Nieuws Personeel
John de Wolf: waarom jij werkzoekende 45-plussers moet aannemen
Ze zijn niet vaak ziek, doen doorgaans geen gekke dingen waar arbeidsongeschiktheid uit voort komt, zijn flexibel, brengen ervaring mee en kunnen daardoor mentoren voor de jongere werknemers zijn. Volgens John de Wolf redenen genoeg voor werkgevers om werkzoekende 45-plussers aan te nemen.

Veel werkgevers denken helemaal niet na over het aannemen van iemand in deze leeftijdscategorie en doen zichzelf daarmee te kort. Het zijn de woorden van John de Wolf, die zich namens ouderenorganisatie ANBO hard maakt voor werkloze 45-plussers. ,,Weet je waar ik vaak tegenaan loop? Werkgevers die helemaal niet te beroerd zijn om mensen uit deze groep aan te nemen. Die er de meerwaarde zeker van inzien, maar er onbewust nooit bij stil hebben gestaan. En geloof me, ik heb er veel gesproken. Het draait dus allemaal om bewustwording van dit onderwerp en daar ben ik nu ruim twee jaar mee bezig."
Luisterend oor
Dit deed hij ruim anderhalf jaar lang voor het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en daarna voor ANBO. ,,Ik ben een luisterend oor en probeer deuren voor werkzoekende 45-plussers te openen. Want vergis je niet, voor veel ouderen is het niet makkelijk om weer aan het werk te komen. Daar wordt vaak te makkelijk over gedacht. Niet iedereen heeft een groot netwerk, een vlotte babbel of het lef om zomaar ergens zijn of haar licht op te steken”, aldus de oud-voetballer van onder andere Feyenoord en het Nederlands elftal.
Lees ook: Demy de Zeeuw scoort met BALR 10 miljoen omzet, maar geen cent naar traditionele marketing
Publiciteit benutten
Met zijn werkzaamheden voor ANBO heeft De Wolf in de afgelopen jaren flink wat publiciteit gekregen en daar dan ook optimaal gebruik van gemaakt. ,,Er moest iemand voor deze doelgroep op de bres springen. Er moest aandacht gegenereerd worden. En door alle publiciteit te benutten, maak je de werkloosheid in deze categorie zichtbaar. We zijn er natuurlijk nog lang niet, maar wel heb ik steeds meer het gevoel dat we er weer bij horen. Inderdaad, ‘we’. Want ik ben 55 en hoor zelf dus ook tot deze leeftijdsgroep."
,,Ik trek door het hele land om met werkzoekenden te praten en zodra ik iemand spreek die daadwerkelijk een baan heeft bemachtigd, merk ik dat men ontzettend trots is op de kans zie ze hebben gekregen. Echt, deze mensen zijn bij wijze van spreken bereid om voor hun nieuwe werkgever te sterven. Ze zien het als een laatste kans en gaan er dus voor de volle honderd procent tegenaan. Hier heb je als bedrijf dus een goeie aan. We merken zelfs dat ze deze mensen nooit meer kwijt willen”, aldus De Wolf.
Ideale mix
,,Ik ben momenteel hoofdtrainer bij Spakenburg, een voetbalclub die volgend seizoen waarschijnlijk op het hoogste amateurniveau in Nederland speelt. Daar werk ik met veel jonge gasten in mijn selectie, maar ook met oudere jongens. De ideale mix. En binnen bedrijven werkt dat hetzelfde. Sorry dat ik steeds weer refereer naar het voetbal, maar als je een opstelling maakt, zet je de meest ervaren spelers in de as. Dit is het belangrijkste onderdeel van je team. En de getalenteerde jonge honden zet je daaromheen."
,,Ik ga nu heus niet zeggen dat iedereen als een gek alleen maar 45-plussers moet aannemen, maar voor de balans is het gewoon goed. En vergeet niet dat jonge krachten de ouderen ook vitaal houden. Andersom kan een ouder iemand met zijn ervaring weer fungeren als een soort mentor. Het is als werkgever sowieso belangrijk dat je je personeel de mogelijkheid geeft om zich te blijven ontwikkelen.”
Lees ook: Dit kun je leren van het personeelsbeleid van Corendon-baas Atilay Uslu
Financiële crisis
Dat de werkzaamheden van de geboren Schiedammer goede resultaten opleveren, staat als een paal boven water. Toch verstrekte het UWV in maart 2018 nog altijd meer dan 200.000 WW-uitkeringen aan mensen van 45 jaar of ouder. Veel van deze ouderen zijn aan het begin van de financiële crisis hun baan verloren. Daarna zijn er veel jongeren zonder werk komen te zitten, terwijl deze groep ook weer als eerst aan het werk kwam toen de markt weer aantrok. 45-plussers zijn dubbel de dupe van hun ontslag.
Vacaturesite
Om daar verandering in te brengen, heeft ANBO (met een kleine 100.000 leden) sinds april een vacaturesite in de lucht (zie www.anbo.nl). ,,Op de dag waarop we de site lanceerden, hadden we ruim 40.000 online bezoekers. Een record voor ANBO. Dat zegt dat het steeds meer gaat leven."
,,Tientallen bedrijven plaatsen inmiddels vacatures en er is amper tijd om te zien hoeveel matches er zijn. Makkelijk voor werkgevers en als werkzoekende weet je zeker dat je niet wordt afgewezen vanwege je leeftijd. Ook hier was weer veel publiciteit voor, dat betekent aandacht voor het onderwerp en dus weer extra bewustwording. Precies wat we willen.”
Lees ook: Zo verhoog je de productiviteit van jouw werknemers
Steentje bijdragen
,,Voordat ik in 2016 door het ministerie werd benaderd, deed ik ook al iets voor werkzoekenden uit alle leeftijdscategorieën”, vervolgt De Wolf, die zich vereerd voelde toen Den Haag hem nodig had voor oudere werkzoekenden. ,,Als ik de kans krijg, draag ik namelijk graag mijn steentje bij. Ik heb een goed netwerk in de omgeving Vlaardingen, Schiedam, Maassluis. Daar waar ik vandaan kom. En dat heb ik proberen te koppelen aan mensen die daar zonder werk zaten."
,,Ik sportte ook met ze. Toen ik daar net mee begon, kwamen deze mensen met gebogen hoofd aanzetten. Durfden ze nauwelijks iemand aan te kijken. Ben je eenmaal een paar weken lekker met ze bezig, dan zie je ze veranderen. Ze worden conditioneel wat sterker, vitaler en krijgen daardoor wat zelfvertrouwen. Je zag ze opbloeien waardoor ze uiteindelijk met de borst vooruit gingen solliciteren.”
Ondernemerschap
Hoewel hij ambassadeur is voor ANBO, Van der Valk en Van Dal mannenmode en ook nog als voetbalanalist voor Fox Sports door het leven gaat, begint de ondernemer in hem langzaam te ontwaken. Het ziekteverzuim bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET is momenteel flink en daarom verzorgt hij hier zijn zogenaamde Wolfcamp. ,,Dat is prachtig. Op het veld van een voetbalclub in de buurt geef ik een uur lang training aan het personeel. Samen met mijn personal trainer zet ik een parcours uit met daarin acht diverse oefeningen. We werken met gewichten, maar doen bijvoorbeeld ook conditieloopjes."
,,Het is absoluut geen strafkamp, maar gewoon een lekkere training. En het personeel vind dat geweldig. Ik zie mensen die al 25 jaar voor hetzelfde bedrijf werken, maar elkaar nog nooit hebben gezien of gesproken. Je bent lekker in de buitenlucht bezig en wordt ook nog eens fitter. Dat is een meerwaarde voor deze mensen zelf, maar zeker ook voor het bedrijf. Het is niet zo dat ik beleidsmatig bezig ben, maar ik wil hier wel meer mee gaan doen.”
Lees ook: Ronald Waterreus: van PSV tot eigen business in keepers-handschoenen
Naamsbekendheid
,,Bedrijven willen graag investeren in fit personeel. In dat opzicht kan ik ook goed gebruik maken van mijn naam. Ik klop mezelf absoluut niet op de borst, maar mensen willen mij zien en daar doe ik in dit geval graag mijn voordeel mee. Ik wil in de toekomst inzetten op Wolfcamp als een onderneming. Ik krijg er namelijk ontzettend veel energie van als ik anderen help om fitter te worden."
,,Bij een aantal bedrijven ga ik binnenkort presenteren over Wolfcamp en hopelijk pakt dat goed uit. Ik heb ook al een aantal specialisten om mij heen verzameld die mij hierbij helpen. Het lijkt mij mooi om over een tijdje drie of vier bedrijven per jaar van Wolfcamps te voorzien. Ik wil dat mensen mij straks niet alleen maar als John de Wolf de oud-voetballer zien, maar ook als John de Wolf de ondernemer.”
Mensen die een tweede kans hebben gekregen in de vorm van een nieuwe baan, zijn bereid om te sterven voor hun werkgever