Nieuws Arbeidsmarkt

Personeelstekort bij groeigigant Brabantia doet ceo Van Elderen orders inpakken

Het Nederlandse familiebedrijf Brabantia is de laatste jaren enorm gegroeid. In die mate zelfs dat de producent van allerhande huishoudproducten op zoek is naar 70 extra logistieke medewerkers. Omwille van het schrijnende personeelstekort in de vestiging te Pelt draait ceo Tijn van Elderen er momenteel zelf mee op de werkvloer. ,,Ik heb veel bijgeleerd”, grijnst hij na een fysieke arbeidsshift van acht en een half uur.

Birger Vandael (ED) 13 oktober 2021

Personeelstekort groeigigant brabantia ceo tijn elderen orders

Brabantia-ceo Tijn van Elderen: ,,Mensen bleven vaker thuis tijdens de crisis en dat voel je natuurlijk als producent van huishoudproducten ook wel. Foto: Birger Vandael

Van Elderen is niet de enige die momenteel ‘bijklust’ in Pelt, schrijft het Eindhovens Dagblad. Ook twintig andere medewerkers van het hoofdkantoor in Valkenswaard draaien in de komende weken mee om orders in te pakken. ,,De afgelopen jaren zijn we enorm gegroeid”, vertelt Van Elderen. ,,Het afgelopen decennium zijn we van een omzet van 88 miljoen euro naar 140 miljoen euro gegaan. Dat komt door de nodige innovaties en het vergroten van onze capaciteit.”

Geconfronteerd met dingen die niet meer werken

Vervolgens kwam de coronacrisis. ,,Mensen bleven vaker thuis en dat voel je natuurlijk als producent van huishoudproducten ook wel”, merkt van Elderen op. ,,Iedereen leek wel op zoek naar een nieuwe vuilnisemmer. Bovendien werd iedereen geconfronteerd met dingen die niet meer werken, zoals een aardappelschilmesje of een strijkplank. Vervolgens komen ze bij ons terecht. Het zorgde voor een turbo op de verkoop, onze omzet steeg nog eens met vijftig procent.”

Eerder al 14 miljoen euro geïnvesteerd in Belgische Brabantia-fabriek

Omwille van de stijgende vraag besloot Brabantia eerder dit jaar al om 14 miljoen euro te investeren in de Belgische fabriek te Pelt. Al zestig jaar is het Nederlandse bedrijf hier actief, nu kwamen er nog eens een aantal machines bij, alsook samenwerkende robots. Daarom wordt de vestiging wel eens het hart van het bedrijf genoemd, al vindt van Elderen dat de focus nog steeds ligt op het design.

De stijgende vraag zorgde ook voor logistieke problemen bij Brabantia. ,,Er was eerst de containercrisis, toen een probleem op vlak van materiaal en vervolgens het personeelstekort. Dat is een probleem in heel Europa. Daardoor kunnen we ook maar beperkt leveren en daarom ben ik nu hier in Pelt. Hoe lang dat nog zal duren, kan ik niet inschatten. Mogelijk zal het een aantal weken tot zelfs maanden zijn.”

Lees ook: Voor Brabantia is 2020 geen verloren jaar: explosieve verkoop huishoudproducten

De denker is een doener geworden

Zo staat van Elderen elke ochtend om 5.30 uur in zijn werkplunje in Pelt. ,,Ik ben vanmorgen om 4.15 uur opgestaan”, vertelt hij. ,,De denker is een doener geworden. Dergelijke fysiek arbeid leveren ben ik niet gewend. Achteraf moest ik ook nog het denkwerk doen, een pittige combinatie. Ik zag wel meteen dat een aantal van mijn beslissingen hier niet het effect heeft dat ik vanaf mijn bureaustoel verwacht had. Gelukkig hebben we hier goede mensen staan. Leerrijk is het dus zeker wel. Toch hoop ik dat de zeventig vacatures voor medewerkers snel ingevuld raken!”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws