Nieuws Mobiliteit

Europees plan: vanaf 2027 elektrificatie bedrijfswagens

Eurocommissaris Frans Timmermans werkt aan een plan om vanaf 2027 elektrificatie van kleine bedrijfswagens te verplichten in alle lidstaten, meldt De Telegraaf.

Van onze redactie 3 juni 2022

Elektrisch vervoer vrachtwagen illustratie

Afbeelding: Shutterstock.

Grote bedrijven en overheden krijgen waarschijnlijk als eerste te maken met een plicht om het wagenpark te vernieuwen met elektrische leaseauto’s en dienstvoertuigen. Een Commissie-ambtenaar verwacht dat het mkb en kleinere organisaties pas in 2030 met Europese regels te maken krijgen, meldt het ANP.

Lees ook: Tim den Besten, Kia Nederland: 'Elektrisch rijden is zakelijk juist aantrekkelijk'

Timmermans komt waarschijnlijk in de periode rond de jaarwisseling met een concreet voorstel voor Europese wetgeving. De PvdA-prominent ziet vanwege de hoge brandstofprijzen en het afscheid van Russische olie een extra noodzaak om tempo te maken met elektrisch rijden. Hij ziet in bedrijfswagens een segment waarin snelle groei mogelijk is.

Volgende week stemt het Europees Parlement naar verwachting in met het voorstel om vanaf 2035 een verbod in te voeren op nieuwverkoop van auto’s met verbrandingsmotoren. Veel fabrikanten stappen voor die tijd al over naar volledig elektrisch.

Lees ook: ANWB over mobiliteit in 2050: 'Nederland mobiel houden is onze verantwoordelijkheid’

Particulier haalt zakelijke rijder in bij aankoop elektrische auto

Intussen krijgen particulieren een steeds groter aandeel in de verkoop van nieuwe elektrische auto’s: de eerste drie maanden van het jaar ging ruim de helft van alle nieuwe e-auto’s naar privérijders. Een verklaring voor de toegenomen populariteit is volgens Paul de Waal, woordvoerder van Bovag, het grotere aanbod van beter betaalbare elektrische auto’s. Ook is er meer subsidie beschikbaar dan een jaar geleden voor privékopers.

In De Ondernemer Onderweg met Roland Tameling - de video hieronder te bekijken, uit onze wekelijkse serie in kijkradioprogramma De Ondernemer - vertelt Paul de Waal meer over de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

&t=48s

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws