Nieuws Personeel

Janny zorgt al 40 jaar voor alle dieren in Rijssen

Dierenartsassistent Janny Grooten-Reterink (56) kreeg in de afgelopen veertig jaar half Rijssen op bezoek. Met honden, katten, cavia’s en een te opereren goudvis.

Van onze redactie 31 maart 2016

Janny Grooten Lars Smook

Ze was amper 16 jaar toen bij haar thuis de bel ging. Dierenarts Van Nouhuys stond op de stoep. „Hij was op zoek naar een assistent en had via via gehoord dat ik erg van dieren hield. Of dat niet wat voor mij was?”, blikt Janny Grooten-Reterink (56) veertig jaar later terug. Ze had net het havo afgerond. „Een opleiding tot dierenartsassistent bestond toen nog niet, dus het leek mij wel wat.”

OperatieEen paar dagen later kwam de dierenarts in z’n rode Renault 4 Janny ophalen. „Er was een spoedgeval: een keizersnede. Of ik mee kon komen. Ik dacht dat er een andere assistente zou zijn, die mij zou uitleggen wat de bedoeling was. Maar nee: ik moest als 16-jarig meisje meteen volop aan de bak en helpen bij de operatie. Het ging blijkbaar goed, want na afloop zei Van Nouhuys: ‘Je bent niet flauw gevallen, je kunt dus tegen bloed, dus de rest komt dan wel goed.”FeestjeVeertig jaar later werkt ze nog steeds als assistent bij de Dierenartsenpraktijk Riessen. Een feit dat afgelopen zaterdag feestelijk met haar gevierd werd. Ze zag in vier decennia veel veranderen, maar een ding veranderde niet: haar liefde voor het vak.Plezier„Ik ben begonnen in de tijd van dokter Vlimmen en James Herriot op tv. Romantisch? Ja, ik vond het geweldig, maar het was wel keihard werken. Er was toen ik begon één dierenarts in Rijssen en ik was zijn assistent. Ik deed het spreekuur, de boekhouding, de administratie, moest mee de boer op, helpen bij operaties, schapen verlossen of een keizersnede. Dat betekende dag en nacht werken. Ook in het weekeinde. Vakantie? Dat kon eigenlijk niet. Ja, één weekje. Buiten het seizoen, zodat ik niet eens samen met mijn man op vakantie kon. Ik ben daarom blij dat hij mij altijd zo gesteund heeft, zodat ik dit werk altijd met veel plezier heb kunnen doen.”

Foto: Lars Smook