Nieuws Leiderschap

Hoe COPA na Pearl Jam ook wereldband Metallica strikt

Kledingmerk COPA doet het weer. Nadat de producent van (retro)voetbalkleding een jaar geleden een mega-opdracht voor de wereldberoemde band Pearl Jam scoorde, is het nu het nog grotere Metallica dat een bestelling voor gelimiteerde shirts heeft geplaatst. Hoe krijgt het bedrijf uit Breda dat toch steeds voor elkaar?

Robbert Daalder | Foto's: COPA 2 mei 2019

Hoe copa pearl jam wereldband metallica strikt

,,Denk eens aan George Best. De Engelse voetballer van Manchester United die destijds de vijfde Beatle werd genoemd. Hij is een van de mensen die bewezen heeft dat muziek en voetbal veel raakvlakken hebben. Met COPA wilden we daar op inspelen, iets dat vorig jaar leidde tot de samenwerking met Pearl Jam en nu dus met Metallica.”

Metallica, Pearl Jam, FC Barcelona en Juventus

Osin Peltenburg vertelt het als marketingman van COPA. ,,Hoe je met zulke grote partijen in contact komt? In het geval van Pearl Jam kwam dit al in 2014 tot stand. Ze benaderden ons tijdens hun tour, op zoek naar retro shirts die wij in onze collectie hadden. We zijn daarna met ze in contact gebleven. Ze weten dat we niet zomaar merchandise als petjes en sleutelhangers maken, maar exclusieve shirts van serieuze kwaliteit. Dat we samenwerken met clubs als FC Barcelona en Juventus heeft ongetwijfeld een rol gespeeld, en uiteindelijk gingen ze met ons in zee. Bij andere partijen is het een kwestie van goed zoeken naar de juiste contactpersonen. Mailen, bellen, LinkedIn gebruiken.”

Lees ook: Bredaas bedrijf COPA sleept mega-opdracht binnen: voetbalshirts voor Pearl Jam

Speciaal voor de wereldtournee van Pearl Jam

De world tour van de Amerikaanse rockband, die deels samenviel met het WK voetbal 2018 in Rusland, wordt gekozen als hét moment van lanceren. ,,Hoewel we er bewust maar zesduizend zijn gemaakt, zijn ze over de hele wereld verkocht. Er was een Amsterdam-editie die alleen via de Twitterpagina van de band werd aangeprezen. Dan heb je het dus over een account met zo’n vier miljoen volgers.”

Honger naar wereldband als Metallica

De voltreffer met Pearl Jam smaakte in Breda naar meer. Het bedrijf stelde een wensenlijstje samen met daarop een aantal te benaderen bands. Metallica was er een van en nog voordat Peltenburg het lijntje naar Amerika uitgooide, kwam er opeens een bericht binnen. ,,Het was november vorig jaar dat Metallica contact met ons opnam. Ze hadden gezien wat we met Pearl Jam hadden gedaan. Dat er een ongelooflijke run op die shirts was ontstaan. Of wij ook voor hun een uniek voetbalshirt konden ontwikkelen. Met die Pearl Jam-munitie zijn we dus ver gekomen en daar moet je natuurlijk gebruik van maken. Je zult begrijpen, we zijn meteen voor ze aan de slag gegaan.”

Benadering Metallica typerend voor nieuwe klanten

De benadering vanuit kamp Metallica is typerend voor de manier waarop COPA vaak nieuwe klanten aantrekt. ,,We krijgen dan bericht van voetbalclubs die ons werk zagen bij bijvoorbeeld Juventus, FC Porto of Nottingham Forest. Wij hangen daar in de fanshops en in sommige gevallen zelfs in de musea van de clubs. Zij houden elkaar op het gebied van merchandise natuurlijk goed in de gaten en zo komen ze vanzelf bij ons.”

Samen ontwerpen met Metallica

,,Met Metallica was dat dus niet anders. We zijn samen gaan nadenken over het geschikte model. Eentje die compleet anders moest worden dan wat we voor Pearl Jam maakten. We hebben ontwerpen ingestuurd waarvan er zoals gebruikelijk een aantal werden afgeschoten om met de overgebleven modellen weer verder te gaan. Uiteindelijk hebben we 20 verschillende uitvoeringen geproduceerd die Metallica’s tour in Europa gaan ondersteunen. De band bezoekt tussen mei en augustus 25 steden in 20 landen. Geweldig voor ons merk. De voetbalshirts zijn exclusief te koop bij de concerten van Metallica.”

https://www.youtube.com/watch?v=y_sCm9K843o