Nieuws Personeel

Adieu kunsthandel, welkom kapsalon

Tosca de Jong | Foto: Ruud Voest 12 januari 2016

Gielingkunsthandelutecht1065

Na ruim 25 jaar sluit Marcel Gieling (65) op 1 maart aanstaande zijn kunsthandel in de Utrechtse Schoutenstraat. Met de sluiting van de kunsthandel verliest de straat ook haar artistieke karakter.

Gieling, een bekende figuur in de Utrechtse kunstwereld en gespecialiseerd in 20ste-eeuwse (schilder)- kunst, verlengde twee jaar geleden nog zijn huurcontract voor het pand in de binnenstad. Hij zou nog vijf jaar blijven, maar bedacht zich. "Begrijp me niet verkeerd, de kunsthandel is het mooiste wat er is, maar het begon me een beetje tegen te staan om bijna dagelijks naar de winkel te komen. Ik heb behoefte aan vrijheid."

De Utrechter is al langzaam bezig met 'opruimen'. De kunstwerken staan in de 'uitverkoop'. "In plaats van de verkoopprijs, vraag ik de inkoopprijs.'' Vaste en niet vast klanten maken daar gebruik van. "De kunstwerken raak ik wel kwijt, wat overblijft zet ik op mijn webshop,'' zegt Gieling. Met die webshop gaat de Utrechter zeker nog een tijd verder, want hij stapt nog niet helemaal uit de kunstwereld. Ook is er een boek onderweg. Dat zal gaan over misstanden in de kunsthandel.

Door de sluiting raakt de Schoutenstraat haar visitekaartje als 'artistieke straat' een kwijt. Eind jaren '80, toen Gieling er zijn kunsthandel opende, bestond de Utrechtse straat uit een aantal antiquaren en antiquairs, daarna volgden galerieën. Nu zit er alleen nog een pop-upkunstwinkel. Gieling: ,,Tegenwoordig is het vooral veel 'eten', je struikelt over de restaurantjes en broodjeszaken. En vergeet de kappers niet, er zitten er al twee in de straat, in dit pand komt er ook één.''

IkeaDe Utrechtse kunstenaar John Noy vindt het ontzettend jammer dat Gieling ermee stopt. "Je merkt dat mensen tegenwoordig geen waarde meer hechten aan kunst. Ze nemen de moeite niet meer om naar een winkel te stappen en daar iets moois uit te zoeken. Via internet kopen ze een schilderij voor 50 euro. Of erger nog: bij de Ikea.''