Nieuws Arbeidsmarkt

Dit is het voordeel van een provinciale vacaturebank

Personeel vinden: het voelt als zoeken naar een speld in een hooiberg. Door de krapte op de arbeidsmarkt sluiten vraag en aanbod slecht op elkaar aan. De Zeeuwse Connectie, een netwerk van ruim 10.000 Zeeuwen, brengt daar verandering in met de Zeeuwse Vacaturebank.nl. Een website die een eind maakt aan de versnippering van het banenaanbod.

TIMO VAN DE KASTEELE | Foto: Zeeuwse connectie 24 september 2018

Zeeuwse connectie

Waar moet je als Zeeuwse werkgever je vacatures aanbieden? Landelijke initiatieven zijn er genoeg, maar grote kans dat je als kleine Zeeuwse speler verdrinkt in de massa. De branchespecifieke vacaturebanken zijn ook geen echte oplossing volgens Jim Goedhart, voorzitter van De Zeeuwse Connectie, de stichting die eind mei de ZeeuwseVacaturebank.nl heeft geïnitieerd: ,,Het aanbod is enorm versnipperd, veel partijen zijn voor zichzelf bezig."

Vindbaar

De versnippering maakt zoeken onoverzichtelijk, zowel voor de werkgevers als voor de werkzoekenden, waardoor werkgevers tevergeefs zoeken naar geschikt personeel. Wie werk wil, kan zo in het oerwoud van vacaturesites niet de juiste baan vinden. ,,Wij horen ondernemers geregeld klagen dat ze niet aan personeel kunnen komen. En andersom." Als voorbeeld noemt Goedhart een accountant in Rotterdam die op zoek is naar een baan in Zeeland. Tegelijkertijd hoort hij van een groot Zeeuws accountantskantoor dat het op zoek is naar versterking. ,,Toch vinden ze elkaar niet. Terwijl we hier toch echt met een hoogopgeleid iemand te maken hebben en een gedegen kantoor. Banen zijn er in Zeeland volop, zeker voor hoger opgeleiden. Ze waren alleen slecht vindbaar." Hetzelfde probleem speelt volgens Goedhart bij jongeren die op zoek zijn naar een stageplaats. Ze zoeken tevergeefs, terwijl werkgevers in Zeeland wel degelijk stageplaatsen hebben. ,,Die worden te vaak alleen aangeboden op de website van het bedrijf zelf, of op verzoek. Dan moet je wel heel goed speuren en heel specifiek op zoek zijn."

Lees ook: Op deze manieren kun je een personeelstekort te lijf gaan

Netwerkkracht

Zeeuwse jongeren moeten vaak op zoek naar een plek buiten de provinciegrenzen. Dat is volgens Goedhart nu net wat je als bedrijf niet moet willen. ,,Aan Zeeuwse werkgevers heb ik maar één oproep: zet niet alleen je vacatures en opdrachten, maar ook die stageplaatsen online. Zelfs als je niet helemaal weet wat je kunt bieden: maak bekend dat je ervoor open staat. Grote kans dat jongeren die een positieve stage doormaken later terugkeren." De Zeeuwse Connectie heeft met ZeeuwseVacaturebank.nl een centrale plek ontwikkeld waar vraag en aanbod samenkomen. Het aanbod groeit met de dag. ,,In nog geen drie maanden zijn we verder dan de gevestigde orde." Het is meer dan een vacaturesite. ,,We bundelen de krachten op het gebied van de Zeeuwse arbeidsmarkt, want samenwerken is in Zeeland van levensbelang.

Daarnaast zetten we de netwerkkracht en het grote bereik van De Zeeuwse Connectie in: mensen die vragen hebben over een baan of hun terugkeer naar Zeeland helpen we." Die netwerkkracht blijkt wel uit het feit dat er voor de start al bijna 50 grote Zeeuwse werkgevers hun toezegging hadden gegeven om sowieso tot 2020 mee te doen. ,,We zijn die partijen erg dankbaar voor het vertrouwen. Daardoor konden we zo snel groeien. Werkgevers kunnen vacatures kosteloos plaatsen. Het draagvlak is groot en de clustering van aanbod werkt." Het netwerk van De Zeeuwse Connectie telt ruim 10.000 leden, binnen en buiten de provincie. Daarmee is al een belangrijke doelgroep voor handen. ,,Het is een sneeuwbaleffect. En die bal rolt nog steeds." Wie de site opent, kan eenvoudig en snel zoeken op opleidingsniveau, branche, functies. Ook kun je jobalerts aanvinken, zodat je een melding krijgt wanneer er een baan binnen jouw zoekprofiel wordt aangeboden.

Automatisch

De nadruk van de vacaturebank ligt op hoger opgeleiden. Maar ook mbo-banen en -stageplaatsen kun je aanbieden en vinden op de site. ,,Werkgevers kunnen hun vacatures dankzij koppelingen zelfs helemaal automatisch publiceren."
Inmiddels zijn meer dan 440 Zeeuwse organisaties aangesloten. Het project wordt ondersteund door de provincie en het Zeeuws 3O-overleg, de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden. Goedhart roept iedereen op aan te haken en vacatures, opdrachten en stages centraal online te zetten. ,,Het is een kwestie van de eigen krachten bundelen. Daar profiteren we straks allemaal van."