Nieuws Personeel

Advies: Bouwvakker beter belonen als hij goed presteert

Met een beter beloningsbeleid wordt het voor bouwbedrijven in tijden van zware personeelstekorten makkelijker om nieuwe mensen aan te trekken. Dat is de conclusie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nadat zij onderzoek deden naar beloning naar prestatie in de bouw.

Redactie | Foto: ANP 8 mei 2019

Advies bouwvakker beter belonen goed presteert

In gesprek met BNR vertelt Taco van Hoek (EIB) dat zowel werkgevers als werknemers van mening zijn dat er relatief weinig naar prestatie wordt beloond. ,,Wat je veel van werkgevers hoort, is dat ze zich toch wat zorgen maken over de solidariteit. Denk hierbij aan twee mensen met dezelfde functie die iedere dag samen werken, maar waarbij de een meer krijgt dan de ander. Dat is iets waar men toch wel beducht voor is. Aan de andere kant zien bouwvakkers zelf wanneer zij productiever zijn dan een collega waardoor ze het niet rechtvaardig vinden dat ze daar niets van terugzien in de beloning. Het is een kwestie van zoeken naar de balans.”

Lees ook: Schreeuwend personeelstekort als nieuw probleem in de bouw

Betere beloning bij goed presteren stimuleren

Dat het gestimuleerd wordt om toch te kiezen voor een betere beloning bij goed presteren, wordt onderbouwd met het argument dat het makkelijker wordt om nieuwe mensen aan te trekken. ,,Uit ons onderzoek zijn een aantal bedrijven naar voren gekomen die het op dit gebied wel relatief goed doen. Zij lijken het ook beter te doen op de arbeidsmarkt. Ze hebben een streepje voor omdat het bijdraagt aan beter gemotiveerd personeel. Daar heeft ieder bedrijf belang bij.”

Aantrekkelijke arbeidsverhoudingen aanbieden

,,Daar komt bij dat de bouwsector in de komende jaren nog terrein te winnen heeft. We kunnen nieuwe mensen niet allemaal uit de opleidingen krijgen en daarom zullen we een stukje marktaandeel moeten veroveren ten koste van andere sectoren. Dit onder andere door aantrekkelijke arbeidsverhoudingen aan te bieden”, aldus Van Hoek.