Aangeboden door T-Mobile Ondernemen

Branded Content Personeel

Arjen Banach: ‘Hybride werken is als een spel met telkens nieuwe spelregels’

Hybride werken is méér dan met elkaar afspreken wie wanneer een thuiswerkdag heeft. Dat zegt Arjen Banach, veelgevraagd spreker en auteur. Hij vertelt hoe je medewerkers meekrijgt in het optimaal en hybride inrichten van de werktaken. En daar hoef je heus geen tienkoppige HR-afdeling voor in huis te hebben.

Jette Pellemans 15 november 2022

Hybride werken arjen banach

Als veelgevraagd spreker kan Arjen Banach aan de hand van binnenkomende aanvragen redelijk goed peilen wat de trends zijn in het bedrijfsleven. De afgelopen twee jaar sprak hij bijvoorbeeld veelvuldig over de hype van dat moment: hybride werken. Maar die grootste piek lijkt voorbij, vertelt Banach.

,,Je merkt dat bedrijven ondertussen wel een manier hebben gevonden om op afstand te werken. Ze hebben afgesproken dat iedereen bijvoorbeeld een of twee thuiswerkdagen heeft en daar laten ze het dan bij. Terwijl wáár je werkt niet de belangrijkste vraag is. Hóe doe je met elkaar het werk? - dat is een veel belangrijker vraagstuk. Als je daar het antwoord hebt, vloeit daar vanzelfsprekend uit voort of je dat vanuit huis of kantoor wil doen.”

Corona cadeautje voor organisaties

Voor iemand als Arjen Banach zijn de afgelopen twee corona-jaren interessante tijden geweest. Als spreker, organisatiefuturoloog en dagvoorzitter met een grote interesse in veranderingen in organisaties, zag hij dat corona een ‘cadeautje’ is geweest voor veel bedrijven. Ze hadden veel meer innovatiekracht dan gedacht en waren ineens in staat te werken op een volstrekt andere manier dan ze gewend waren.

Toch is die verandering niet echt blijven hangen, ziet Banach. ,,We hebben ondertussen een modus gevonden om deels thuis en deels op kantoor te werken en daarbij is die innovatieve houding weer helemaal ingezakt. Zonde! Want je kunt veel meer uit deze tijd halen dan de meeste bedrijven nu doen.” Maar hoe doe je dat dan? Daar heeft Arjen Banach wel wat tips voor.

Heb je het gevoel dat jouw organisatie alles in huis heeft om innovatie te laten slagen, maar het tóch vaak niet lukt omdat er veel weerstand is? Ontdek in deze webinar hoe je trends slim kunt vertalen naar nieuwe producten en diensten die mensen écht willen hebben.

Een eerste basisvraag die teams zichzelf zouden moeten stellen is volgens Banach: wat is de best mogelijke manier om ons werk uit te voeren? ,,Dat klinkt behoorlijke appeltje-eitje, maar verrassend weinig organisaties gaan daar echt eens voor zitten. Dus kom met je team bij elkaar en vraag jezelf af wat jullie missie is, welke taken daarbij horen en waar jullie nu daadwerkelijk je uren aan besteden?”

Kost tijd en frustratie

De zaken die dan aan de orde komen, hoeven helemaal niet groot te zijn. Toevallig stuitte Arjen Banach vorige week nog op een klein verbeterpunt in een organisatie. ,,Ik had een lezing verzorgd voor een bedrijf en stuurde vervolgens mijn factuur met al mijn bedrijfsgegevens naar de financiële afdeling. Ik kreeg een mail terug met de vraag of ik nog een los mailtje met mijn IBAN-rekeningnummer wilde sturen. Die man mailde dat hij inderdaad wist dat het al in de factuur stond, maar dat de nieuwe crediteuren-procedure vereiste dat hij het nogmaals in een mail opvroeg.”

Banach zucht. ,,Dit voorval kostte mij tijd, hem veel tijd en ook nog frustratie – terwijl dit zo makkelijk op te lossen is. Als je je mensen ruimte geeft om dit soort zaken aan te kaarten en vervolgens te experimenteren met een oplossing, kun je veel zaken echt een stuk slimmer en beter inregelen.”

Anders, beter of slimmer

Arjen Banach zijn oproep is dus dat teams hun werkproces onder de loep nemen en zaken gaan bevragen. Waarom doen we dit eigenlijk zo? Waar kan het anders, beter of slimmer? Banach: ,,Zo gaan we van werk uitvoeren, naar het uitvinden van ons werk. Er is altijd een groepje koplopers die dat uit zichzelf al interessant vindt. Dus stimuleer hen, geef ruimte voor experiment en bij een succes, volgt de rest. Vernieuwing ontstaat immers altijd bij een minderheid.”

Het idee is dat je met deze stappen medewerkers krijgt die, in een hybride werkomgeving, hun werk efficiënt uitvoeren en er ook nog gelukkig van worden. ,,Dat is een stevige basis. Ik geloof dat die basis veel belangrijker is dan alleen die vraag wáár je je werk doet.”

Voldoen jullie huidige oplossingen nog wel als het gaat om connectiviteit? Of liggen er kansen osm je collega's nog beter te faciliteren? Ontdek in deze test hoe jouw bedrijf ervoor staat en of er quick wins zijn die het jou en je collega's nog makkelijker maken."

Een kenmerk van de hybride werkwereld is dat die snel verandert. Hoe kun je als ondernemer in die wereld zorgen voor een toekomstbestendig hybride werkplan dat je niet na een maand al in de prullenbak kunt gooien? ,,Ten eerste moet je niet denken in termen van een plan,” trapt Banach af.

,,Met een plan zeg je eigenlijk dat je gaat voorspellen hoe het hybride werken de komende tijd er uit gaat zien. Maar we hebben geen flauw idee! Morgen kan weer totaal anders zijn dan gister. Dus ik zou het hybride werken liever zien als een spel waar je spelregels voor bedenkt. Die regels verzamel je in een open document waar je te allen tijde nieuwe spelregels aan toe kunt voegen of door kunt strepen. Met als belangrijk doel om werk ook een beetje leuk te maken, iets waar je energie van krijgt. Want vaak is werk gewoon retesaai en -serieus, als je het mij vraagt.”

Misvatting over hybride werken

En dan tot slot nog een laatste misvatting over hybride werken. Voor een remote werkplan binnen je organisatie hoef je volgens Arjen Banach echt geen tienkoppige HR of Learning & Development afdeling in huis te hebben. Juist niet, zou hij bijna willen zeggen. ,,Het is een misvatting dat je voor dit soort dingen een hele taskforce of innovatieteam op poten moet zetten. Het gaat er juist om dat je met elkáár het gesprek aan gaat over wat voor jullie team de beste manier van werken is. Hoe kleiner het bedrijf, hoe makkelijker dat eigenlijk is.”

Vond je dit interessant? Doe dan hier nog meer inspiratie op en lees alles over de toekomst van hybride werken, met tips en tools van experts.