Nieuws Arbeidsmarkt

Lonen pieken in nieuwe cao-afspraken: scholing en arbeidsmarkt belangrijk voor werkgevers

De gemiddelde loonstijging die vorige maand in de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) is afgesproken, komt uit op 2,2 procent. Dat is de grootste toename van de lonen in de afspraken die tot dusver dit jaar zijn gemaakt, meldt werkgeversorganisatie AWVN. Ondernemers vinden scholing en arbeidsmarkt belangrijke onderhandelthema's.

Nu.nl 7 juni 2021

Salarisstrook bedrijf miljoen

AWVN constateert dat vakbonden in de cao-onderhandelingen nadrukkelijk inzetten op loonsverhogingen

In mei zijn dertig cao-akkoorden gesloten. ,,Meer dan in mei vorig jaar en bijna gelijk aan het gemiddelde aantal meiakkoorden van de afgelopen jaren", aldus AWVN op NU.nl. Door de coronacrisis lag ook het cao-overleg enige tijd op zijn gat.

In afspraken van eerder dit jaar was juist sprake van een neergaande lijn. Gemiddeld komt de loonsverhoging in de dit jaar gemaakte afspraken uit op 1,92 procent. Nog altijd lager dan het gemiddelde van 2,3 over vorig jaar. "De meeste gemaakte loonafspraak dit jaar is de 0 procent", stelt AWVN. Bijna een half miljoen werknemers blijven op die nullijn.

Lees ook: Dit zijn de afspraken per hoofdpunt in het Sociaal Akkoord 2021

Werkgevers blijven volgens AWVN nadrukkelijk naar de langere termijn kijken en houden rekening met veel moeilijker omstandigheden als het coronasteunpakket van de overheid stopt. Voor de ondernemers zijn onderwerpen als scholing en arbeidsmarkt belangrijk om op de onderhandelingstafel te krijgen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws