Nieuws Arbeidsmarkt

Ruim de helft van alle vacatures is moeilijk te vervullen

Het wordt voor werkgevers steeds moeilijker om vacatures te vervullen. Volgens uitkeringsinstantie UWV komt dat vooral doordat er in veel gevallen weinig reacties op vacatures binnenkomen en sollicitanten niet over de juiste vaardigheden of werkervaring beschikken.

Noémi van de Pol (NU.nl) 6 februari 2023

Vacature Solliciteren indruk

Foto: Shutterstock.

Lees ook: Meer uren per dag werken in minder dagen: dé oplossing voor krapte op arbeidsmarkt?

Vorig jaar was 58 procent van de vacatures moeilijk te vervullen. Een jaar eerder ging het nog om 55 procent van de openstaande betrekkingen. ,,De krapte op de arbeidsmarkt is in 2022 op een hoogtepunt terechtgekomen", zegt arbeidsmarktadviseur Erica Maurits tegen NU.nl. ,,In het tweede kwartaal was de krapte zelfs zo groot, dat er veel meer vacatures dan werkzoekenden waren."

Werkgevers zoeken naar andere manieren om vacatures te vervullen

Vanwege de personeelstekorten zoeken werkgevers naar andere manieren om de vacatures alsnog te vervullen. Zo laten volgens het UWV veel werkgevers hun vacatures nu langer openstaan. Ook passen ze vaker de arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan. Dat kan bijvoorbeeld een aanpassing van de werktijden of het loon zijn, vooral in de horeca gebeurt dit veel.

"De krapte op de arbeidsmarkt is in 2022 op een hoogtepunt terechtgekomen"

Arbeidsmarktadviseur Erica Maurits

Een andere oplossing is om het werk dan maar over de bestaande werknemers in het bedrijf te verdelen of iemand aan te nemen die niet aan de functie-eisen voldoet. In dat geval moet het bedrijf die persoon zelf opleiden.

Lees ook: Onzekerheid regeert: 1 op 5 ondernemers overweegt stoppen bedrijf

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws