Nieuws Personeel

Europastry investeert miljoenen in nieuwbouw in Oldenzaal

Meer dan 25 miljoen euro investeert Europastry in de uitbreiding van haar vestiging in Oldenzaal. De producent van donuts en afbakcroissants verdubbelt haar productiecapaciteit en heeft tientallen nieuwe medewerkers nodig.

Van onze redactie 28 juli 2016

Europastry Oldenzaal Emiel Muijderman 1

Brood wordt er niet geproduceerd. Maar de donuts en afbak-croissants zoals Europastry die in Oldenzaal maakt, vliegen in heel Europa als warme broodjes over de toonbank.

Raket

Plantmanager Cor Brookhuis stelde begin 2016 vast dat Europastry ‘als een speer gaat’. Nog geen jaar nadat de eerste productielijnen in gebruik werden genomen op het bedrijventerrein Jufferbeek-Zuid bereikte Europastry een akkoord met de gemeente over de aankoop van het naastliggende perceel: ruim 17.000 m2 waarvan 2.500 m2 al in erfpacht was uitgegeven.

Productielijnen

De nieuwbouw krijgt een oppervlakte van circa 10.000 m2. Groot genoeg voor twee nieuwe productielijnen, waarvan de eerste juni 2017 al operationeel moet zijn. Geschatte investeringskosten? ‘Meer dan 25 miljoen’, meldt Brookhuis.

Oktober

In oktoberhoopt Europastry met de nieuwbouw te kunnen beginnen. Die wordt gerealiseerd op de kavel waar nu al een extra magazijn is neergezet. Lijn 3, die juni 2017 moet draaien, is bestemd voor donuts. De donutproductie in Oldenzaal wordt daarmee verdubbeld; die van het totale bedrijf stijgt met 25 procent. De bestemming van lijn 4 moet nog ‘nader worden ingevuld’. Alles op het gebied van patisserie is mogelijk, geeft Brookhuis aan. Alleen brood wordt er niet gemaakt.

Personeel

De uitbreiding heeft ook positieve gevolgen voor het personeelsbestand. Momenteel heeft Europastry circa 65 medewerkers in dienst plus een flexibele schil van nog eens 60 medewerkers. ,,Straks gaan we naar ruim 100 mensen in dienst en 80 mensen in de flexibele schil”, kondigt Brookhuis aan.

Strategie

Hoewel de productiecapaciteit dus wordt verdubbeld, is daarmee de rek er nog lang niet uit. Europastry heeft inmiddels ook een ‘aanvullende’ optie genomen op een derde kavel aan de rechterzijde van het huidige bedrijfspand (richting A1). Terwijl ook gewerkt wordt aan een optie voor de kavel daarnaast. Als beide opties worden gelicht, verkoopt Oldenzaal ruim 66.000 m2 aan Europastry.

Donuts

Ondertussen wordt de Spaanse donutproducent gekoesterd door de gemeente Oldenzaal. De groei van het bedrijf, weet ook burgemeester Theo Schouten, geeft de werkgelegenheid een stevige impuls. ,,Je ziet dat er sprake is van veel spin-off naar de toeleveranciers. Ook voor het transport wil het bedrijf gebruik maken van bedrijven in de regio. Onderhand zie je dat er behoorlijk veel bedrijven in de foodsector in Oldenzaal gevestigd zijn. Die bedrijven worden aan elkaar gekoppeld.”

Foto: Emiel Muiderman