De 'beroepsprestigeladder 2016', verscheen vandaag. De ranglijst is gemaakt door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in Maastricht, het beleidsadviesbureau Ecorys en onderzoeksbureau Kantar Public.
Meer aanzien
Het aanzien van veel beroepen is vergeleken met de vorige meting in 2006 min of meer constant gebleven. Chirurgen en rechters stonden altijd al op 1 en 2. Beroepen die omhoog zijn gegaan in aanzien zijn onder meer profvoetballer (van 40 naar 25) acteur (van 67 naar 48) .
Minder aanzien
Het prestige van een kleiner aantal beroepen daalde: leerkrachten, journalisten, pastoors en dominees, gemeenteambtenaren en tandartsen.
Arbeidsmarkt
Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, is de prestige van een beroep belangrijk. “Maar je moet zo'n lijst niet te letterlijk nemen voor je kansen op de arbeidsmarkt”, zei hij in de Volkskrant. De toptien, met notarissen, piloten en huisartsen, bestaat volgens Witjes volledig uit 'droomberoepen, slechts voor een enkeling weggelegd'. En topvoetballers mogen dan meer prestige hebben, 'er zit niet in iedereen een Messi of een Kuijt'.
Misleiden
Omgekeerd kan het stigmatiseren van beroepen zonder status misleiden, schrijft de krant. “Jongeren zijn gevoelig voor status, ook ouders letten erop. Zo wordt een baan in de techniek ten onrechte geassocieerd met vuile handen.”
Beroepsprestigeschaal
Voor het samenstellen van de Beroepsprestigeschaal, oftewel beroepsladder, is aan ruim duizend Nederlanders gevraagd om 138 beroepen op volgorde van aanzien te zetten. De Ondernemer licht een aantal relevante beroepen uit in de tabel hieronder. Waar mogelijk met een link naar een gerelateerd artikel.
je moet zo'n lijst niet te letterlijk nemen voor je kansen op de arbeidsmarkt
Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie UWV