Nieuws Leiderschap

Hoe de bevlogenheid van medewerkers je bedrijf beter kan maken

Een bedrijf waar de medewerkers net zo bevlogen zijn en net zo hard werken als jijzelf. Welke ondernemer wil dat nou niet? Maurits Bruel van de Geluksfabriek legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

Vincent Krijtenburg | Video: MyChannels 10 mei 2017

Maurits Bruel groot big 1

Geloofwaardig

Volgens hem komt het nog te vaak voor dat de baas hard rent en de medewerkers dat wel prima vinden. "In de ideale situatie zijn de mensen die voor je werken net zo bevlogen als jijzelf. In die situatie kun je je eigen medewerkers met een gerust hart op een beurs zetten namens jouw bedrijf. Dat is niet alleen heel fijn, maar vaak is het ook veel geloofwaardiger als niet jijzelf, maar je medewerkers het verhaal vertellen", zegt Bruel.

Test

De eerste stap is om bij jezelf te beginnen. Ga na wat voor soort leider je bent. Ben je vooral een visionair, een manager, een idealist of een specialist? Waar wil je heen met je bedrijf? Als dit helder is voor de ondernemer, moet hij in gesprek gaan met zijn medewerkers. “De ondernemer moet weten wat de individuele persoon drijft, en welke talenten hij of zij heeft. Vervolgens moet de ondernemer zich afvragen: “Kan ik iemand op zo'n rol zetten dat hij het beste tot zijn recht komt en ook gestimuleerd wordt om te leren en te ontwikkelen.”

Plan

Vervolgens is het tijd om plannen te maken. Dit hoeft een ondernemer niet alleen te doen. “Deel jouw plannen, maar sta open voor feedback van je medewerkers. Je moet het dus niet alleen zeggen als je een internationale topspeler wil worden in de branche. Vraag ook eens wat de medewerkers daarvan denken en wat ze denken dat je ervoor nodig hebt”, adviseert Bruel.

Winst

Bevlogen medewerkers zorgen niet alleen voor een fijne werkomgeving, maar leveren ook winst op, zegt Bruel: “Je moet eens bij jezelf nagaan wat je voor elkaar krijgt op goede dagen in vergelijking met slechte dagen. Als je team meer bevlogen is, dan krijgen ze vaker hele goeie dagen. Van de slechte dagen zijn ze sneller hersteld. Gelukkige mensen herstellen bovendien veel sneller van tegenslagen.”

Risico

Bevlogenheid en vitaliteit zouden volgens Bruel hand in hand moeten gaan. “Bevlogenheid kan er wel toe leiden dat je andere aspecten van je leven verwaarloost. Sommige ondernemers schieten door in hun bevlogenheid en verwaarlozen de eigen gezondheid en het contact met familie en vrienden.” Een goed team dat je kan waarschuwen als het uit de hand loopt is volgens de spreker de oplossing.