uit zichzelf de microfoon wilden pakken en iets wilden zingen of inspreken. De set was dus onbemand. Dat werkte niet, want niemand maakte er gebruik van. Na een paar biertjes besloot ik de microfoon te pakken. Ik drukte op ‘opnemen’ en ben mensen gaan interviewen. Na twee uur heb ik op ‘stop’ gedrukt. Ik vond het fantastisch om te doen en het voelde heel natuurlijk.”

,,Toen ik ’s nachts thuiskwam, dacht ik: hier wil ik meer mee! Ik ging direct googelen en zag dat er nog geen bedrijf was dat zich richt op odes in de vorm van een podcast. Twee nachten heb ik niet kunnen slapen, zo kinderlijk enthousiast was ik. Vervolgens heb ik mijn ouders gebeld met de vraag of ik 4000 euro mocht lenen om een goede podcastset te kunnen kopen. Ze zeiden niet meteen ja… Ze zaten in de auto en moesten er over nadenken. Ik heb ze gelukkig kunnen overtuigen.”

Lees verder onder de advertentie
Foto: Emmely van Mierlo.

Je had veertien jaar een vaste baan bij de klantenservice van KPN… Dit klinkt als een sprong in het diepe, toch? Bovendien had je nagenoeg nul podcastervaring.

,,Ik had inderdaad een leuke baan bij KPN. In mijn vrije tijd deed ik al veel in de creatieve hoek. Ik produceerde muziek en was betrokken bij Kunstbende. Verder heb ik twee mbo-opleidingen gedaan: grafisch lyceum en muziekmanagement. Beide studies heb ik overigens niet afgemaakt. Bij Ode komen al mijn skills bij elkaar. Ik ben nieuwsgierig en kan makkelijk praten. In het najaar van 2021 heb ik mijn baan opgezegd.”

,,Het klinkt inderdaad als een sprong in het diepe, maar ik was er vanaf het allereerste moment van overtuigd dat het zou gaan lukken. Ik heb een oproep op Instagram gedaan, in no time kreeg ik drie opdrachten van mensen die ik via via kende. Het ging om drie bruiloften. Ik had nog geen prijs in gedachten, was vooral blij dat ik aan de slag mocht. Ook kwam ik toen al op het idee om gebruik te maken van meerdere podcastmakers: zzp’ers die voor mijn bedrijf werken. De eerste odes heb ik gemaakt onder een eenmanszaak die ik al jaren heb. In maart 2022 is Ode officieel van start gegaan.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Startup van de Week Regreener helpt bedrijven CO2-uitstoot te compenseren

Kees de Koning van Top Notch is mede-eigenaar. Kende je hem al?

,,Nee, alleen van naam en faam. Kees heeft ervaring met media en bedrijfsvoering, iemand die de wereld kent. Via Kraantje Pappie, een bekende van mij, kreeg ik het nummer van Kees. Toen ik hem appte, was hij op vakantie in Zweden. Hij zei: ik bel je over een week terug, is dat oké? Ik zei: nee, ik kan niet wachten, ik wil nu een afspraak maken. Want ik was in een hypermodus. We hebben een uur gebeld, een week later zat ik bij hem op kantoor. Zonder businessplan. Hij vroeg wat ik van hem wilde… Nou, alles: zijn netwerk, mentorschap, geld, alles. Een paar dagen later belde hij op om te zeggen dat hij graag mee wilde doen.”

Ik hoef geen grotere studio, ik zet niet volle bak in op geld verdienen. In ieder mens schuilt een mooi levensverhaal. Mijn droom is om zoveel mogelijk mensenverhalen vast te leggen

Wat was voor jou de leukste ode om te maken?

,,Mag ik er twee noemen? Ik heb een ode gemaakt bij een 21 diner, met veertig enthousiaste meiden. Ik kende dat hele fenomeen niet. Van te voren zei ik tegen die vader: ik weet niet of ik het zelf moet doen… Een jonger iemand die de belevingswereld van die jonge vrouwen kent is geschikter. Hij was het niet met me eens, omdat mijn verwondering groot was. Het was een geweldige avond, met hele leuke gesprekken. Een andere Ode waar ik blij van werd, was tijdens een familieweekend. Opa en oma waren veertig jaar getrouwd en namen alle kinderen en kleinkinderen mee naar een vakantiehuisje. De setting was heel intiem. Het was erg bijzonder om daar als buitenstaander kort onderdeel van uit te mogen maken.”

Lees verder onder de advertentie

Waar staat Ode over pak 'm beet drie jaar?

,,Ik hoop dat Ode een begrip wordt. Dus wanneer mensen op een bijzondere manier een ode willen brengen aan iemand, hoop ik dat ze automatisch aan ons denken. Ik hoef geen grotere studio, ik zet niet volle bak in op geld verdienen. In ieder mens schuilt een mooi levensverhaal. Mijn droom is om zoveel mogelijk mensenverhalen vast te leggen. Ik haal nu alles uit de kast om Ode te laten slagen: rondkomen is genoeg. Ik heb nu twee podcastsets, dus we kunnen op twee locaties tegelijk zijn. De basis staat, maar ik heb ideeën genoeg. We bieden het product nu aan in de vorm van een link naar de website, maar het zou leuk zijn als we mensen iets fysieks kunnen geven. Denk aan een mooi steentje met daarop een QR-code.”

Ik geloof echt in Ode. En wie ik ook spreek, zelfs mijn meest kritische vrienden, vinden het een goed idee

Door wie of wat laat jij je inspireren?

,,In de eerste plaats Kees. Hij zag het in mij zitten, neemt geen blad voor de mond en houdt me scherp. Bovendien is hij superefficiënt in alles wat hij doet. Dan Joris Linssen. De manier waarop hij het tv-programma Hello Goodbye presenteert… zo ongelooflijk knap. Hij stelt de goede vragen, durft soms de vinger op de zere plek te leggen en weet ook goed wanneer hij juist stiltes moet laten vallen. Sommige afleveringen kijk ik terug. En verder was ik fan van de stijl van Man Bijt Hond. Jammer dat dat programma verdwenen is.”

Heb je tips voor mensen met een innovatief idee die een onderneming willen starten?

,,Als je een briljant idee hebt, wacht dan niet te lang. Droom groot en zoek bevestiging. Maar: don’t take no for an answer. Als Kees mij had teruggebeld met de mededeling dat hij het niet ziet zitten, dan was ik net zo lang op zoek gegaan naar iemand die wel ja zou zeggen. Dan had ik misschien wel de baas van Spotify gebeld. Ik moest dit doen, het voelde als een roeping. Punt.”

Lees verder onder de advertentie

Als ik je zo hoor, gaat Ode hoe dan ook een succes worden. Stel, je podcastavontuur mislukt toch… Is er een plan B?

,,Absoluut niet. Ik geloof echt in Ode. En wie ik ook spreek, zelfs mijn meest kritische vrienden, vinden het een goed idee. Het zou toch ook een beetje dom zijn om in je achterhoofd al een plan B te hebben? Voor mijn gevoel sta je dan met 1-0 achter. En dat wil ik niet.”

Tweede serie: Startup van de Week

Wat, waarom en hoe? In Startup van de Week, de tweede serie intussen, geven we startende ondernemers op onze website én in ons wekelijkse kijkradioprogramma De Ondernemer Live de kans hun ondernemersverhaal te vertellen. Elke donderdag gaat er een nieuwe Startup van de Week online. Meedoen met de serie en geïnterviewd worden door startup-kenner Jeroen Kreule? Stuur een e-mail naar redactie@deondernemer.nl en wie weet...

Lees ook: Startup van de Week: hoe Mauro met duurzame kleding de wereld (ook) mooier wil maken

Lees verder onder de advertentie