Nieuws Arbeidsmarkt

Van Happen (HeadFirst) wil duidelijkheid over arbeidsmarkt: 'Minister Van Gennip moet duidelijke kaders schetsen voor zelfstandigen'

Met de hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt zet SZW-minister van Gennip een stap naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Maar ze is er nog lang niet, stelt Marion van Happen, ceo van HeadFirst Group. ,,Het is van belang om direct na het zomerreces duidelijke kaders te schetsen voor zelfstandigen, opdrachtgevers, intermediairs en uitvoeringsorganisaties.”

Van onze redactie 11 juli 2022

Marion van Happen ceo Head First 2e foto

Marion van Happen, ceo van HeadFirst Group, wil snel duidelijkheid over de arbeidsmarkt. Foto: HeadFirst.

Marion van Happen zegt 'blij te zijn te lezen dat flexibele arbeid een nuttige rol speelt op de arbeidsmarkt’. ,,Die erkenning is terecht en komt overeen met de dagelijkse praktijk. De juiste mate van flexibiliteit is goed voor de arbeidsmarkt. Het biedt organisaties de mogelijkheid om soepel mee te bewegen met economische en maatschappelijke ontwikkelingen.”

De ceo van HeadFirst Group gaat ervan uit dat Van Gennip snel doorpakt. ,,Donderdagmiddag 8 september staat een Commissiedebat Arbeidsmarktbeleid gepland, een geschikt moment om de brief te behandelen.”

Lees ook: Kabinet schuift verzekeringsplicht zzp'er op de lange baan: 'Uitvoering AOV niet voor 2027'

Tegelijkertijd is er, volgens Van Happen deels ten onrechte, ook aandacht voor de mindere aspecten van flexibel werk. ,,Vanzelfsprekend is de politiek op zoek naar de juiste balans, maar daarbij dient de discussie over flexibel werk wel in perspectief geplaatst te worden met de juiste nuance. Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2021 blijkt onder andere dat het leeuwendeel van de flexibel werkenden, voornamelijk zelfstandig ondernemers, heel tevreden zijn over de werkomstandigheden en hier bewust voor kiest”, signaleert Van Happen. ,,Een feitelijke discussie is cruciaal om tot oplossingen te komen die daadwerkelijk de werkenden ondersteunen die hier behoefte aan hebben.”

Wet DBA speelt grote rol in het zzp-dossier

De vervanging van de wet DBA speelt een grote rol in het zzp-dossier. Dat er in de hoofdlijnenbrief specifiek aandacht wordt besteed aan de Belgische Arbeidsrelatiewet - In België is de positie van de zelfstandige al jaren goed geregeld. Met nog eens extra maatregelen voorkomt de wet schijnzelfstandigheid. -
en het MLT-advies van de SER stemt Van Happen positief. ,,In eerdere position papers, rapporten en gesprekken met stakeholders in Den Haag hebben we volop ingezet op het Belgische model. Met als resultaat dat het nu op de politieke en ambtelijke agenda staat.”

'In eerdere position papers, rapporten en gesprekken met stakeholders in Den Haag hebben we volop ingezet op het Belgische model'

Marion van Happen, HeadFirst

Ook het beleid voor kwetsbare werkenden onder het uurtarief van 35 euro (MLT-advies van de SER) is een stap in de goede richting, vindt Van Happen: ,,Ik ben het eens met het standpunt van het kabinet dat het de positie van kwetsbaren op de arbeidsmarkt kan versterken. Of de Belastingdienst en het UWV het daadwerkelijk kunnen gaan uitvoeren is de vraag, want ook hierbij draait het uiteindelijk om betrouwbare en goede uitvoering.”

Van Happen vervolgt: “Als de overheid focus houdt op sectoren waar de kans op onderbetaling het grootst is, krijgt de intermediaire branche de verantwoordelijkheid om het hogere segment optimaal te laten werken. Daarvoor zijn duidelijke afspraken met zelfstandig professionals en opdrachtgevers nodig.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws