Nieuws Leiderschap

Dit zijn de 10 beste reclames van het afgelopen jaar

Jaarlijks worden de tien finalisten van de Ster Gouden Loeki bekendgemaakt. Het gaat hierbij om de beste reclame van het afgelopen jaar en met twee nominaties maakt supermarktketen Plus een grote kans op het winnen van deze onderscheiding. Maar hoe kom je daar eigenlijk voor in aanmerking?

Redactie De Ondernemer | Foto: STER 10 januari 2019

Beste reclames ster gouden loeki

Het deuntje van Unox, de klunzige bedrijfsleider van Albert Heijn en de kerstsfeer van Coca Cola. Zomaar drie oude ingrediënten die in de loop der jaren een gouden greep zijn gebleken als het om reclames gaat. Het feit dat er jaarlijks tien nominaties zijn voor de Ster Gouden Loeki, bewijst dat er nog altijd genoeg creativiteit is bij de Nederlandse bedenkers van spotjes. Maar wat is nu eigenlijk het geheim van een goede commercial?

Hieronder de tien beste reclames van het afgelopen jaar, in willekeurige volgorde.

1. Calvé Pindakaas - Lieke Martens (bureau Alfred International)


2. Dierenbescherming - Help ons redden (bureau Visual Noise)


3. Heineken - Now You Can (bureau Parking- Publics Italy)


4. Jumbo - Alles voor een geweldige Kerst bij Jumbo (bureau Alfred International)


5. Lidl - Ga voor goud! (bureau Joe Public)


6. McDonald's - Eerste avondje uit (bureau TBWA\Neboko)


7. Plus - Familietradities zijn er om door te geven (bureau J. Walter Thompson Amsterdam)


8. Plus - Goed eten is samen eten (bureau J. Walter Thompson Amsterdam)


9. Rijksoverheid - Geef vrijheid door! (bureau KesselsKramer)


10. Staatsloterij - Frekkel (bureau TBWA\Neboko)


Reclame moet een beleving aanzetten. De kijker moet na afloop direct zoiets hebben van: ‘dit wil ik hebben.” Neem bijvoorbeeld de Unox-reclame met dat herkenbare deuntje. Je weet direct van welk merk het is en je waant jezelf vrijwel direct aan een knusse eettafel met een goeie kop soep.

Het is echter niet alleen de muziek die het ‘m doet in een goede commercial. Een goede tekst kan ook doorslaggevend zijn. Wat te denken van ‘Goeiemoggel’? De campagne van KPN die in 2007 een Gouden Loeki opleverde. Of de populaire manager ‘John’, die iedere dag om vier uur een Cup a Soup neemt om scherp te blijven. Hate it or love it, maar dat het werkt staat als een paal boven water.

.