Nieuws Personeel

Haventopman: Laat de vervuiling zien

Leon van Heel 1 februari 2016

Havenrotterdam1065 1

Op de verpakking van artikelen zou moeten staan hoe vervuilend het transport is geweest. Daarvoor pleit topbestuurder Ronald Paul van het Havenbedrijf Rotterdam, zo bericht het AD. Alleen als consumenten bereid zijn te betalen voor milieuvriendelijk vervoerde spullen, zullen er meer schone schepen in de vaart komen, stelde hij gisteravond na de première van de documentaire Seablind op het International Film Festival Rotterdam.

Stookolie is de meest vervuilende brandstof die er bestaat. 2700 keer viezer dan diesel. De 17 grootste schepen van de wereld stoten evenveel zwavel uit als alle auto's op aarde. 90 procent van de goederen reist per zeeschip. Schepen zijn niet verplicht hun milieuprestaties bij te houden. Feiten die documentairemaker Bernice Notenboom oplepelt. Het Havenbedrijf Rotterdam is een van de sponsors van Seablind.

Rond de Noord-Europese havens is het verboden op de meest vervuilende brandstof te varen, maar controleren is lastig. Uiteindelijk ligt de sleutel bij de consument in de winkel, zegt Ronald Paul, die als chief operating officer (COO) verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken in Europa's grootste haven.

De geboren en getogen Rotterdamse Notenboom kreeg zondagavond uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb een lintje. Het activisme van de kersverse ridder heeft zijn instemming: "Vóór 2050 is Rotterdam klimaatneutraal.''