Nieuws Retail

Ondernemers achter verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot veroveren Zeeland

Muesli, havermout, woknoedels, koekjes en nog veel meer. Niet in pak of plastic, maar in pot. Dat is wat de eerste ‘verpakkingsvrije’ online supermarkt Pieter Pot verkoopt. In Zeeland deed Pieter Pot recent zijn eerste rondje met verpakkingsvrij voedsel. Een maand eerder dan gepland, met dank aan corona.

Ondine van der Vleuten (AD) 11 mei 2020

Oprichters Pieter Pot

Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt, de oprichters van Pieter Pot.

,,Het ging opeens ontzettend hard. We kregen veel en veel meer aanvragen om op de wachtlijst te komen dan eerst”, vertelt oprichter Jouri Schoemaker in het AD. Samen met mede-oprichter Martijn Bijmolt begon hij in maart 2019 op een zolderkamertje in Rotterdam met zijn bedrijfje, dat onder meer koekjes en pasta in glazen weckpotten aan huis levert. De potten worden bij een nieuwe levering mee teruggenomen, gewassen en opnieuw gevuld.

Plastic, papier en karton

Dat scheelt een berg plastic, papier en karton, dacht Laura Steendijk uit Goes toen ze ervan hoorde. ,,Het stoort me al zo lang dat je voortdurend verpakkingsmateriaal weg moet gooien. Zeker met een gezin vliegen rijst en pasta er doorheen. En steeds weer loop je met lege verpakkingen naar de vuilnisbak. In februari, toen ik hoorde dat Pieter Pot geld nodig had om hun idee landelijk uit te rollen, heb ik een starterspakket besteld. Dat zouden ze komen brengen als ze genoeg geld bij elkaar hadden. Nooit gedacht dat het nu al zou zijn!”

''De wachtlijst is nu verdubbeld naar meer dan 14.000 klanten en daar komen er zo’n 500 per dag bij''

Jouri Schoemaker, Pieter Pot

Nu staat er een rijtje nostalgisch ogende potten te pronken. ,,Het ziet er leuk en gezellig uit! Gewone verpakkingen stop je in de kast, dit laat ik op mijn aanrecht staan.”

Voor Sarah de Bakker uit Middelburg was het pakket al helemaal een verrassing: ze had het cadeau gekregen van haar familie. ,,Omdat ik een nieuw huis heb”, vertelt ze. ,,Ik begreep er niets van toen Jouri Schoemaker ermee aan de deur stond. Maar het is echt wel iets voor mij. Ik neem naar de winkel mijn eigen zakjes mee en koop groenten en fruit zo min mogelijk verpakt, dat soort dingen.”

Het startpakket bevat lang houdbare kruidenierswaren als olie, havermout, woknoedels, granola, spaghetti, gedroogd fruit, dadels, koekjes, muesli. ,,Een pot met tabletjes tandpasta zit er ook bij. Grappig toch: daar kauw je op en dan ontstaat er schuim. Het is even wennen maar het werkt goed en is lekker fris.”

Stormachtige groei door corona

De wachtlijst met proefbestellingen was een mooie manier om wat startkapitaal bij elkaar te krijgen. Corona heeft alles in een stroomversnelling gebracht. Opeens regende het aanmeldingen bij Pieter Pot. ,,De wachtlijst is nu verdubbeld naar meer dan 14.000 klanten en daar komen er zo’n 500 per dag bij. In Zeeland gaat het hard richting de duizend wachtenden. Die komen in volgorde van aanmelden aan de beurt”, verklaart Schoemaker.

,,We gaan die wachtlijst over twee weken afwerken, stukje bij beetje. De Zeeuwen die deze week al een bestelling kregen, behoren tot de eerste tweeduizend mensen die ons als startup hielpen met een proefbestelling. Die breng ik persoonlijk overal rond. Daarna volgt de rest.”

Wie in deze moeilijke tijd een ander een hart onder de riem wil steken, kan bij Pieter Pot een ‘potje support’ kopen. Schoemaker: ,,Wij leveren die potten via PostNL aan hulpbehoevenden, ouderen, voedselbanken en zorgverleners, in samenwerking met de instanties.”

Lees ook: Ralph van Dam: ‘Deze crisis is perfect voor nieuw ondernemersperspectief’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.