Aangeboden door Mercedes-Benz Vans

Branded Content Mobiliteit

Judith Eyck (Zoover) over toekomst van toerisme: ‘Het wordt tijd dat we Europa herontdekken’

Tijdens deze aflevering van onze videoserie ‘Werkverkeer’ maken we een elektrische roadtrip door Nederland met niemand minder dan Judith Eyck. Als Managing Director van Vakanties.nl en Zoover is zij vooral bezig met de toekomst van toerisme en de kansen ná corona. Tijd voor een goed gesprek aan boord van de nieuwe Mercedes-Benz EQV én een fluisterbootje in de sfeervolle, maar verlaten kanalen van Giethoorn.

Roland Tameling 9 november 2020

Het najaar is altijd een rustige periode in het ‘Venetië van het Noorden’, maar dit jaar ligt Giethoorn er wel heel stilletjes bij. Normaal gesproken komen de toeristen van buiten Europa juist in het naseizoen naar dit charmante Overijsselse waterdorp, maar nu blijven ze weg vanwege de lockdown.

Gewend aan gemiddeld anderhalf miljoen bezoekers per jaar, zit Giethoorn nu ineens met stille wateren. Uitbaters van de restaurants mogen niets serveren dus zijn ze maar aan het klussen geslagen, enkele bewoners werken uit gewoonte hun keurige tuintjes bij en in het water voor het beroemde eetcafé Fanfare liggen slechts twee elektrische fluisterbootjes te wachten. Het toerisme ligt vrijwel volledig op zijn gat, ook in Giethoorn.

Over de impact van de Covid-pandemie op de toerismesector kan Judith Eyck als geen ander meepraten. De twee reisbedrijven waar de jonge Rotterdamse dagelijks leiding aan geeft, verantwoordelijk voor de populaire websites Vakanties.nl en Zoover, hebben de afgelopen tijd ‘90 tot 100 procent minder omzet gedraaid’.

Eyck: ,,Wij hebben, net als alle bedrijven uit onze branche, ontzettend veel last gehad van alle reisbeperkingen – die soms een dag na de aankondiging al van kracht werden. Dat zorgde naast inkomstenderving voor veel onrust bij de collega’s en onze klanten. Gelukkig hebben wij weinig kosten omdat we bijvoorbeeld geen vooraf ingekochte reizen op de plank hebben liggen, en voorlopig kunnen we het nog prima uitzingen dankzij de NOW-regeling, maar het is voor iedereen een zware tijd.”

186 kilometer enkele reis

In Giethoorn is de geboren Limburgse nog nooit geweest, bekent Eyck zodra we de snelweg oprijden bij haar huidige woon- en werkplaats Rotterdam. ,,Dus toen je vroeg naar welke toeristische hotspot in Nederland ik wilde afreizen voor deze roadtrip, hoefde ik niet lang na te denken. Het is ook wel lekker om er een dagje tussenuit te zijn.”

Er is vandaag meer dan genoeg plek én tijd voor ontspanning. Met de auto ben je vanaf Rotterdam zo’n 186 kilometer onderweg voordat je in Giethoorn arriveert en speciaal voor de gelegenheid gaan wij ditmaal op reis in de nieuwe, geheel elektrische Mercedes-Benz EQV. De batterijversie van de V-Klasse heeft een groot accupakket waarmee langere reizen tot 356 kilometer per laadbeurt prima mogelijk zijn. Wie verder wil, bijvoorbeeld voor een spontaan retourtje Giethoorn, hoeft de EQV tussendoor alleen maar kort aan de snellader te hangen.

Z’n enorm ruime interieur maakt deze Mercedes bovendien tot één van de meest veelzijdige elektrische auto’s op de markt. In dit geval zoeven we richting het oosten in een exemplaar met acht volwaardige stoelen: in deze configuratie is een EQV bij uitstek geschikt voor hoogwaardig VIP-vervoer, waarbij de passagiers in alle rust en comfort naar hun bestemming reizen. Liever een uitstootvrije bedrijfsbus met dubbele cabine en alle plek voor je spullen? Ook dat kan Mercedes voor je regelen. Hier lees je alles over de EQV.

Duurzaam en dichtbij

Dat elektrisch rijden de toekomst is voor (vervoers-)bedrijven, is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe ziet de toekomst van het toerisme er uit? Judith Eyck denkt er veel over na: ,,Ergens hoop ik dat deze tijd een soort reset is voor ons als branche. Ik zou het graag zien dat we duurzamere reizen aanbieden en minder op het massatoerisme gaan zitten.”

,,Waarom voor twee weekjes naar Bali vliegen als je ook veel bewuster Europa kunt gaan herontdekken? Waarom nog met het vliegtuig naar Parijs als je net zo goed met de trein kunt reizen? Die wens ga je ook terugzien in ons aanbod, zo bieden we nu al meer autoreizen aan. Dat doe ik privé ook: mijn partner en ik hebben al afgesproken dat we nog maar eens in de vijf jaar een verre reis gaan maken. Ik hoop echt dat we ooit met de Hyperloop kunnen reizen, of in ieder geval met elektrische vliegtuigen. Deze fijne Mercedes laat me vandaag al voelen hoe ontspannen en prettig elektrisch reizen kan zijn, ik zit echt heel relaxed. We denken er aan om een camper te kopen, dus misschien goed om dit in het achterhoofd te houden.”

Voor Vakanties.nl en Zoover, het veelgebruikte beoordelingsplatform dat Eyck onlangs samen met Sunweb-oprichter Joost Romeijn overnam van het Duitse HolidayCheck AG, ziet de onderneemster vooral een digitale toekomst: ,,Door kunstmatige intelligentie, machine learning en onze schaalbare platformarchitectuur goed in te zetten, hebben we ons goed kunnen positioneren voor een sterke toekomst. Zodra we straks weer mogen gaan reizen, zijn wij er klaar voor om heel groot te worden.”

Op weg naar duurzame mobiliteit met de eVans van Mercedes-Benz. Met het eerste volledige elektrische bedrijfswagen gamma, is er nu voor iedere ondernemer een elektrische bedrijfswagen naar wens. De eVans laten zien dat lokaal emissievrij rijden, overtuigende prestaties, comfort en lage bedrijfskosten perfect kunnen worden gecombineerd. Altijd 100% in controle en altijd met het oog op morgen. Vraag hier meer informatie aan over de Mercedes-Benz EQV.

tracking pixel