Nieuws Personeel

Gouds familiebedrijf: 'We doen alles en zijn er altijd'

Economische crises, fusies, schaalvergrotingen; veel familiebedrijven doorstaan door de jaren heen alle stormen. Hageman Installatietechniek uit Gouda vertelt in het AD over hun 'geheime' formule.

Peter Dijkgraaf 9 mei 2016

Hageman Installatietechniek

Bij Hageman Installatietechniek doen ze nooit moeilijk en dat is de afgelopen negentig jaar ook altijd de kracht gebleven van het familiebedrijf. Het gebeurt tegenwoordig maar al te vaak, dat de zuinige Hollander voor een goedkope cv-ketel op internet kiest en dan bij mankementen een installatiebedrijf als Hageman belt.

Onderhoudscontract ,,Wij komen altijd, laten de mensen nooit in de steek, maar hopen dan wel direct een meerjarig onderhoudscontract af te sluiten,'' zegt Ton Hageman, die sinds twee jaar twee neven als mede-firmant heeft. De medewerkers hebben het weleens over oom Ton (58) en zijn neefjes en dat zijn Jens van Rookhuijzen (27) en Stevo Alvino (24).

Ton, officieel A.J. net als zijn opa, die negentig jaar geleden het bedrijf oprichtte, is vreselijk blij met zijn neven. Jens heeft een bedrijfskundige opleiding en Stevo een technische. De eerste doet veel bureauwerk en de tweede is de man van de praktijk en zij vullen elkaar uitstekend aan. ,,Ach, ze noemen mij wel eens een beetje ouderwets, maar zij laten dan zien dat sommige zaken ook anders kunnen. Daar hebben we best aardige discussies over.''

Vaste klantenHageman heeft veel vaste klanten, onder wie een paar makelaars, die woningcomplexen beheren voor de grote beleggers. Zo heeft de firma al 36 jaar contracten met Van 't Hof en dat komt voor een deel op het conto van de vaste monteurs, waarvan er twee 30 jaar en twee 25 jaar in dienst zijn. ,,Het krijgen van goed personeel valt niet mee. Maar soms krijgen we een goede stagiair over de vloer die lekker in ons team kan passen en die krijgt dan na verloop van tijd een vaste aanstelling.

Ruimte,,Van riool tot dakgoot en van lekkende kraan tot een complete badkamer, we doen alles en zijn ook altijd bereikbaar,'' aldus de directeur, die na ruim vijftig jaar Nieuwehaven met zijn bedrijf is verhuisd naar de Marconistraat op het bedrijventerrein Gouwestroom. In het twee verdiepingen tellende gebouw is plaats voor een showroom, kantoren, een ruime werkplaats en een inpandige garage. De twaalf vaste medewerkers hebben daar flink de ruimte, hoewel zij het grootste deel van de dag op pad zijn.

EnergieneutraalHageman doet ook in warmtepompen en zonnecollectoren en geeft zelf daarbij het goede voorbeeld. Door de 36 panelen op het eigen dak wordt het pand aan de Marconistraat in de loop van dit jaar energieneutraal en dat is mooi, want de overheid streeft ernaar dat woningen en gebouwen zoveel mogelijk op 0 staan.