Nieuws Mobiliteit

Werkgever kan met leasefiets oplossing bieden voor hoge brandstofprijzen

Werkgevers worden geconfronteerd met personeel dat een extra vergoeding voor de extreem gestegen brandstofprijzen wil hebben. Een oplossing om toch mobiliteit aan te bieden is een fiets uit het leaseplan. Fietsen kan fiscaal interessant zijn, en het is ook nog eens goed voor het milieu en lichaam en geest.

Eduard Voorn 11 maart 2022

Fiets naar werk door hoge brandstofprijzen

Een leasefiets van de zaak is goedkoper dan rijden in een benzineauto. Foto: Shutterstock

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over Oekraïne. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Bij Hellorider zien ze de laatste twee weken de belangstelling toenemen voor het leasen van een fiets nu een liter Euro95 makkelijk 2,50 euro kost. ,,We krijgen sinds de stijging van de brandstofkosten significant meer aanvragen van werkgevers om fietslease op te nemen in hun mobiliteitsbeleid. Met de huidige kilometervergoeding in combinatie met deze hoge brandstofprijzen, is een leasefiets echt goedkoper dan met de auto”, vertelt Bart Hoogstad, Client Success Manager, bij Hellorider.

Het digitale leaseplatform voor fietsen is sinds het voorjaar van 2020 in handen van NPM Capital en fietsengroothandel Kruitbosch. ,,Op HR-afdelingen komen de vragen binnen of er iets gecompenseerd kan worden. Sommige werkgevers willen en andere kunnen weer niet zomaar de kilometervergoeding aanpassen. Dan zijn er ook werkgevers met een eigen wagenpark en die zien hun benzinekosten explosief stijgen.”

"Met de huidige kilometervergoeding in combinatie met deze hoge brandstofprijzen is een leasefiets echt goedkoper dan met de auto"

Bart Hoogstad, Client Success Manager bij Hellorider

Lees ook: VZR: 'Onbelaste kilometervergoeding moet zo snel mogelijk omhoog'

Bij concurrent Lease a Bike, onderdeel van Pon, is het beeld niet veel anders ,,We zien een toename van het aantal bezoekers op onze website van 55 procent”, laat Mark Danhof, Manager Operations & Business Development van Lease a Bike, weten. ,,Daarbij zien we ook meer aanvragen van bedrijven die aan de slag willen met de fiets van de zaak. Deze bedrijven zijn ook nog eens bereid om financieel bij te dragen, boven op de standaard (overheids) regeling.”

Ook de verkoop van fietsen neemt toe

Een van de partners die met Hellorider samenwerkt is Stella Fietsen. Deze Nederlandse e-bikefabrikant werkt ook al samen met Mossel Automotive Groep in het fietsleasebedrijf BikeProject. ,,Om onze e-bikes zo breed mogelijk beschikbaar te maken voor medewerkers van bedrijven bieden we die nu aan via beide platforms”, legt Johan Makaske van Stella uit, die nog iets opvallends constateert. ,,Er is niet alleen meer vraag naar leasefietsen, maar wij zien een toename van de verkoop bij ons. Sinds de stijging van de brandstofprijzen is er een forse stijging van 35 procent in de verkoop van onze Stella e-bikes. Dat is opmerkelijk, want voorgaande jaren zagen we die stijging niet.”

Bart Hoogstad vult aan: ,,Maar ook een autoleasebedrijf als LeasePlan werkt met ons samen. De fiets gaat steeds meer onderdeel worden van het mobiliteitsplan. Voor de HR-afdeling is het geen last om een fietsleaseplan op te tuigen. We nemen alles over; van a tot z.”

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws