Nieuws Arbeidsmarkt

Van der Valk Dordrecht sluit tijdelijk het restaurant voor gasten die niet blijven slapen

Spontaan met je zakenrelatie lunchen bij Van der Valk in Dordrecht of er ’s avonds dineren is er voorlopig even niet bij. Het restaurant heeft besloten om tijdelijk alleen hotelgasten nog een maaltijd aan te bieden. ,,Op de termijn is helaas nog geen zicht.’’ Dirk Beljaarts neemt als algemeen directeur van KHN vooralsnog echter geen trend waar.

Van onze redactie 13 oktober 2021

Laatste update: 15 oktober 2021 16:03

Valk dordrecht nu echt

Vanwege gebrek aan personeel sluit het restaurant van Van der Valk in Dordrecht tijdelijk de deuren. Hotelgasten en gasten uit de regio, die niet blijven slapen, zijn welkom op zaterdag en zondag. Foto: Van der Valk

Het besluit is vermoedelijk ingegeven door gebrek aan personeel, maar manager Ben van der Valk blijft vaag. Hij laat in een korte reactie alleen weten dat het besluit met personeelszaken te maken heeft. De website biedt meer duidelijkheid: ,,In verband met het niet kunnen garanderen van de juiste kwaliteit én service van wat u van ons gewend bent, hebben wij helaas moeten besluiten om de drukte in ons à la carte restaurant voor zowel lunch als diner te beperken tot de hotelgasten’’, luidt daar de korte verklaring van het restaurant.

Van der Valk in Dordrecht is niet de enige gelegenheid die in de knel komt door het gebrek aan personeel. Zo was de gerenommeerde Amsterdamse brasserie Van Baerle, gewaardeerd met een Bib Gourmand, in de maand september elk weekend gesloten. ,,Zuur'', aldus de eigenaar Floor van Ede. ,,Eerst geen omzet vanwege corona en nu zo veel minder door de personeelskrapte. En dat terwijl sinds 1 oktober de staatssteun is gestopt."

Ondernemers op zoek naar personeel moeten creatief zijn om in de gunst van baanzoekende kelners, obers en koks te zijn. Een appartement boven de zaak wil helpen. Stefan Veen, franchisenemer van Gossimijne te Horst en Uden beloofde nieuwe fulltime medewerkers een reis naar Ibiza. De Utrechtse ondernemer Deon Poon zet zelfs robots in om zijn klanten en personeel bij te staan.

'We wonen een paar honderd meter verderop. Dan gaan we daar toch niet ook nog slapen?'

Frequente gast van Van der Valk in Dordrecht

Opvallend is het besluit op zijn minst. Want nu het kabinet de teugels heeft laten vieren als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen hunkert Nederland weer naar een restaurantbezoek. Dordrecht vormt daarop geen uitzondering. Maar zij kunnen voorlopig dus niet terecht bij Van der Valk, tenzij er een hotelovernachting bij wordt geboekt.

Overnachten dicht bij huis

Voor de vele vaste gasten die regelmatig met zakenrelaties komen lunchen of ’s avonds vanuit het centrum van de stad naar het restaurant rijden voor een diner is het besluit een flinke streep door de rekening. ,,Mijn vrouw en ik wonen in de buurt van Van der Valk en we komen er regelmatig eten. Nu kan dat dus alleen als we er ook overnachten, maar we wonen een paar honderd meter verderop. Dat gaan we natuurlijk niet doen’’, zegt een van de frequente gasten.

Lees ook: Personeelstekort bij groeigigant Brabantia doet ceo Van Elderen orders inpakken

Volgens meerdere gasten die hebben gevraagd een tafel te reserveren is een serieus personeelstekort de reden achter het ingrijpende besluit. Met de relatief kleine ‘poule’ aan personeel is het niet te doen om zowel de logés als de lunchende en dinerende bezoekers van Van der Valk op een kwalitatief goede manier te kunnen bedienen, werd hen verteld. Het restaurant zelf doet er in de media geen uitspraken over.

Onduidelijk is nog of de maatregel ook rondom de feestdagen van kracht zal zijn. In die periode is het voor een groot aantal families bijna een traditie om het kerstdiner te houden bij Van der Valk. Jaarlijks zijn de beschikbare tafels al ver van tevoren gereserveerd. ,,Gasten uit de regio, die niet blijven slapen, hopen wij zo snel als mogelijk weer te kunnen ontvangen. Op die termijn is nu alleen helaas nog geen zicht."

Restaurant tijdelijk dicht om het voor personeel werkbaar te houden

Om diezelfde reden doet een hotel in Apeldoorn nagenoeg hetzelfde als Van der Valk nu. Ook zij bieden mensen die niet overnachten tijdelijk geen lunch meer aan en in de avond gaat de keuken eerder dicht. ,,Dat is nodig om het voor ons personeel werkbaar te houden. We zouden het zelf liever ook anders zien; dit soort keuzes maken is heel vervelend’’, zegt een woordvoerder van het Bastionhotel in die regio.

Opmerkelijk genoeg is het de coronapandemie die zorgt voor het personeelstekort in de horeca. In de horeca wordt veel gewerkt met oproepkrachten: van de bijna 400.000 banen worden er 174.000 ingevuld door onder meer studenten die als bijbaan oberen of in de keuken staan. Veel van hen zijn nu bij de GGD's en commerciële teststraten gaan werken. De GGD's betalen beter dan de meeste horecazaken: een student van een jaar of 20 verdient al snel 17 euro per uur en het dubbele op zondag. ,,Tegen dat soort bedragen kunnen maar weinig bedrijven op’’, zegt voorzitter Sander Wind van de Gelderse afdeling van Koninklijke Horeca in het AD.

90.000 medewerkers overgestapt

In de horeca ligt het loon voor zo'n 20-jarige rond de 10 euro. Wind: ,,En dan betaalt de horeca nog beter dan bijvoorbeeld de supermarkten. Maar bij de GGD's gaat het om overheidsgeld: die hebben grote budgetten.’’

Sinds de start van de coronacrisis zijn volgens vakbond FNV 90.000 horecamedewerkers in een andere sector gaan werken. Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een op de vijf naar een andere baan is overgestapt, terwijl al voor de coronacrisis een op de drie horecabedrijven met personeelstekort te kampen had.

Lees ook: Vlaamse horeca overspoeld door Nederlanders die coronaregels willen ontwijken

Beljaarts: 'Geen zorgwekkende verschuivingen binnen hotellerie waar te nemen'

Dirk Beljaarts weet als algemeen directeur van KHN te vertellen dat sommige restauranthouders er al langere tijd voor kiezen om de lunchtijd in te korten of zelfs helemaal te schrappen om de werkroosters rond te krijgen. ,,Omdat het voor al die jongeren veel aantrekkelijker is om in een GGD-teststraat te werken, heeft het kabinet eigenlijk een dubbele klap aan ons uitgedeeld. Gelukkig nemen wij binnen de hotellerie verder geen zorgwekkende verschuivingen waar. Het geval van Van der Valk in Dordrecht hoor ik voor het eerst. Er zullen gerust nog een paar hotels zijn die de onderbezetting op deze manier het hoofd bieden, maar honderden zullen dat er niet zijn. Het bijzonder lage bezettingspercentage door buitenlandse toeristen is wat dat betreft een veel groter probleem in de grote steden."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws