MKB Finance Week

‘Volop kansen in horeca maar plannen voor btw-stijging moeten zo snel mogelijk van tafel’

Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het gaat beter met de horeca maar ondanks de stijgende omzetten hebben veel ondernemers in de sector moeite om winst te maken. ,,Door de energiecrisis, hogere personeelskosten en inflatie in zijn algemeenheid”, somt Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, nog maar eens op in De Ondernemer Live. ,,Bovendien kampen heel veel horecaondernemers nog met de nasleep van de coronacrisis. Corona lijkt voor veel mensen alweer ver weg maar dat geldt niet voor deze ondernemers.”

Desondanks ziet ze volop kansen voor de branche, al zou het helpen als er bijvoorbeeld meer maatwerk komt als het gaat om financieringshulp aan ondernemers, niet voor niets hét thema van de MKB Finance Week. ,,Het zou helpen als banken meer naar de persoon zouden kijken en niet alleen naar de cijfers. Er moet meer ruimte komen voor het beoordelen van individuele situaties en toekomstkansen.” Een punt dat INretail-directeur Jan Meerman een dag eerder ook al aanstipte.

Er moet meer ruimte komen voor het beoordelen van individuele situaties en toekomstkansen

Hoge rentes nodigen daarbij niet uit om een financiering bij de bank aan te gaan. ,,Dat loopt soms op van 8 tot 10 procent”, aldus Vuik. ,,Dit is fors voor elke ondernemer, maar vooral voor de horeca, waar de marges vaak al dun zijn.” Crowdfunding kan een goede oplossing zijn, vooral in combinatie met een lening van de bank. ,,Het biedt een manier om toch aan het benodigde kapitaal te komen, ondanks de hoge rentes.”

Lees verder onder de advertentie

Technologische vooruitgang in horeca

Innovatie volgens Vuik kan een cruciale rol spelen als het gaat om bijvoorbeeld de aanpak van personele problemen in de branche. Vuik ziet veel potentie in technologische vooruitgang zoals schoonmaakrobots in hotels en bestelsystemen via QR-codes. ,,Dat kan helpen processen te verbeteren en kosten te verlagen, zonder dat dit ten koste gaat van de gastvrijheidsbeleving”, legt ze uit. ,,Denk ook aan wat je niet aan de voorkant ziet: slimme keukenapparatuur en op AI-gebaseerde oplossingen om sectorbreed efficiënter te werken.”

Goed geïnformeerd zijn om alles wat draait om geldzaken binnen je bedrijf succesvol te runnen: de MKB Finance Week gaat daarbij helpen, van 17 tot en met 21 juni. Informatie en advies, kennis en inzicht. De Ondernemer Live is er tijdens de MKB Finance Week dagelijks van 11.00 tot 13.00 uur. Te zien op de homepage van De Ondernemer, te beluisteren op New Business Radio. De presentatie is in handen van Gerben van Driel. Klik hier voor alle informatie en het volledige programma.

Toenemende regeldruk

De toenemende regeldruk is Vuik, zelf ook ondernemer en eigenaar van twee cafés en een slijterij in Delft, al helemaal een doorn in het oog. Als voorbeeld van een regel die wat haar betreft meteen de prullenbak in kan, is die van het alcoholdiploma. ,,De eis is dat er altijd iemand met een alcoholdiploma aanwezig moet zijn als er alcohol wordt geschonken.”

Lees verder onder de advertentie

,,Dit diploma, bekend als sociale hygiëne, moet bij de gemeente worden geregistreerd, wat gepaard gaat met hoge kosten en administratieve lasten. Dit soort regels voegt weinig toe maar brengt wel veel tijd maar vooral veel extra kosten met zich mee”, aldus Vuik.

Lees ook: ‘Nieuwe financieringsvormen cruciaal voor overleven van het mkb, motor van onze economie’

Stijging btw van 9 naar 21 procent

Maar het meest urgente probleem is de geplande verhoging van de btw van 9 naar 21 procent op logies en cultuur door de nieuwe coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB. Vuik waarschuwt dat dit een significante impact zal hebben op de sector. ,,Dit zal de horeca hard raken. Deze maatregel maakt een weekendje weg of een bezoek aan een uitgaansgelegenheid aanzienlijk duurder, wat kan leiden tot een daling in het aantal bezoekers. Dit raakt bovendien niet alleen de horecaondernemers zelf, maar iedereen.”

Lees verder onder de advertentie

Ze vervolgt: ,,De omringende landen hebben btw-tarieven van 6 tot 7 procent, wat ons in een nadelige positie plaatst. We vrezen dat consumenten eerder naar het buitenland zullen trekken voor hun vrijetijdsbesteding. Dit is dus niet alleen een klap voor de horecaondernemers, maar het kan ook een bredere economische impact hebben doordat toerisme en lokale bestedingen zullen afnemen.”

We gaan ervoor strijden dat deze btw-maatregel van tafel gaat

Vuik wil dat de politiek de geplande btw-verhoging heroverweegt en toont zich strijdbaar. ,,We gaan ervoor strijden dat deze maatregel van tafel gaat, want dat zou een enorme verlichting betekenen voor de sector. Daarnaast moeten we blijven pleiten voor minder regelgeving en meer vertrouwen in de ondernemers.”

Bekijk in bovenstaande video het volledige gesprek met Marijke Vuik in De Ondernemer Live, waarin zij uitgebreid vertelt over mogelijke oplossingen voor een beter financieringsklimaat voor mkb-ondernemers in het algemeen en horecaondernemers in het bijzonder.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Verwerken verlies Michelinster: hoe chef Rogier van Dam Lastage terug aan ‘de ster’ wil helpen

Marijke Vuik,  voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland De Ondernemer | Marijke Vuik,  voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
De Ondernemer | Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
Lees verder onder de advertentie