Nieuws Personeel

De leiderschapslessen van Ronald Koeman: dit kun je er van leren

Met het vertrek van Ronald Koeman gaat het Nederlands voetbalelftal een waardevolle leider verliezen. Op zeer korte termijn zal bekend worden dat de coach aan de slag gaat bij FC Barcelona, dat met Koeman iemand in huis haalt die het beste in zijn spelers naar boven haalt. En dat is hard nodig omdat de Spaanse topclub momenteel schreeuwt om iemand die haar sterren weer laat stralen. Volgens gedragsexpert Edwin Hansma heeft hij al bewezen dat te kunnen. Dit met een aanpak waar het bedrijfsleven veel van kan leren.

Robbert Daalder | Foto: ANP 18 augustus 2020

Keihard groeien leiderschapslessen koeman

Ronald Koeman, hier nog als bondscoach tussen de spelers van Oranje.

,,Er gebeuren in sport ontzettend veel dingen waar we in het dagelijks (zaken)leven een hoop van kunnen leren”, steekt Hansma als gedragsexpert van het bedrijf FYNCH van wal. ,,Het zal je dan ook niet verbazen dat ik een liefhebber ben van sport. En dan voetbal in het bijzonder. Ronald Koeman is een oude held van mij en als ik zie hoe hij bij Oranje te werk ging, zie ik ontzettend veel overeenkomsten met de manier waarop wij organisaties en professionals begeleiden.”

Overeenkomsten helder na eerste persconferentie Ronald Koeman

Hansma vertelt dat de overeenkomsten tussen de twee werelden hem al duidelijk werden nadat Ronald Koeman in 2018 zijn eerste persconferentie als bondscoach gaf. ,,Hij vertelde daar over zijn denkbeelden en de strategie die hij wilde gaan uitzetten. Omdat het in de voorgaande jaren flink misging bij de nationale ploeg (het Nederlands elftal miste zowel het Europees- als wereldkampioenschap, red.), gooide Koeman het over een heel andere boeg."

Ronald Koeman en het benutten van talent

,,Omdat wij op dat moment niet over de beste spelers ter wereld beschikten, ging hij op zoek naar de meest geschikte speelwijze waarmee hij alles uit de talenten kon halen die er toen wél waren. Onder Koeman stonden er opeens jongens binnen de lijnen waar veel Nederlanders nog nooit van hadden gehoord. Even wennen, maar dat we inmiddels weer winnen van sterke voetballanden als Duitsland en Frankrijk zegt toch genoeg.”

Edwin Hansma, gedragsexpert FYNCH.

Focus op talent levert bijzondere prestaties op

Wat te denken van de ontwikkeling van voetballers als Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk. Mede dankzij de handelswijze van Koeman hebben zij een ongekende groei doorgemaakt met het winnen van de Champions League (Europa's belangrijkste clubtoernooi), de wereldbeker voor clubteams en het landskampioenschap van Engeland als bewijs. Bij zijn aanstelling als bondscoach koos Ronald Koeman verdediger Van Dijk als zijn aanvoerder; hij is inmiddels één van de meest begeerde verdedigers ter wereld.

  • Iemand anders die net zoals Ronald Koeman verstand heeft van leidinggeven, is voormalig top-hockeycoach Marc Lammers. In deze video verklaart hij waarom het zo belangrijk is om te kijken naar innovatie en vitaliteit. Juist nu.

Hansma: ,,Iets waar veel managers een voorbeeld aan kunnen nemen. Vaak staat het vizier alleen maar gericht op het resultaat en moet iedereen binnen een organisatie doen wat hij of zij altijd heeft gedaan. Maar op den duur werkt dat niet meer. De wereld verandert en dus wordt er een andere tactiek gevraagd. Iets waaraan je kunt voldoen door de talenten van je mensen durven te benutten."

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk met de Champions League in hun handen. Foto ANP

"Observeer ze. Ontdek wat hun talent nou echt is"

Observeren, ontdekken en koppelen. Net als Ronald Koeman

Hansma adviseert om met je mensen in gesprek te gaan om erachter te komen waar je ze het best kunt inzetten. ,,Observeer ze. Ontdek wat hun talent nou echt is. Waar gaat hun hart sneller van kloppen en hoe kun je dat binnen jouw bedrijf aan elkaar koppelen zodat de prestaties nog beter worden? Heb je dat eenmaal helder voor ogen, dan is het ook belangrijk dat je er aandacht aan blijft besteden. Vergelijk het met naar de sportschool gaan. Als je eenmaal dat gespierde lijf hebt, moet je het wel onderhouden om niet weer terug te vallen.”

Lees ook: Zo laat Nikkie Plessen haar mode-imperium tot grote hoogte groeien

Louis van Gaal ook succesvol als voorganger Ronald Koeman

Eén van de voorgangers van Ronald Koeman is Louis van Gaal. Hij was bondscoach van het Oranje dat in 2014 als derde eindigde op het WK in Brazilië. Een grote verrassing omdat ook hij destijds over een middelmatige selectie voetballers beschikte. Overtuiging bleek echter de sleutel tot succes.

Overtuig je medewerkers van hun kwaliteiten

,,Van Gaal overtuigde zijn spelers dat zij tot veel meer in staat waren dan ze zelf voor mogelijk hielden. Iets dat Koeman dus ook deed voordat hij naar FC Barcelona vertrok. Vertaal je dit naar een onderneming, dan is het zaak om een omgeving te creëren waarin je belemmerende overtuigingen wegneemt. Laat medewerkers inzien dat er perspectief is. En daarbij hoef je ze heus niet eindeloos te pamperen en alles voor ze voor te kauwen. Professionals hebben namelijk genoeg skills om hun eigen weg te vinden.”

"De wereld verandert en dus wordt er een andere tactiek gevraagd. Iets waaraan je kunt voldoen door de talenten van je mensen durven te benutten"

Edwin Hansma, gedragsexpert FYNCH

Zorg voor een helder doel

,,Wees daarbij alleen wel concreet in je aanwijzingen. Als een CEO tijdens zijn nieuwjaarstoespraak staat vertellen over klantgerichtheid, ownership en ondernemerschap, luistert het personeel misschien wel, maar vertaalt iedereen dat op een andere manier naar de werkvloer. Hou het voor iedereen begrijpelijk."

Ronald Koeman achterna en een winning mood creëren

Bij Coolblue begrijpen ze dat volgens de gedragsexpert heel goed. ,,‘Alles voor een glimlach’, is hun kreet. En je kunt merken dat iedereen binnen de organisatie dat begrijpt. Ik bestel een wasmachine waarop er even later twee energieke, vrolijke gasten bij mij op de stoep staan. Dat geeft mij al een goed gevoel. Helemaal wanneer zij die wasmachine naar boven brengen, deze aansluiten en de oude ook nog eens mee terug nemen. Leuk voor mij, maar ook voor hun."

,,Als een opdracht helder is, hoeven ze niet getraind te worden en kost het ze geen moeite. Nu moesten de spelers van Koeman natuurlijk wel getraind worden, maar als zij hun opdrachten precies begrijpen, komt het resultaat vanzelf. Je gaat winnen. Er ontstaat een winning mood

Lees ook: Nicolette van Dam over ondernemen, gasten en slimme marketing

'Ronald Koeman ziet het belang van plezier in'

Hansma prijst Ronald Koeman ook omdat hij het belang van plezier inziet. Als onderdeel daarvan liet Koeman zijn spelers samenkomen in een andere omgeving dan jarenlang gebruikelijk was. Minder stress van buitenaf en alle ruimte om op persoonlijke wijze met de jongens aan de slag te gaan.

,,Koeman snapt dat voetballers ook voetballen omdat ze het leuk vinden. Net zoals vroeger op dat ene pleintje. Zonder al die aandacht en miljoenen. Deze nieuwe omgeving in Zeist bracht dat gevoel destijds weer naar boven. Organisaties die ook een omgeving creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen en daarnaast kiezen voor een menswaardige aanpak, verlagen de stress en verhogen de productiviteit. Het zorgt ervoor dat het werk ze minder energie kost. Dat is toch mooi?”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.