Nieuws Personeel

De beste werknemer herken je aan lichaamstaal

Het werven van werknemers wordt vaak uitbesteed. Bijvoorbeeld aan de HR-afdeling, een uitzendbureau of een recruitmentbureau. Op welke manier sollicitanten ook binnenkomen, uiteindelijk zitten zij ook met jou aan tafel. Maar hoe herken je de juiste persoon voor jouw bedrijf? Aan de hand van deze aanwijzingen leer je de beste potentiële werknemer te herkennen door het lezen van zijn of haar lichaamstaal.

Actief Werkt! 26 juni 2016

Solliciteren actiefwerkt1

De manier waarop iemand kijkt of beweegt, vertelt meer dan woorden onthullen. Daarom is het lezen van lichaamstaal een waardevol instrument tijdens een sollicitatiegesprek. Non-verbale communicatie zegt meer dan woorden.

Observeer de sollicitant vooraf Observeer iemand voordat hij de ruimte binnenkomt. Meestal zet een sollicitant direct bij de handdruk zijn beste beentje voor. Dat is natuurlijk logisch, maar het is makkelijker om iemand in te schatten wanneer hij nog niet weet dat hij beoordeeld wordt. Hoe ziet het ‘rustende gezicht’ eruit? Vriendelijk of vooral gespannen? Als een persoon nors oogt, is dit niet de ideale kandidaat voor een commerciële functie. Een negatieve gezichtsuitdrukking maakt iemand minder aanspreekbaar.

De binnenkomst is bepalend Je vraagt iemand binnen. Loopt hij of zij rechtop en met kordate stappen? Dan is dit een persoon met vertrouwen en enthousiasme. Zijn de stappen slepend of schuifelend? Dan is er misschien sprake van onzekerheid.

De eerste handdruk Geeft iemand een stevige handdruk, vergezeld met oogcontact en een glimlach? Dat is de persoon die je zoekt. Of in ieder geval iemand met oprechte interesse. Een glimlach vormt de start voor een prettig gesprek. Dominante of ongevoelige personen geven vaak een té stevige handdruk. Er wordt gezegd dat zweethanden een teken zijn van zwakte, maar laat dit niet van invloed zijn op je mening. Sommige personen hebben van nature klamme handen, en een teken van lichte zenuwen is gezond.

Let op oogcontactIemand met een vurige wens voor de baan onderhoudt goed oogcontact. Als een sollicitant er niet in slaagt om je in de ogen te kijken, kan dit erop duiden dat hij of zij extreem nerveus is óf oneerlijk en misschien wel introvert. En onthoud: ogen zijn de spiegel van de ziel.

Bestudeer het gezicht Kijk goed naar de reacties op het gezicht van de sollicitant wanneer jij praat. Als de reacties op wat jij zegt oprecht zijn, dan is dit op het gezicht af te lezen en zal er een verbale reactie volgen. Bijvoorbeeld een glimlach en een antwoord. Wees alert als iemand eerst iets zegt en dan pas glimlacht, dit kan duiden op een ingestudeerde reactie.

Bekijk ook het vertrek Het beste moment om de feitelijke betrouwbaarheid van een persoon in te schatten is wanneer iemand wegloopt. Is hij nog steeds comfortabel of merk je op dat hij een beetje twijfelachtig loopt? Na de woorden dat een gesprek ten einde is gekomen, zijn personen vaak minder bedachtzaam. In dat korte moment zie je hun ware zelf.

Onderschat nooit de waarde van non-verbale communicatie tijdens een sollicitatieprocedure. In staat zijn om lichaamstaal te lezen, kan een aanzienlijke rol spelen in het vinden van de juiste kandidaat voor een bepaalde baan.