Aangeboden door Ministerie van SZW

Branded Content Personeel

Hoe de RI&E zorgt voor een veilige en gezonde werkomgeving

Alle ondernemers met personeel in Nederland zijn verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Belangrijk, want wie goed overzicht heeft op zijn arbeidsrisico’s en daarop actie onderneemt, verkleint de kans op bedrijfsongevallen met wel 25 procent. Maar welke arbeidsrisico's zijn er en hoe breng je die goed in kaart? In de Week van de RI&E helpen Arbo-deskundigen, opleiders en brancheorganisaties ondernemers hiermee aan de slag te gaan.

Martin Brester 7 juni 2022

SZW ondernemers

Minder uitval, hogere productiviteit, meer werkplezier en tevreden werknemers – de voordelen van een gezonde en veilige werkomgeving in een organisatie zijn enorm. Voor ondernemers daarom een belangrijke reden hun arbeidsrisico’s in beeld te hebben. Denk bijvoorbeeld aan fysieke belasting, of blootstelling aan gevaarlijke stoffen, maar ook aan ‘onzichtbare’ risico’s als een hoge werkdruk. Risico's die ondernemers dikwijls onderschatten, waardoor hierop geen actie wordt ondernomen. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voorkom je bedrijfsblindheid.

Het hebben van een RI&E is al 25 jaar verplicht voor iedere ondernemer met medewerkers in dienst. Het opstellen van een RI&E kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld samen met een Arbo-consultant, of zelf met behulp van een (branche)instrument. Wat voor jouw bedrijf de beste manier is, ontdek je in een paar minuten op RIE.nl.

RI&E en Plan van Aanpak (PvA) zijn goed voor je werknemers én voor je bedrijf

Om de RI&E bij ondernemers extra onder de aandacht te brengen, organiseren het Steunpunt RI&E en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 tot 24 juni 2022 de Week van de RI&E. Doel is ondernemers bewust te maken van het nut en de noodzaak van een actuele RI&E. En dat is nodig, want een frisse blik op je arbeidsrisico's zorgt ervoor dat werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen. En bovendien – ook handig – voorkomt het onnodige boetes.

Een RI&E en een bijbehorend Plan van Aanpak (PvA) zijn daarom goed voor je werknemers én voor je bedrijf! Een grote groep supporters, zoals Arbo-deskundigen, opleiders en brancheorganisaties, staat klaar met workshops en speciale acties om jou te helpen hiermee aan de slag te gaan. Meer weten of hulp nodig? Kijk op www.rie.nl of check hieronder wat deze supporters voor jou kunnen betekenen!

Meditel Preventie en Gezondheid

10% korting op groepsrapportage

Meditel Preventie biedt tijdens de week van de RI&E een actie op de anonieme groepsrapportage die voortkomt uit de resultaten van het PMO onder uw werknemers. Met deze rapportage heeft u voortschrijdend inzicht in hun gezondheid.

Meld u aan via relatiebeheer@meditel.nl

SBI Formaat

Arbo-event 2022: Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen! Op dinsdag 21 juni organiseert SBI Formaat het jaarlijkse Arbo-event voor ondernemingsraden, VGW(M)-commissies, preventiemedewerkers, Arbo- en HR-professionals. Dit jaar staan beroepsziekten centraal.

Meld u aan voor het Arbo-event 2022!

Ergowebshop

Gratis workshop ergonomische werkplekinrichting

Een goede werkhouding is belangrijk om verzuim te voorkomen. Maak een afspraak bij Ergowebshop voor het verzorgen van ten minste 5 werkplekonderzoeken en ontvang er GRATIS een workshop over een goede werkplekinrichting bij voor de rest van het team!

Maak nu een afspraak!

Fuprof Milieuadvies Arbo & MVO

Gratis workshop RI&E

Fuprof Milieuadvies Arbo & MVO organiseert tijdens de Week van de RI&E een gratis workshop over de RI&E. Tijdens de workshop komt een diversiteit aan onderwerpen op, bijvoorbeeld: hoe ziet de RI&E eruit en wat zijn de kosten?

Meld u nu aan voor de workshop!

Zakenwijzer

Zakenwijzer deelt gratis content over de RIE

Ook dit jaar sluit Zakenwijzer zich aan bij de Week van de RI&E. Ze delen gratis downloads, een podcast en tools, zodat jij te allen tijde op de hoogte bent van alles wat je moet weten over de RI&E.

Meer informatie

Via Certus

Ontvang het eerste locatiebezoek gratis, inclusief gratis brandblusser bij Via Certus

Bij afname van een RI&E biedt Via Certus het eerste locatiebezoek en consult GRATIS aan. Ook is het gebruik van de online RI&E-tool gratis voor brancheleden. Bij afname tijdens de Week van de RI&E ontvang je ook nog eens een gratis brandblusser!

Meer informatie

Synanta

Preventiemedewerker? Volg de webinars van Synanta

Synanta organiseert tijdens de Week van de RI&E 2 webinars. Sessie 1 behandelt het onderwerp 'Hoe doe ik een RI&E zonder vragenlijsten?'. Sessie 2 behandelt het onderwerp 'De rol van de preventiemedewerker als centrale spil voor de RI&E'.

Meld u hier aan!

Arbocom

10% korting op RI&E bij aanmelding tijdens Week van de RI&E

Arbocom support de Week van de RI&E! Als u tijdens deze week besluit zich aan te melden met actiecode ARBOCOMRIE2022 voor een totaalpakket krijgt u 10% korting.

Meld u aan!

Arboplanet

10% korting op RI&E-traject tijdens Week van de RI&E

Door het uitvoeren van de RI&E en Plan van Aanpak door een Middelbaar Veiligheidskundige/Arboconsultant vergroten we de arbeidsveiligheid door mogelijke risico’s te verkleinen. Tijdens de Week van de RI&E geeft Arboplanet 10% korting op een RI&E-traject.

Meer informatie

Borger & Burghouts

Borger & Burghouts deelt behulpzame content op het gebied van de RI&E

Borger & Burghouts draagt graag bij aan een veiligere en gezondere werkomgeving. Tijdens de Week van de RI&E zal B&B het belang van een RI&E onder de aandacht brengen: hoe pak je het aan, wat levert het op, wie doet het en hoe hou je 'm up-to-date?

Ga aan de slag met de handreikingen

Risico Consult

Krijg tot 200 euro korting op het MKB-basispakket

Tijdens de Week van de RI&E geeft Risico Consult tot 200 euro korting op de MKB-basispakketten. Je maakt hierin de RI&E en evalueert deze jaarlijks samen met Risico Consult. Dit kan uitgebreid worden met verschillende modules.

Meer informatie

Sit Right Up Workplace advice

Gratis workshops over gezond werken in de RI&E

Sit Right Up richt zich op een gezonde werkhouding bij beeldschermwerk. Ze geven diverse workshops en webinars voor zowel werkgevers (gezond werken in de RI&E) als werknemers (gezond (thuis)werken) en delen de Gezond (thuis)werken-tool.

Lees meer

Koninklijke Onderhoud NL

Eerste Hulp bij de RI&E voor de schildersbranche

OnderhoudNL, een brancheorganisatie voor schilders en specialisten in vastgoedonderhoud, geeft leden een halfuurtje 'Eerste hulp bij RI&E'. Daarnaast geeft OnderhoudNL webinars en trainingen over hoe jij als bedrijf aan de slag kunt gaan met de RI&E.

Dus plan je afspraak of schrijf je in!

Stoffenmanager®

Gratis deelname aan Stoffenmanager® basistraining!

Zo veel mogelijk organisaties begeleiden om een veilige en gezonde werkplek te realiseren, dat is de missie van Stoffenmanager®. In het kader van de Week van de RI&E organiseren ze workshops en bieden ze nu een gratis basistraining aan bij het starten met Stoffenmanager®.

Meld u aan voor de gratis basistraining

Toxic – SDU

Schrijf je in voor de CCSE-opleiding en ontvang 500 euro korting bij SDU!

Houd uw kennis over chemische veiligheid en wetgeving up-to-date om uw RI&E Gevaarlijke Stoffen te maken of te verscherpen. Schrijf u tijdens de Week van de RI&E in voor een Certified Chemical Safety Expert opleiding en ontvang 500 euro korting bij SDU!

Meer informatie of direct inschrijven

Arboplaats

Lees alles over PSA-onderzoek en Gevaarlijke Stoffen

Tijdens de Week van de RI&E deelt Arboplaats haar kennis over de verplichtingen van de RI&E, PSA-onderzoek en Gevaarlijke Stoffen, inclusief de toegevoegde waarde van deze verplichtingen.

Lees het in de nieuwsbrief of op de website

Modint

5% korting op een RI&E-uitvoering

In het kader van de Week van de RI&E biedt Modint twee mooie acties aan: de eerste drie aanmeldingen ontvangen het boek ‘De zin en onzin van alledaagse gevaren’ en 5% korting op een RI&E-uitvoering door een van onze RI&E-adviseurs.

Meld je aan voor 1 augustus met actiecode RI&E2022

Evofenedex

Workshop Gezond en Veilig werken in de logistiek

In de Week van de RI&E helpt ondernemersvereniging Evofenedex haar leden met het verbeteren van gezond en veilig werken in de handel en logistiek, met de RI&E als basis. Voor leden zijn er workshops, whitepapers met concrete tips en een quiz.

Meld u aan voor een van de activiteiten!

Stigas

Ingevulde RI&E van Stigas? Meld 'm aan en win!

In de Week van de RI&E vestigt Stigas de aandacht op het volledig invullen van de RI&E en het Plan van Aanpak. Ben jij een agrarisch bedrijf en heb je een complete RI&E van Stigas? Meld je in de Week van de RI&E aan en WIN een dinerbon!

Aanmelden

Veiligheid en Afval

V&A gaat op klantbezoek en deelt praktijkvoorbeelden

Tijdens de Week van de RI&E komt Veiligheid & Afval op klantbezoek, en deelt praktijkvoorbeelden op social media over het belang van gezond en veilig werken.

Volg V&A

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws