Aangeboden door WerkgeversServicepunt Achterhoek
Branded Content Personeel
Richt je werkvloer efficiënter en inclusiever in met bedrijfsadvies van WSP Achterhoek
Veel bedrijven willen aan de slag met sociaal ondernemen, maar hoe breng je dat in de praktijk? WerkgeversServicepunt Achterhoek denkt graag mee met ondernemers, bijvoorbeeld met een kosteloos bedrijfsadvies over het slimmer organiseren van werk. Bedrijfsadviseur Yvette Holtkamp vertelt hoe dat in z’n werk gaat.

Foto: Lars Smooks
Als adviseur bij het WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) was Yvette Holtkamp een tijdje geleden op bezoek bij een installatiebedrijf in de regio. Onder de monteurs was een enorme vergrijzing gaande en op de werkvloer verliepen de processen niet optimaal.
,,Het was letterlijk een enorme werkvloer waar monteurs grote loopafstanden moesten afleggen om hun apparatuur te pakken,” schetst Yvette de situatie. ,,Dat was belastend voor de werknemers en bovendien inefficiënt: het kostte gewoon veel tijd.”
Na een analyse vanuit het WerkgeversServicepunt – officieel een Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsanalyse – besloot het installatiebedrijf het werkproces anders in te richten. Het halen en brengen van de apparatuur werd een nieuwe, losse functie waarvoor WSPA vijf nieuwe medewerkers kon voorstellen.
Yvette: ,,Een praktische oplossing waarbij het mes aan twee kanten snijdt. De monteurs konden zich eindelijk weer richten op het werk waarvoor ze zijn opgeleid. Tegelijkertijd creëer je ruimte voor nieuwe, nog onbenutte talenten op de arbeidsmarkt. Eén van hen is nu zelfs in opleiding tot monteur!”
,, We maken een analyse om te kijken waar bijvoorbeeld taken kunnen worden opgeknipt of anders ingericht''
Gids in inclusief werkgeverschap
Het zijn dit soort voorbeelden waarbij het WerkgeversServicepunt Achterhoek ziet dat een bedrijfsadvies het verschil kan maken. Het WSPA is een organisatie die werkgevers gidst door het land van inclusief werkgeverschap, zoals ze in een eerder artikel vertelden, zodat de Achterhoek een bruisende werkplek wordt voor iedereen.
Bij bedrijven in deze regio spelen verschillende vraagstukken op personeelsgebied. Yvette somt op: ,,Een hoog verzuimpercentage, het niet kunnen invullen van de vacatures, vergrijzing. Er zit voor bedrijven vaak een zekere mate van urgentie bij waardoor ze de hulp van het WSPA inschakelen.”
Het WSPA kan bij zo’n vraagstuk het Bedrijfsadvies Inclusief Arbeidsanalyse inzetten. Dat is een methode die speciaal is ontwikkeld door het UWV in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, om meer inclusiviteit op de werkvloer te stimuleren.
Een eerste stap in het Bedrijfsadvies is dat een adviseur van het WSPA de vraagstelling helder krijgt: waar precies heeft dit bedrijf hulp bij nodig? Yvette: ,,Daarna brengen we alle werkprocessen in kaart. We maken een analyse om te kijken waar bijvoorbeeld taken kunnen worden opgeknipt of anders ingericht. Dit gebeurt door middel van interviews en observaties op de werkvloer.”
Foto: Lars Smooks
Personeel efficiënter inzetten
Voor zo’n analyse ging Yvette laatst langs bij een thuiszorginstelling, vertelt ze. ,,Daar zag je dat de zorgprofessionals vaak overbelast waren omdat ze taken moesten uitvoeren waar ze eigenlijk te hoog gekwalificeerd voor zijn: zoals een kop koffie inschenken, iemands haren kammen, tanden poetsen. Dat is soms tot wel 60 procent van iemands dag. Als je die taken laat uitvoeren door iemand anders, liggen daar enorme kansen om de werkdruk van het personeel aan te pakken.”
Overigens is niet het doel om dit soort taken helemaal uit handen te nemen. Yvette: ,,Sommige zorgprofessionals vinden het juist fijn om afwisseling in het werk te behouden. Dat nemen we ook mee in de analyse.”
,,Waar ondernemers vaak blij mee zijn, is dat wij een frisse blik op hun bedrijf werpen''
Frisse blik
Na de analyse ontvangt het bedrijf een rapportage met hierin de bevindingen en mogelijke oplossingen. Het WSPA kan vanuit haar expertise meedenken met het bedrijf als het gaat om personeel, inclusiviteit en diversiteit. Dat is voor het bedrijf helemaal kosteloos.
Yvette: ,,Waar ondernemers vaak blij mee zijn, is dat wij een frisse blik op hun bedrijf werpen. Als je zelf vol in het werk zit, heb je soms niet de afstand om op zo’n manier te kijken naar inclusief werkgeverschap.”
Ook een fijne bijkomstigheid is dat het WSPA de weg weet in de wereld van subsidiemogelijkheden en (financiële) regelingen op dit vlak. Yvette: ,,Maar het belangrijkste wat ons betreft is dat het Bedrijfsadvies ervoor kan zorgen dat het huidige personeel van een bedrijf duurzaam inzetbaar blijft, én we tegelijkertijd ruimte creëren voor mensen wiens talenten nu nog niet optimaal benut worden. Dat lijkt me een mooi doel voor ondernemers uit de Achterhoek.'
Wil jij als bedrijf ook aan de slag met inclusief werkgeverschap? En als ondernemer naast economische doelen ook sociale doelen bereiken? Vraag dan een Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie aan bij het WSPA!
Neem contact op via www.wspachterhoek.nl of kijk op de LinkedIn-pagina.