Nieuws Arbeidsmarkt

Ongelijkheid op de (krappe) arbeidsmarkt: goede kinderopvang alleen niet genoeg

Om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen met jonge kinderen in de beroepsbevolking daadwerkelijk te bestrijden, dient het kabinet niet alleen de focus te leggen op de kwaliteit en beschikbaarheid van kinderopvang, maar ook verder te kijken voor een meer omvattende oplossing. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een nieuw rapport.

Noémi van de Pol (NU.nl) 14 september 2023

Kinderopvang arbeidsmarkt meer uren werk 2

Foto: Shutterstock

Om de ongelijkheid tussen vaders en moeders verder te verkleinen moet de overheid 'acceptabele alternatieven' bieden voor onbetaalde taken thuis, schrijft NU.nl op basis van het rapport. Het zorgen voor kinderen en huishoudelijke taken is vaak nog steeds niet gelijk verdeeld tussen partners.

De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen op het gebied van betaald werk en de zorg voor kinderen zit diep, zegt het SCP. Parttime werken is voor veel moeders nog altijd de norm. Dat heeft grote gevolgen voor de financiële onafhankelijkheid van vrouwen, die minder verdienen en daardoor bijvoorbeeld ook minder pensioen opbouwen.

Lees ook: Meer uren per dag werken in minder dagen: dé oplossing voor krapte op arbeidsmarkt?

Volgens het rapport willen veel vrouwen wel minder zorg- of huishoudelijke taken, maar zien ze vaak geen geschikt alternatief. Ouders kunnen hun kind vaker naar de opvang sturen, maar dat vinden ze niet altijd beter dan zelf voor de kinderen zorgen.

Lees ook: Arbeidsmarkt wordt nóg krapper: dit betekent 'dubbele vergrijzing'

Prijs kinderopvang niet het belangrijkst voor meer werken

Wanneer er wordt gekeken naar kinderopvang, vinden opvoeders de prijs, kwaliteit en beschikbaarheid van kinderopvang heel belangrijk. Goedkopere of gratis kinderopvang zou veel opvoeders over de streep kunnen trekken om meer te werken, maar belangrijker nog vinden veel ouders dat de opvang bijdraagt aan de ontwikkeling van hun kinderen.

Maar volgens het SCP moet het kabinet zich niet blindstaren op de kinderopvang. Hoewel veel zorgtaken zich achter de voordeur bevinden, kan er toch beleid worden gemaakt dat daar invloed op heeft. Zo zou er bijvoorbeeld langer en volledig betaald verlof moeten komen voor beide ouders. Dan kunnen ouders vanaf de geboorte van hun kind de taken meer verdelen, zodat die minder snel automatisch op het bordje van de moeder terechtkomen, schrijft het SCP.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws