Nieuws Mobiliteit

Chiptekorten of niet: DAF verhoogt vrachtwagenproductie naar 240 trucks per dag

De tekorten aan chips en andere onderdelen voor vrachtwagens zijn nog niet voorbij. Toch verhoogt DAF de productie van 220 naar 240 trucks per dag.

Peter Scholtes (AD) 3 april 2022

Daf trucks XF XG XG

De drie modellen van de vorig jaar gelanceerde nieuwe generatie DAF-trucks: XF, XG en XG+. Foto: DAF Trucks.

De Eindhovense vrachtwagenbouwer gaat de productie per 1 april opvoeren om de wachttijden voor de klanten op een nieuwe truck terug te brengen, zo heeft het bedrijf woensdag aan het personeel laten weten. De groei van de economie in Europa en daarmee de vraag naar transport leidde tot een dikke orderportefeuille voor DAF. In combinatie met de beperkte beschikbaarheid van onderdelen en met name chips zorgde dat voor lange levertijden, schrijft het AD.

DAF aarzelde in de afgelopen maanden om de productie te verhogen. Door de chiptekorten en het ziekteverzuim als gevolg van corona durfde het dat niet aan.

Lees ook: DAF na coronadreun: ‘Vraag naar nieuwe vrachtwagens trekt aan’

Nu gaat het toch los. ,,De tekorten aan onderdelen zijn zeker nog niet voorbij maar door de inspanningen van het hele team hebben we de productie de afgelopen periode kunnen voortzetten en zijn we nu zelfs in staat die op te voeren", stelt president-directeur Harry Wolters in een interne mededeling.

Wolters voegt er aan toe 'voor de nabije toekomst’ verdere verhogingen niet uit te sluiten. De vraag naar vrachtwagens en vooral de door DAF vorig jaar gelanceerde nieuwe generatie trucks blijft groot, zo stelt hij.

DAF gaat de productie in Eindhoven opvoeren van 198 naar 216 vrachtwagens per dag. In het Britse Leyland wordt het tempo verhoogd van 22 naar 24 per dag.

Lees ook: DAF weet het zeker: ‘Met deze topauto worden we nummer 1 in Europa’

Geen extra banen

De productieverhoging leidt niet tot extra banen. Vanwege het hogere ziekteverzuim door corona heeft het bedrijf nu meer mensen in dienst dan nodig is voor het huidige productieniveau.

De tekorten aan chips en andere onderdelen verhinderden niet dat DAF in 2021 sterk verbeterde resultaten kon realiseren. De omzet liep op met 28 procent tot 5,6 miljard euro, zo blijkt uit de jaarrekening die het concern bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd. DAF boekte een nettowinst van 347 miljoen euro, een fikse groei in vergelijking met de 184 miljoen euro in 2020 toen als gevolg van corona de productie wekenlang moest worden stilgelegd.

Lees ook: Hoe berger Dik met luchtkussen loodzware trucks overeind zet (en daarmee geld en tijd bespaart)

Hoger budget onderzoek en ontwikkeling

De uitgaven aan kosten voor onderzoek en ontwikkeling werden vorig jaar opgevoerd van 125 miljoen tot 152 miljoen euro. DAF spendeerde dat met name aan de langjarige ontwikkelingsprogramma's voor zowel vrachtwagens als motoren. Ook werd geïnvesteerd in alternatieve aandrijvingen, zoals de elektrische batterijentruck, de waterstoftruck en de hybride variant.

Het concern trok vorig jaar 180 miljoen euro uit voor kapitaalsinvesteringen, vooral voor nieuwe productielijnen voor cabines en assen in het Vlaamse Westerlo.

Een DAF CF Electric.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws