Podcast Hart voor Zaken

Hoe een handvest familiebedrijf Breman Installatiegroep weer op koers kreeg: 'We zien onszelf als rentmeesters'

,,Liefde betekent voor mij de ander accepteren en waarderen zoals hij, zij of hen is. Je toont interesse en begrip, en oordeelt niet.” Het zijn de woorden van Bernardo Eenkhoorn, lid groepsdirectie Breman Installatiegroep, in de podcastserie Hart voor Zaken. Hij spreekt met host Cor Hospes over liefde, leiderschap en werkgeverschap. ,,We stimuleren binnen Breman dat iedereen zichzelf kan en mag zijn.”

Bernardo Eenkhoorn Hart voor Zaken

Bernardo Eenkhoorn te gast in Hart voor Zaken. Foto: Cor Hospes

Van onze redactie 28 juli 2023

,,Om bij dat punt van jezelf kunnen zijn te kunnen komen: dat is echt een lange termijn-gedragsstimulatie. Dat begint als leider bij jezelf. Ze zeggen wel eens, als het boven niet regent wordt het beneden niet nat'', aldus Bernardo Eenkhoorn. Hij is dan ook met dat regenen in de bestuurskamer begonnen. ,,Iedereen binnen de directie liet zien wie hij was en deelde zijn kwetsbaarheden. Vertelde waar hij van houdt en waarop hij aangaat. Om openheid te creëren, zodat anderen dat een laagje lager ook doen. Want ja, goed voorbeeld doet volgen.”

Mensen in plaats van functionarissen

Bernardo tegen host Cor Hospes: ,,De stimulans om kwetsbaar te mogen en te durven zijn, dat is waanzinnig mooi. Omdat je dan met mensen in contact komt in plaats van functionarissen. Iedereen heeft een functie en vervult die, en daar hoort vaak een houding bij. Een houding waarvan mensen denken dat die van hen wordt verwacht. Misschien dat je heel stoer bent of wat dan ook. Maar we hebben allemaal een andere kant, en die mag er ook zijn.”

''We zien onszelf als rentmeesters. Dat betekent dat wij het bedrijf te leen hebben van de volgende generatie''

Bernardo Eenkhoorn, Breman Installatiegroep

Voor elke onderneming is het een uitdaging je waarden scherp na te leven. Helemaal voor een familiebedrijf. Aan ‘nieuwkomers’ is de historie niet op diezelfde manier overgebracht: aan de keukentafel vanaf kleins af aan. ,,Je hebt dus als familie een belangrijke rol te borgen dat die waarden onderdeel van het bedrijf blijven.” Eufemistisch: ,,Wij hebben gezien dat het op een zeker moment bij enkele vestigingen niet helemaal meer was wat het zou moeten zijn.”

Hernieuwd familiehandvest

Het leidde tot enkele pittige maatregelen. 14 onderdelen moesten sluiten of werden overgedragen om ‘de beheersbaarheid meer op orde te maken’. En het bleek de start van het nieuwe hernieuwde familiehandvest. ,,We hebben daarin als familie nog een keer vastgelegd welke waarden we belangrijk vinden, en hoe we die zien in relatie tot het bedrijf. Dat document is ongelooflijk belangrijk om de continuïteit van die familiewaarden binnen het bedrijf te borgen.” Veel familiebedrijven vergeten dat. Omdat het een vanzelfsprekendheid is, denkt Bernardo. ,,Waarom zou je iets wat vanzelfsprekend is nog moeten vastleggen? Het is toch gewoon zo. Er zit geen onderscheid in de manier waarop je bent opgevoed en hoe dat dan in het bedrijf doorwerkt. Je bent op een bepaalde manier opgevoed, dat ga je ook niet vastleggen, dat is gewoon zo.”

De kern van het Breman-gedachtengoed: ,,We zien onszelf als rentmeesters. Dat betekent dat wij het bedrijf te leen hebben van de volgende generatie. Het bedrijf is niet van ons - ja, formeel - maar alleen met de doelstelling om het vervolgens door te geven.” Dat betekent in gedrag, niet verkopen om zelf te cashen. Het betekent ook geen grote bedragen uit het bedrijf halen. Omdat continuïteit vanuit het rentmeesterschap de belangrijkste doelstelling is. ,,Het is liefde voor het nu en voor het later. Vooral in de wetenschap, we zijn allemaal passanten en we doen dit voor de volgende generatie.”

''Je hebt verschillende functies binnen een bedrijf, maar als mens zijn we echt gelijkwaardig aan elkaar''

Bernardo Eenkhoorn, Breman Installatiegroep

Iedereen is anders, maar niet beter dan de ander

Het gaat in deze podcast ook over gelijkwaardigheid. Zijn opa was daarmee al bezig, vertelt Bernardo in Hart voor Zaken. Natuurlijk, iedereen is anders, maar niet beter dan de ander. Sommigen doen mooie dingen met hun handen, anderen zijn goed met hun hoofd. Weer anderen hebben minder geluk gehad. Ze leven met een beperking, maar dat maakt ze niet minder. Iedereen is gelijkwaardig aan elkaar als mens. Ongeacht je achtergrond, je geloof, je seksualiteit. ,,Je hebt verschillende functies binnen een bedrijf, maar als mens zijn we echt gelijkwaardig aan elkaar.”

Pas op, gelijkwaardigheid is iets anders dan gelijk. De een is directeur en de installateur. En daar horen andere verantwoordelijkheden bij. Maar dat maakt je als mens niet anders. ,,Als je wat hoger in het bedrijf zit, moet je niet denken van: 'oh, nou ben ik de baas en ben ik beter'. Nee helemaal niet. Tegen ons is wel eens gezegd: hoe hoger je komt, hoe meer bazen je hebt. Je werkt voor de mensen en de mensen niet voor jou. Dus het is andersom.”

Winst voor de helft voor werknemers

Gelijkwaardigheid komt ook terug in de medezeggenschap. Medewerkers hebben evenveel in de melk te brokkelen als de aandeelhouders, de familie. Alle besluiten maken ze samen. Er gebeurt niets als niemand het ermee is. Familie en medewerkers zijn gelijk. Ook waar het gaat om de winst. Die verdelen familie en medewerkers 50-50. De aandeelhouders laten hun winstdeel achter in het bedrijf. Als buffer voor continuïteit in mindere jaren. Dat helpt in tijden van crisis voor behoud van werkgelegenheid, zelfs als dit ertoe leidt dat het rendement tijdelijk onder druk komt te staan. ,,Deze structuur zorgt voor een sterke binding tussen organisatie en medewerkers, en dat werkt ook in het voordeel van de klant. Want blije medewerkers, blije klanten'', besluit het lid groepsdirectie Breman Installatiegroep.

Bernardo Eenkhoorn met gastheer Cor Hospes (rechts). Foto: Cor Hospes

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details