Nieuws Arbeidsmarkt

Megabonus van 4000 euro SuitSupply-personeel bij vinden nieuwe collega: is dat de manier?

In deze vreemde wereld van stevige personeelstekorten grijpen werkgevers alles aan om aan personeel te komen. Fokke de Jong, oprichter/eigenaar van SuitSupply, heeft 4000 euro over als een werknemer een nieuwe collega aandraagt. Niet doen, zo'n referral bonus, zegt een aantal arbeidsmarktspecialisten.

Van onze redactie 23 mei 2022

Suit Supply Fokke de Jong aandraagbonus

Fokke de Jong van SuitSupply geeft vierduizend euro als een werknemer een nieuwe collega aandraagt. Foto: Shutterstock/

Heleen Stoevelaar snapt dat Fokke de Jong zoekt naar nieuwe mensen, maar het bedrag van 4000 euro vindt zij echt te hoog. ,,Er is een psychologische grens aan de hoogte van een aandraagbonus. Het salaris moet bij zo’n via-via-bonus passen, anders werkt het averechts. Een monteur die 1800 euro verdient gaat geen stap harder lopen van zo’n bedrag.”

Prikkels van hoge bonussen

Stoevelaar weet waar ze over praat. Al twee decennia is zij actief in de HR-wereld, onder andere als docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Haar bedrijf, The Referral Company, is gespecialiseerd om de kracht van de netwerken van de eigen medewerkers te mobiliseren. ,,Ik geloof niet dat dat soort prikkels van hoge bonussen werken. Kijk naar je doelgroep. We zien dat bij zorgorganisaties een bos bloemen helpt. Iemand die op Schiphol in het kelderhok werkt, zal je weer op een andere manier moeten belonen als hij een nieuwe collega aandraagt.”

Lees ook: Hoogleraar Arbeidsmarkt: 'Zorg dat deeltijders meer uren maken'

Het betoog dat Stoevelaar houdt was vorige week te lezen op De Ondernemer. Zorg dat je een goed bedrijf bent, was daarin de boodschap van arbeidsmarktkenner Yves Pilet. Stoevelaar, die met Pilet samenwerkt in Recruitment Builders: ,,Wees een goede werkgever. Uiteindelijk werken daar gemotiveerde werknemers die ambassadeur kunnen zijn. Het moet gaan om intrinsieke motivatie van je personeel. Daar dient een Employer Value Proposition en de employer branding strategie op in te spelen. Onlangs vroeg een bedrijf ons een referral op te zetten, dat hebben we niet gedaan omdat het verloop veel te hoog was.”

Stoevelaar ziet een referral als aanvulling op de zoektocht naar personeel. Het vervangt niet de recruiter, zoals Fokke de Jong stelt op de website van de NOS. ,,Help ons te groeien is niet de opdracht van een werknemer. De recruiter op de HR-afdeling moet daar aan werken. Door het hebben van een goed referral-programma activeer je het brein van werknemers. Kijk eens in je netwerk, is een veel betere vraag. Een leuke opdracht is het boven water halen van het 06-nummer van Max Verstappen. Je zult zien dat er iemand ergens in je netwerk zit met dat nummer.”

"Het is fijner om juist met een team te werken aan de referral bonus. Het komt de werksfeer ten goede"

Heleen Stoevelaar, The Referral Company

Aandraagbonus naar het goede doel

Goede werksfeer, leuke collega’s en flexibiliteit in werk zijn naast een verbetering in salaris moverende redenen om een overstap te maken. Stoevelaar springt daar met haar bedrijf op in. ,,Het is fijner om juist met een team te werken aan de referral bonus. Het komt de werksfeer ten goede als je een ballontocht krijgt als team als je gezamenlijk een aantal nieuwe werknemers uit je netwerk hebt gehaald. Wat tegenwoordig ook veel plaatsvindt, is via de referral bonus een goed doel steunen.”

Stoevelaar is het niet eens met de stelling dat dit soort wervingsprogramma’s niets oplossen. De arbeidsmarkt blijft toch overspannen door enorme tekorten. ,,Juist door dat netwerk worden crossborder verbindingen gelegd die verrassende uitkomsten opleveren. Op een feestje kom je in gesprek met de vader van de organisator. Hij wil best nog een keer knallen. Je krijgt meer diversiteit en dat is bij De Jong niet het geval. Wat De Jong moet doen? Geef korting aan familieleden die bij SuitSupply kopen en je betrekt gelijk die netwerken erbij.”

'4000 euro liever naar eigen werknemers'

Fokke de Jong op NOS.nl: ,,Ik geef die 4000 euro liever aan mijn eigen werknemers dan aan een recruitmentbureau. Zij zijn magneten voor nieuw talent en verdienen zo een extra vakantie of nieuwe auto. Voor hen én voor ons onwijs nuttig."

Lees ook: Experts over personeelstekorten: 'Alarmfase voor de arbeidsmarkt'

ONL-voorman Biesheuvel: 'MKB-ondernemer heeft dagtaak aan vinden personeel'

Hans Biesheuvel spreekt inmiddels van een arbeidsmarktcrisis. ,,De volgende crisis voor de toch al zwaar getroffen mkb-ondernemer”, verzucht de voorman van ONL, die vandaag met Tweede Kamerleden sprak over problemen bij zijn achterban.

,,Het verbaast mij niet dat een ondernemer als Fokke de Jong dit doet. Iedereen worstelt ermee, men is desperaat. Op dit moment heeft een mkb-ondernemer een dagtaak aan het runnen van zijn bedrijf, het vinden van personeel en het zittende personeel fit en tevreden houden.”

Social media

Biesheuvel schetst een scenario waarin de ondernemer toch echt aan de bak moet. ,,Zorg dat je als bedrijf zichtbaar bent door bijvoorbeeld het inzetten van social media. Daarnaast kan je als ondernemer een HR-professional inhuren. Je lost op korte termijn je probleem op, het is beter dan je winkel sluiten. Maar voor de lange termijn zullen er andere oplossingen moeten komen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws