Nieuws Arbeidsvoorwaarden
Toestaan nevenactiviteiten en kosteloze opleidingen: dit verandert er per 1 augustus wettelijk voor werknemers
Op 1 augustus vindt er een ingrijpende aanpassing plaats in de Wet werk en zekerheid (WWZ) en de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Werkgevers zijn daardoor vanaf maandag verplicht hun arbeidsvoorwaarden transparanter en voorspelbaarder te maken. De nieuwe regels moeten de werknemer beter beschermen.

Werkgevers zijn daar nieuwe EU-richtlijn vanaf maandag verplicht hun arbeidsvoorwaarden transparanter en voorspelbaarder te maken. Foto: Shutterstock
Lees ook: Kabinet schuift verzekeringsplicht zzp'er op de lange baan: 'Uitvoering AOV niet voor 2027'
Nieuwe regels arbeidscontracten gaan per 1 augustus meteen in
Aanleiding om de twee wetten te wijzigen is een Europese richtlijn - Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden - waarin de minimumrechten van iedere werknemer in de EU beschreven staat. Dit betekent dat er een aantal nieuwe eisen wordt gesteld aan de inhoud van een arbeidsovereenkomst. En voor de nieuwe regels geldt géén overgangsrecht, ze gaan meteen in.
Een van de eisen is dat nevenactiviteiten door een werknemer in beginsel vanaf 1 augustus is toegestaan. Op dit moment is het verboden, tenzij het bedrijf toestemming geeft. In De Telegraaf geeft arbeidsrechtjurist Edith van Schie aan dat er voldoende redenen zijn om als bedrijf nevenwerkzaamheden niet toe te staan. ,,Bijvoorbeeld omdat extra werk een te zware belasting is voor de werknemer of omdat de nevenactiviteit indruist tegen de normen en waarden van het bedrijf."
Dit zijn enkele andere wijzigingen
- Als werkgever ben je verplicht om de werknemer schriftelijk of elektronisch binnen een week of maand informatie te geven over de belangrijke elementen van zijn arbeidsovereenkomst. Zo moet de werkgever informatie verstrekken over de afzonderlijke loonbestanddelen (zoals een bonus of overuren), de frequentie van loonbetaling en de betalingswijze daarvan.
- Een wettelijk verplichte opleiding moet volgens de richtlijn kosteloos zijn en als arbeidstijd worden beschouwd. Alle kosten die de werknemer moet maken in verband met het volgen van de scholing, zijn voor rekening van de werkgever.
- Werkgevers moeten werknemers met nulurencontracten vooraf laten weten op welke dagen en uren ze kunnen worden verplicht te werken, op welke termijn ze kunnen worden opgeroepen en hoeveel uren zijn gewaarborgd. Ze hoeven dus niet meer 24/7 ‘paraat’ te staan.
- Er is geen verplichting van de werknemer tot werk in geval van een geheel of grotendeels onvoorspelbaar werkpatroon; bij niet tijdig annuleren betaalt de werkgever een schadevergoeding aan de werknemer.
- Werknemers kunnen na 26 weken een keuze maken voor een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Wanneer de werkgever niet binnen de termijn van een maand reageert - bij kleine werkgevers is dat 3 maanden - op het verzoek van de werknemer om een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden dan wordt zijn arbeid overeenkomstig het verzoek aangepast.