Nieuws Personeel

Belasting toeristen afgekraakt

MARIËTTE DEN ENGELSE 26 januari 2016

Discussie1065

Het voorstel van de gemeente om toeristenbelasting in te voeren is maandag tijdens een raadsbijeenkomst van de gemeenteraad door zowel de agrarische ondernemers als de ondernemers uit de toeristische sector finaal afgekraakt. Dat meldt BN/DeStem dinsdag.De agrariërs wonden zich op over het feit dat ook toeristentaks wordt geheven voor arbeidsmigranten. "We voelen ons zwaar besodemieterd", stelde Christ Monden, bestuurslid van de ZLTO. "We zijn nergens bij betrokken geweest. Bovendien zijn arbeidsmigranten geen toeristen, het zijn werknemers. We moeten meer dan de helft van de toeristenbelasting opbrengen, maar de tuinbouwsector krijgt daar niets voor terug", sneerde Monden. De gemeente verwacht inderdaad dat arbeidsmigranten jaarlijks 60.000 euro in het laatje brengen en toeristen 55.000 euro.

"Het voorstel raakt kant nog wal", deed secretaris Jos Buijs van de Vereniging Glastuinbouw er een schepje bovenop. "Het is in strijd met het gemeentebeleid. Minder regels en minder lasten voor het bedrijfsleven is het streven. Dat bereik je zeker niet door toeristenbelasting te heffen." De agrariërs verzochten de politiek hun boerenverstand te gebruiken en het voorstel van burgemeester en wethouders af te keuren.

De ondernemers uit de toeristische sector vinden dat met het heffen van toeristenbelasting een verkeerd signaal wordt afgegeven. "Je moet toeristen niet beboeten maar belonen", stelde Jan Karel Fikke van het Witte Paard. "Wees blij dat toeristen Etten-leur hebben uitgekozen om geld uit te geven", zo stelde hij.

Ouderwets gedachtegoedOndernemer Jeroen van der Schenk van bed & breakfast Monument076 noemde toeristenbelasting 'een ouderwets gedachtegoed uit de jaren '70'. "Het komt uit de wereld van schaamteloos harken."

Als de toeristenbelasting er toch komt gaat hij deze niet doorberekenen aan zijn klanten. "En dat zal ik stevig communiceren."

Ook stopt Van der Schenk geen energie meer in de oprichting van een toeristisch fonds als de taks wordt ingevoerd. Hij is één van de vier initiatiefnemers die een dergelijk fonds willen oprichten om toerisme in Etten-Leur beter op de kaart te zetten. Ze willen dat graag met de gemeente doen. Die zou vier jaar lang een financiële bijdrage moeten leveren. Daarna moet het fonds zichzelf bedruipen. De gemeente wil de bijdrage betalen uit de inkomsten van de toeristenbelasting. "Maar dan is het een koekje van eigen deeg en betalen we de bijdrage alsnog zelf", hekelden de ondernemers.

Hoe de politiek denkt over de toeristentaks wordt 22 februari duidelijk als de raad erover gaat discussiëren.