Nieuws Retail

Modezaak Wildenberg Eindhoven: minder winkeluren, meer tijd voor persoonlijke service

Een echte mannenzaak, noemt Niels Wildenberg zijn modezaak net buiten het centrum van Eindhoven. Met koffiecorner en een biertje aan het einde van de dag. Met helmen en brandblussers in allerlei kleuren. Maar vooral met luxe casual kleding. Voor mannen dus. En sinds de coronacrisis brengt hij die ook met plezier bij je thuis.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 5 juni 2020

Wildenberg 2

Hij had al zo’n voorgevoel, eind 2019. Het ging te gemakkelijk. Te goed. Klanten in de zaak die zonder naar prijzen te kijken van alles wilden hebben. Zijn jongens op de vloer die om een opslag vroegen, of werden ‘weggekocht’ door een andere zaak. Volgens mij zit er weer een correctie aan te komen, dacht Niels Wildenberg van Wildenberg ynformal. ,,Ik schrok wel, toen de crisis een feit was en mensen het advies kregen om vooral thuis te blijven, zeker in Brabant. Maar dat zorgde ook voor extra adrenaline. Ik zag dat veel mensen om mij heen terneergeslagen waren. Ik had in die eerste weken veel moeite om de jongens om me heen te motiveren om proactief te worden, juist als er geen klanten zijn. Ik voel mezelf in zo’n situatie zelf beter dan wanneer het goed gaat.”

7000 klanten in een database

Wildenberg is vanaf die eerste week memo’s gaan schrijven die hij deelde met zijn medewerkers: dit is waar ik denk dat het naartoe gaat. ,,Zo hadden zij houvast. Want niemand wist het. Ik heb in die weken vaak van de jongens terug gehoord dat zij er veel aan hadden. Die memo’s verwerkte ik ook in onze nieuwsbrieven. We verstuurden er eentje per maand, dat ben ik elke week gaan doen. Naar 7000 adressen uit mijn klantenbestand. Mensen die misschien de straat niet meer op durfden. Wij stelden daar iets tegenover: we gaan er wel uit, we gaan naar onze klanten toe!”

Wil jij ook zichtbaar zijn, online of in print? Zorg dat je op het juiste moment en via het juiste kanaal jouw doelgroep bereikt. Lees meer over (online) zichtbaarheid en laat je inspireren.

Bellijsten met een scriptje

Voor zijn personeel werden bellijsten gemaakt, met een scriptje. ,,Het zijn jongens die als een spits voor de goal staan te wachten op een voorzet die ze kunnen inkoppen. Maar nu had ik opbouwende middenvelders nodig. Ze belden niet om te verkopen, maar om te vragen hoe het gaat. Vanzelf gingen die gesprekken ook naar kleding. ‘Ik ben zoveel thuis, heb je niet een joggingbroek voor me, een polo? Thuiswerken vereist wat meer comfort en daar hoort een stretch shirt bij. Als we ’s ochtends met het team koffie dronken, hoorde ik weleens een jongen zeggen: ‘Ik heb vanmorgen dat en dat verkocht.’ Ik dacht dan: dat deed je voor de crisis tien keer op een dag. En toch: het voelt anders nu we het zo aanpakken. Beter.”

Extra winkeluren nu voor persoonlijk tijd voor klanten

Wildenberg is al snel begonnen met het thuisbezorgen van kleding die klanten via Facetime bij hem in de winkel uitzochten. ,,Dat deed ik vroeger niet. Waarom zou ik?” En hij bood aan om stukken uit de zomergarderobe die zijn klanten thuis inmiddels weer tevoorschijn hadden gehaald waar nodig te vermaken. ,,Ik moet de dames op het atelier ook aan het werk houden.” Maar de grootste verandering vindt plaats in de zaak. ,,Normaal gesproken zijn wij open van tien tot zes, maar nu is dat van twaalf tot vijf. Dat is zo goed bevallen dat ik denk dat we dat niet meer terugdraaien. Die andere uren, van negen tot twaalf en vanaf vijf uur moeten de jongens afspraken maken. En de klanten die voor die afspraken komen, kopen gemakkelijker. Die vinden dat heerlijk, voelen zich verwend.”

In april was de omzet terug op 60 procent van normaal.

Lees ook: Derrick Neleman over crisis, wijn en succes: 'Wij zijn in de winning mood'

PSV shirts vermaakt voor zieke kinderen

Al zijn nieuws deelt Wildenberg via zijn nieuwsbrieven met zijn klanten. Wie er voor hem toe doet in de regio staat daarin. Adverteren doet hij alleen als (casual) kledingleverancier van PSV, met borden in het stadion. Zijn netwerk houdt hij ook via dat kanaal op niveau. ,,Laatst hebben we meegewerkt aan een bijzondere actie van de shirtsponsors van PSV, verenigd in Brainport. Alle voetbalshirts van PSV die dit seizoen niet meer worden gebruikt zijn in ons atelier vermaakt tot operatiehemden voor kinderen in het lokale ziekenhuis. Normaal gesproken krijgen zij blauwe steriele hemden aan. Nu dragen ze een shirt met Ihattaren achterop.”

Benieuwd wat jij kan doen om jouw klanten weer in je zaak te krijgen? Op zoek naar een groot lokaal bereik? Wij kunnen je helpen! Lees hier hoe!

'Eigenlijk is alles beter sinds corona'

Een actie die perfect past bij de fase waarin ondernemer Niels Wildenberg zich bevindt. ,,We gaan naar een andere manier. Je bent sneller blij met wat je bereikt als je rekening houdt met de nieuwe maatregelen. Het is rustiger op straat, ik sta niet meer in een foute muziek sportschool, maar twee keer per week met een personal trainer in het park. Eigenlijk is alles beter. Ik probeer mijn kinderen ook te laten genieten van wat we nu meemaken. Opvoedkundig is het niet verkeerd.”

Van wie word jij shirtsponsor?

Ondernemers zitten nooit stil en dat geldt ook voor DPG Media. Ons bereik was de laatste maanden groter dan ooit. Met een passende oplossing voor elke zakelijke boodschap, on- en offline. Laat je hier inspireren. Wil je direct met ons aan de slag? Vul onderstaande gegevens in en wij maken snel tijd voor je.