Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Feestjes, weekje Portugal en reis naar Jordanië: dit is de ‘leukste werkgever van Nederland’

De leukste en beste werkgever van Nederland? Die bevindt zich in Alphen. Consultancybedrijf Blue Bricks won de Great Place to Work award en liet daarmee grote bedrijven als HelloFresh en Univé achter zich. Maar hoe krijg je zo’n hoge beoordeling van je werknemers?

Alissa Verwoerd (AD) 22 juni 2023

Blue bricks consultancy great place to work award leukste werkgever alphen aan den rijn

Blue Bricks heeft de Great Place to Work award gewonnen! Op de foto van links naar rechts: Ronald van Steennis, Lisanne van de Weijgert en Richard Enthoven Foto: Josh Walet

Wanneer je de gigantische oprijlaan van Blue Bricks aan de Steekterweg in Alphen oprijdt, waan je je meteen in een oase van rust. In 2017 betrok het bedrijf de voormalig woonboerderij en bouwde het om tot heus kantoorpand, middenin het groen.

,,Hiervoor zaten we op een bedrijventerrein in Capelle aan den IJssel. Dat pand zorgde ervoor dat je energie verdween en dat je hoofd werd uitgeput”, vertelt oprichter Ronald van Steennis in het AD. ,,Ik wilde graag een plek waar mijn personeel en ik het leuk vinden om te zijn. En dat is gelukt. Sommige collega's zijn hier zelfs in de avonduren te vinden of kamperen hier in het weekend met hun kinderen.”

Lees ook: Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

Buiten werken tussen schapen, kippen en vogeltjes

Dat is niet gek. Wie een rondje rondom het kantoor van Blue Bricks loopt, waant zich in een bijna idyllische vakantieomgeving. In het groen zijn de schapen, kippen en vogeltjes te horen. Wie buiten wil werken, heeft talloze opties: schommels, vergadertipi's en bankjes in zowel de schaduw als de zon.

,,Mijn eigen favoriete plek? Dat is het zitje op de vlonder, langs het water. Daar zit ik graag 's ochtends vroeg met een kopje koffie”, vertelt mede-eigenaar Richard Enthoven. ,,En tijdens de lunch ga ik graag een potje padellen", vertelt hij, terwijl hij wijst naar de sportfaciliteiten op het terrein. Blue Bricks voert IT-projecten uit voor onder andere Philips, NS, Rabobank en de overheid en groeide afgelopen vijf jaar van zo'n 30 naar 120 werknemers.

"Sommige collega's zijn hier zelfs in de avonduren te vinden of kamperen hier in het weekend met hun kinderen"

Ronald van Steennis

Onbetwiste nummer 1 bij Great Place to Work

Enthoven en Van Steennis raken niet uitgepraat over de prachtige locatie die ze hebben gerealiseerd. ,,Sinds we hier zitten is de werktevredenheid hier gestegen. Eerst scoorden we een 8,4, nu is dat een 9,2", vertelt Enthoven. Toch is de locatie van Blue Bricks niet de reden dat er nu een prijs is gewonnen voor goed werkgeverschap. ,,Onze collega's moest vragen invullen over vertrouwen, respect, eerlijkheid en transparantie op de werkvloer. 92 procent van de mensen heeft de stellingen ingevuld.”

Daaruit kwam een naar eigen zeggen ongemakkelijk hoge score uit van 99 procent, waarmee Blue Bricks de onbetwiste nummer één werd tijdens de Great Place to Works Award in hun categorie middelgrote bedrijven.

Lees ook: Zakenvrouw van het Jaar Kristel Groenenboom over vrouwelijke leiders: 'Minder haantjesgedrag, minder risico’s'

Daar is meer voor nodig, dan alleen een mooie locatie om te werken. ,,Persoonlijk vind ik drie pijlers ontzettend belangrijk”, zegt Enthoven. ,,Dat is betrokkenheid; wat speelt er bij collega's op het werk en privé? Persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk hier. Personeel moet uitdagingen hebben en kunnen groeien. En als laatste moet er plezier zijn.”

Blue Bricks wint Great Place to Work award Foto: Blue Bricks

Uitjes, feestjes en sporten

Om een hechter team te creëren, worden regelmatig leuke uitjes georganiseerd. Zo werd er vorig jaar een trip naar Jordanië georganiseerd en zijn er regelmatig feestjes, barbecues en sportcompetities. ,,Daarnaast gaat al het personeel in kleine groepen ieder jaar een week naar Portugal”, vertelt Van Steennis.

Dat begon eigenlijk bij hemzelf. ,,Ik ging eerder altijd in mijn eentje naar Zuid-Europa. Dat hielp mij om weer te focussen op de dingen die écht belangrijk zijn en om vele malen creatiever en effectiever terug te komen”, laat de oprichter weten. ,,En nu doen we dit ieder jaar met de hele groep. Dat werkt super inspirerend.”

Lees ook: Opkomst vrouwelijke ondernemers: 60 procent meer vrouwen aan het roer

Oude bekende

Medewerkster Lisanne van de Weijgert werkt nu ruim een jaar bij Blue Bricks. ,,Ik kreeg een berichtje van een oude bekende dat hij nog nooit bij zo'n tof bedrijf had gewerkt. Dat maakte me wel nieuwsgierig.” Van de Weijgert solliciteerde en kreeg de baan. ,,Wat mij in eerste instantie overhaalde om hier te werken was de energie die op de werkvloer hing. Ik merkte dat er veel kennis en enthousiasme was en veel ruimte was om zelf dingen te ondernemen”, laat ze weten.

,,Later kwam ik er pas achter dat de ruimte hier ook van grote waarde is voor mijn productiviteit. Ik kom iedere dag met nieuwe ideeën en uitgeruster thuis. Daarnaast is er een huiselijke sfeer. Daardoor is er makkelijk een mogelijkheid om even je hart te luchten bij een collega en open te zijn naar elkaar.” Die oude bekende die haar vorig jaar een berichtje stuurde, had niet overdreven, vindt Van de Weijgert. ,,Het is nog beter dan me was verteld. Vooral alle trainingen en cursussen die ik hier kan volgen om mezelf te ontwikkelen, vind ik heel fijn.”

"Ik kreeg een berichtje van een oude bekende dat hij nog nooit bij zo'n tof bedrijf had gewerkt. Dat maakte me wel nieuwsgierig"

Lisanne van de Weijgert

Enthoven en Van Steennis willen dat de medewerkers van Blue Bricks op de eerste plek staan. En dat lijkt aardig te lukken. De ambities rijken dan ook verder. ,,We zijn afgelopen jaren flink gegroeid, waardoor we merken dat het kantoor zelf wat klein is geworden. Daarom willen we er nog een gebouw bij bouwen”, vertelt Van Steennis. ,,Daarnaast willen we in de toekomst graag deze groene werkomgevingen nog verder uitbouwen en ook beschikbaar stellen aan andere bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor andere bedrijven heel veel moois kan brengen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws