Aangeboden door ANWB voor de Zaak
Branded Content Mobiliteit
‘Autopech kostte me bijna die klus.’ Zo voorkom je stress onderweg
Voor veel ondernemers is een bedrijfsauto letterlijk broodnodig. Kun je niet naar een klant of klus, dan loop je omzet mis. Dat het verstandig is om je zakelijke pechhulp goed te regelen, weten deze drie ondernemers inmiddels ook. ‘Het straalt ook gewoon goed af op je bedrijf.’

Voor ondernemers is het belangrijk dat ze hun pechhulp goed geregeld hebben. Foto's: ANWB
Het was al de zoveelste keer dat zijn Saab 9-3 Turbo uit 2001 hem in de steek liet. Een charmante en karaktervolle auto was het zeker, herinnert de 37-jarige Lucas Boot uit Tilburg zich lachend. ,,Maar heel betrouwbaar was hij niet. Ik weet nog goed hoe de ANWB Alarmcentrale reageerde toen ik alwéér belde met pech. De vriendelijke mevrouw meldde dat ik volgens de richtlijnen van mijn lidmaatschap eigenlijk al te vaak was geholpen, maar toch was ik opnieuw in een mum van tijd weer op weg.”
''Bij vier van onze vijf zakelijke auto’s wordt de pechhulp geregeld door de leasemaatschappij, dus daar hebben we in principe geen omkijken naar. Maar voor onze Vito hebben we dat zelf geregeld''
Die keer was het de startmotor die kuren vertoonde, vertelt de Brabantse zzp’er die zich als adviseur inzet om de samenwerking tussen verschillende teamleden en afdelingen te verbeteren. ,,Mijn werk heeft vaak te maken met subtiele aanpassingen en gevoel, maar bij mijn toenmalige Saab bleek een paar ferme klappen met een hamer voldoende om de boel weer soepel te laten lopen. Het klinkt misschien als een ‘old school’ manier van repareren, maar het werkte wel. En snel ook.”
Bij zzp-lidmaatschap Wegenwacht voor de Zaak standaard recht op vier dagen vervangend vervoer
De voortvarende aanpak van de Wegenwacht van dienst zorgde dat Boot zijn afspraak zonder vertraging haalde. ,,Ik vreesde al dat ik weer zou worden afgesleept en met de trein naar mijn klus zou moeten. Wat niet fijn is als je opdrachtgevers, zoals in mijn geval, vaak in de periferie van grote steden zitten. Die zorgen bleken ongegrond, want ik kon alsnog gewoon met mijn Saab op pad.”
Wat de Tilburgse zelfstandige overigens niet wist is dat je bij een zzp-lidmaatschap van Wegenwacht voor de Zaak standaard recht hebt op vier dagen vervangend vervoer. Dat staat bovendien snel voor je klaar: als je auto niet binnen een uur langs de weg te repareren is, zet de ANWB al vervangend vervoer in. Zo kan je alsnog snel en op je vertrouwde manier de weg op.
Wil je weten welk Wegenwacht-pakket het beste past bij jouw bedrijf? Op de website van de ANWB vind je een handige keuzehulp, die je soepel begeleidt naar de juiste keuze.
Zzp’ers en mkb’ers altijd geholpen bij pech in hun woon- of standplaats
Ook prettig aan een zakelijk Wegenwacht-lidmaatschap, is dat zzp’ers en mkb’ers altijd worden geholpen bij pech in hun woon- of standplaats. ,,Ik ben er zelf door schade en schande achter gekomen dat dit voor het ‘gewone’ lidmaatschap niet zo is”, blikt Lucas Boot terug. Toen zijn Saab met een lekke band voor de deur stond en zijn eigenaar nog een consumentenlidmaatschap had, moest Boot ter plaatse een uitbreiding aanschaffen bij de ANWB. ,,Dat is dan maar zo, maar inmiddels weet ik dus hoe fijn het is dat je ook gewoon om de hoek geholpen wordt als het mis gaat.”
Voor het wagenpark van het middelgrote familiebedrijf Thermo Electra uit het Zuid-Hollandse Pijnacker is die standplaatsservice niet heel noodzakelijk, legt technisch directeur Kris van den Ende uit. ,,Als onze Mercedes-Benz Vito uit 2015 hier om de hoek stuk gaat, slepen we hem bij wijze van spreken zelf wel naar de specialist in de buurt. Eventueel kan een noodzakelijke rit dan worden gereden met de andere bestelauto.”
Klanten van Thermo Electra door heel Nederland, Duitsland en België worden met de auto bezocht en die ritten moeten vlekkeloos verlopen.
Thermo Electra, dat ongeveer 45 medewerkers telt, groeide in zestig jaar uit tot een wereldwijde specialist op het gebied van temperatuursensoren voor industriële toepassingen. Klanten door heel Nederland, Duitsland en België worden met de auto bezocht en die ritten moeten vlekkeloos verlopen, zegt Van den Ende: ,,Bij vier van onze vijf zakelijke auto’s wordt de pechhulp geregeld door de leasemaatschappij, dus daar hebben we in principe geen omkijken naar. Maar voor onze Vito (die we liefkozend onze ‘Beunbus’ noemen en zelf in eigendom hebben) hebben we dat zelf geregeld. Er rijden veel verschillende collega’s in, van monteurs tot chauffeurs, en het is prettig dat zij allemaal geholpen worden omdat het lidmaatschap op het kenteken van de auto staat en niet op naam van de bestuurder. En als er, zoals zo vaak in ons geval, een aanhanger achter hangt is die ook gewoon gedekt.”
Zakelijke pechhulp: Wegenwacht voor de Zaak een meer dan prima alternatief
Ook op die punten past Wegenwacht voor de Zaak dus precies bij de wensen van het midden- en kleinbedrijf. Desondanks bestaan er nog altijd ondernemers die het zakelijke aanbod van de ANWB niet kennen. ,,Eerlijk gezegd was ik tot begin dit jaar lid van concurrent Route Mobiel”, bekent zelfstandig media-ondernemer Yvonne Dudock uit Amstelveen. ,,Ik ben daar ooit klant geworden toen die dienst net nieuw was, maar zij zijn er inmiddels mee gestopt. Toen ik ging zoeken naar andere pechhulp, ontdekte ik dat Wegenwacht voor de Zaak een meer dan prima alternatief is. Eind dit jaar loopt mijn huidige contract af en stap ik over. Het wordt het ‘Europa Standaard’-pakket, want dan geldt de pechhulp ook als we op vakantie gaan.”
Lees ook: Tijd is geld. Dus heeft de ANWB deze speciale service voor ondernemers
Goede pechhulp noodzakelijk voor freelancer met verschillende opdrachtgevers
Hoewel de 55-jarige Dudock naar eigen zeggen nog nooit pech heeft gehad met haar Volvo V50 D3 uit 2010, vindt zij een goede pechhulp wel noodzakelijk. ,,Voor mijn bedrijf YDee Media ben ik freelance voor verschillende opdrachtgevers en op diverse locaties aan het werk, dus ik heb die auto ook heel regelmatig nodig voor mijn zaak. Ook om naar interviews, andere afspraken en cursussen te gaan, bijvoorbeeld.”
De Volvo is de enige auto in huize Dudock, maar omdat Yvonne een zakelijk Wegenwacht-lidmaatschap gaat afsluiten worden al haar gezinsleden straks gedekt in geval van pech. ,,De auto staat op naam van mijn man, maar dat maakt dus bij dit lidmaatschap niet uit omdat het gekoppeld is aan het kenteken van de auto. We kunnen er dus allebei in rijden mét pechhulp. Daarnaast gaat onze dochter binnenkort beginnen met rijlessen. Zodra zij haar rijbewijs heeft en op pad gaat met de Volvo, is het voor haar ook meteen geregeld. Het is heel prettig dat je daar niets extra’s voor hoeft af te sluiten.”
''Als ik vaker niet kom opdagen omdat mijn auto’s ermee kappen en ik mijn pechhulp niet goed voor elkaar heb, straalt dat in negatieve zin af op mijn bedrijf''
Een belangrijk stuk representatie
Tilburger Lucas Boot, die tegenwoordig niet langer in zijn problematische Saab rijdt, stipt tot slot nog een onverwacht element aan van goed geregelde pechhulp: ,,Er zit voor mij ook een belangrijk stuk representatie in. Ik geef toe: ik maakte altijd wel wat avontuurlijke keuzes wat auto’s betreft. Dat vind ik leuk, daar genoot ik van. Maar wat je niet wilt, is dat je daardoor de verkeerde indruk wekt bij je opdrachtgevers. Als ik vaker niet kom opdagen omdat mijn auto’s ermee kappen en ik mijn pechhulp niet goed voor elkaar heb, straalt dat in negatieve zin af op mijn bedrijf. Als je dat wél goed hebt dicht getikt, laat het in ieder geval zien dat je je zaakjes op orde hebt.”