Nieuws Arbeidsmarkt

Nederlandse startups als banenmotor: aantal banen groeit ook tijdens coronacrisis

Nederlandse startups zijn goed voor meer dan 109.000 banen in Nederland, waarvan 25.000 gecreëerd zijn in de afgelopen drie jaar. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Dealroom, Techleap.nl en CBRE. Startups zijn goed voor een hogere banengroei dan welke individuele sector ook, en hebben tijdens de coronacrisis een sterke veerkracht getoond.

Van onze redactie 1 oktober 2020

Startups banenmotor

Foto: Pexels

Hoewel veel bedrijven het aannemen van nieuw personeel hebben gestaakt of mensen hebben moeten ontslaan, groeien startup-banen nog steeds, zo blijkt uit het onderzoek. Het gaat om een stijging van 4 procent op jaarbasis in het tweede kwartaal van 2020, meer dan in elke afzonderlijke sector.

Ook veel banen bij kleine en middelgrote startups

Terwijl startups met een waardering boven de 1 miljard dollar veel aandacht krijgen, zijn startup-banen gelijkmatig verdeeld over grote, middelgrote en kleine startups, zo blijkt. In de afgelopen drie jaar is 57 procent van de startup-banen gecreëerd door bedrijven opgericht sinds 2015. Hoewel Amsterdam de leiding neemt, zijn startup-banen verspreid over het hele land - 60 procent van de banen bevindt zich buiten Noord-Holland.

Lees ook: Jeroen Bertrams: vijf valkuilen bij investeren in startups

Wel zijn er wat regionale trends zichtbaar. Zo zijn er relatief veel foodtech-startups in de omgeving van de Wageningen Universiteit, hét onderzoekscentrum voor food science. Den Haag staat wereldwijd synoniem voor de juridische sector en levert bovengemiddeld veel impact-, juridische en beveiligingstartups. En de thuisbasis van Nederlandse halfgeleiders is Brainport Eindhoven.

Investeringen stimuleren groei en versnelling

Dat Nederlandse startups zulke banenmotors zijn lijkt verband te houden met de hoeveelheid investeringen die ze ophalen. Gemiddeld halen Nederlandse startups namelijk meer durfkapitaal op dan bijvoorbeeld jonge bedrijven in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. Startups die durfkapitaal hebben opgehaald groeien drie keer sneller, wat dus ook de banengroei stimuleert.

Constantijn van Oranje is de 'special envoy' van Techleap en zet zich in die rol in voor startups. In mei dit jaar spraken we hem over het startup- en investeringsklimaat tijdens de coronacrisis. Bekijk het interview hier terug:

MyChannels Video ID: 146515

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.