Personeel

Zelfs icoon Jan de Groot kampt met personeelstekort: vuller van Bossche bollen gezocht

 
Het vullen van de Bossche Bollen gaat bij banketbakker Jan de Groot nog met de hand: 7.000 stuks per dag. Foto: Marc Bolsius Het vullen van de Bossche Bollen gaat bij banketbakker Jan de Groot nog met de hand: 7.000 stuks per dag. Foto: Marc Bolsius
Het vullen van de Bossche Bollen gaat bij banketbakker Jan de Groot nog met de hand: 7.000 stuks per dag. Foto: Marc Bolsius
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Heb jij passie voor slagroom en soezen? Dan zou je wel eens de perfecte kandidaat kunnen zijn voor de vacature van vuller van Bossche bollen bij dé banketbakker van Den Bosch: Jan de Groot.

Lees verder onder de advertentie

Achter in misschien wel de bekendste winkel van Den Bosch is het een drukte van jewelste. Banketbakker Jan de Groot staat er met meerdere medewerkers in de bakkerij. ,,Iedereen steekt de handen uit de mouwen en neemt als het moet elkaars ‘vaste’ taak over. Nu heb ik een aantal bakkers staan die de bollen vullen, maar die hebben natuurlijk meer te doen. We hebben ook nog andere producten”, vertelt hij tegen Brabants Dagblad.

Personeelstekort bij Jan de Groot

De Groot zoekt daarom naarstig naar een ‘vuller’ voor zijn sjekladebollen. De vacature hangt op de deur en binnen in de banketbakkerswinkel. Werken met slagroom, soezen en pure chocolade - dat klinkt velen vast als een droombaan in de oren. Toch valt dat tegen. Want met de sollicitaties loopt het niet zo lekker. Er is nog geen geschikte ‘chef sjekladebol’ gevonden.

We hebben een aantal dames gehad die het hebben geprobeerd. Maar het was heel anders dan ze hadden verwacht

Jan de Groot

De Groot: ,,We hebben een aantal sollicitanten gehad.” Maar dé gedroomde medewerker zat daar niet bij. ,,Het lijkt heel makkelijk maar er komt veel bij kijken.” De eis dat je sterk moet zijn is er namelijk niet voor niks: ,,Het is best zwaar werk.” De vuller is namelijk ook verantwoordelijk voor het kloppen van liters slagroom, het vullen van de doseermachine en het tillen van de platen vol gevulde bollen. ,,We hebben een aantal dames gehad die het hebben geprobeerd. Maar het was heel anders dan ze hadden verwacht.”

Lees verder onder de advertentie

Feeling hebben met het vak is dan ook een harde eis: ,,Je moet het ambacht en ons product mooi vinden.” Het werk bij De Groot gaat namelijk nog volledig met de hand. Dat betekent ook flink doorjakkeren.

Lees ook: Bakkers stonden op randje van faillissement door hoge stookkosten: hoe gaat het nu?

Personeelstekort is probleem nummer 1 in de bakkerswereld

Dat zelfs banketbakker Jan de Groot moeite heeft met het vinden van personeel is niet gek. Experts noemen het personeelstekort in de bakkerswereld een van de grootste problemen waar bakkers mee te kampen hebben. ,,Nederland heeft een wezenlijk probleem als we het hebben over de aanwas van nieuwe bakkers”, stelt Frank Janssen interim-directeur bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Kinderen zien hun ouders dag en nacht in de bakkerij werken, dat willen ze niet meer, merken experts.

Lees verder onder de advertentie

Per dag gaan er hier rond de 7.000 bollen doorheen

Jan de Groot

,,Per dag gaan er hier rond de 7.000 bollen doorheen. Dat doen we handmatig ja.” De soezen worden eerst gedoopt in gesmolten, pure chocolade. Als de chocolade is afgekoeld, gaan ze door naar de vuller. Die pakt in iedere hand een bol. Via een voetpedaal komt er een hoeveelheid slagroom uit het doseerapparaat. Daarna worden de bollen op een plaat gelegd en gaan ze naar de winkel.

Lees ook: Bakker Remy bakte middenin de nacht door hoge energiekosten: ‘Was aanslag op privéleven’

Ook De Groot merkt dat het moeilijk is om aan goed personeel te komen. ,,Vanaf de coronaperiode eigenlijk al. Het banketbakkerswereldje is voor veel jongeren niet meer aantrekkelijk.” De banketbakker zoekt iemand voor 38 uur. ,,Maar werktijden kunnen we altijd bespreken. Minder uren kan ook. Dan zoek ik meerdere vullers.”

Lees verder onder de advertentie

Overigens hoeft de gedroomde kandidaat niet per se een banketbakkersdiploma te hebben. ,,Het werk is niet ingewikkeld. En op den duur kun je ook andere werkzaamheden oppakken.”

Het vullen van de Bossche bol. Marc Bolsius
Marc Bolsius

Lees ook: Failliet door energiecrisis? Familiebakkerij van Heeswijk bleef overeind door te innoveren

Lees verder onder de advertentie