Nieuws Leiderschap

21 vreselijke kantoortermen die we tijdens het thuiswerken niet gemist hebben

Of je er blij mee moet zijn is de vraag, maar mochten demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van 13 september het thuiswerkadvies loslaten, dan kunnen we elkaar binnenkort weer op de werkplek overladen met kantoortermen. Om je alvast in de stemming te brengen, hebben we 21 vreselijke kantoortermen voor je op een rijtje gezet. Schiet jij de meeting hierover vast in?

Van onze redactie 25 augustus 2021

Kantooruitdrukkingen november kantoor persconferentie mark rutte september

Van welke kantooruitspraken gaan jouw haren rechtovereind staan? Foto: Shutterstock

Het zijn van die kantooruitspraken die we voor het uitbreken van het coronavirus meer gebruikten dan ons eigenlijk lief was. Want hoe vaak hebben we een vergaderpunt ‘geparkeerd’ voor een later moment, iets ‘over de schutting gegooid’ of getracht ‘alle neuzen dezelfde kant op te krijgen’? Op onze redactie werd je nog weleens uitgelachen zodra je zo’n kantoorterm bezigde. We konden ze niet meer horen. En na anderhalf jaar thuiswerken... Is dat eigenlijk niet veranderd.

We hebben de 21 kantoortermen in vier verschillende categorieën voor je ondergebracht:

  1. Kantoortermen die (helaas) niet meer zijn weg te denken
  2. Kantoortermen waarbij getild, gegooid en geschoten wordt
  3. Kantoortermen die nogal eens wat opleveren
  4. Kantoortermen die een hoop beweging vragen

Lees ook: Hoe hybride werken de rol van het kantoor blijvend verandert

Kantoortermen die (helaas) niet meer zijn weg te denken

Ergens een klap op geven

Dit is wat ons betreft de onbetwiste nummer één in deze lijst. ‘Zullen we daar volgende week definitief een klap op geven?’ Je hoort deze uitspraak zo vaak voorbijkomen, dat je er bijna voor moet waken dat je ‘m niet mee naar huis neemt.

Ergens een plasje over doen

‘Voordat je de definitieve content aanlevert, moeten er nog een paar mensen hun plasje over doen.’ Het klinkt niet al te smakelijk, maar we kunnen niet ontkennen dat het in iedere kantoortuin gebeurt.

Alle neuzen dezelfde kant op

Super cliché, maar oh zo geliefd: ‘Het is cruciaal voor dat project dat alle neuzen dezelfde kant op staan.’ Ook een populaire uitspraak onder teamsporters overigens.

Ik hoor wat je zegt, maar…

Een slimme kantooruitspraak om aan te geven dat je het ergens niet helemaal mee eens bent. 'Ik hoor wat je zegt, maar we gaan het toch op mijn manier doen.’

Een onderwerp parkeren

Het is maar goed dat er een beperkt aantal parkeerplaatsen bij jullie kantoorpand zit inbegrepen, want anders zou er een serieus parkeerprobleem ontstaan. ‘Dat parkeren we tot na de vakantie’, ga maar eens bij jezelf na hoe vaak er geparkeerd wordt.

Een slimme kantooruitspraak om aan te geven dat je het ergens niet helemaal mee eens bent. 'Ik hoor wat je zegt, maar we gaan het toch op mijn manier doen.’ Foto: Shutterstock

Lees ook: Dit zijn de 77 kantoortermen die je nooit meer wilt horen

Kantoortermen waarbij getild, gegooid en geschoten wordt

Iets over het weekend heen tillen

‘Kunnen we die meeting misschien over het weekend heen tillen?’ Een vaak gebezigde uitspraak in het verlengde van ‘parkeren’.

De vertaalslag maken

In de categorie ‘zweverige uitdrukkingen’ vinden we de vertaalslag. ‘We moeten nu direct de vertaalslag maken.’ Leg maar eens uit hoe je dat precies doet.

Iets over de schutting gooien

Een heerlijke uitdrukking waar we ons allemaal schuldig aan maken. ‘Ik heb die taak bij mijn collega over de schutting gegooid.’ Wel belangrijk overigens, je wilt jezelf tenslotte niet over de kop werken nu we eindelijk weer met elkaar op kantoor zitten.

De stip op de horizon

Een hele toepasselijke kantooruitdrukking in dit geval. ‘Per 20 september weer met elkaar op kantoor werken is mijn volgende stip op de horizon.’ Laten we hopen dat deze stip gewoon blijft staan.

Ergens op schieten

‘Als je je voorstel tijdens de meeting presenteert, kunnen we er allemaal even op schieten.’ Vrij vertaalt: we willen onze mening erover geven.

Lees ook: Zo voorkom je onnodig (lang) videovergaderen met collega's

Kantoortermen die nogal eens wat opleveren

Ergens over sparren

Ergens op schieten, ergens over sparren; je zou bijna gaan denken dat het een onvriendelijke bedoeling is op kantoor. ‘Over dat issue zou ik graag met je willen sparren’, is echter vrij onschuldig en levert vaak nog goede ideeën op ook.

Commitment

‘We zoeken een nieuwe werknemer met dat stukje extra commitment.’ We gebruiken steeds vaker Engelse termen terwijl ‘toewijding’ hier ook prima past.

De klant centraal zetten

Om iedereen eraan te helpen herinneren voor wie we het ook alweer doen, zetten we de klant iedere dag weer even in het middelpunt. Centraal dus.

Een agendapunt aftikken

Niet alleen een populaire kantoorterm, maar ook een favoriete bezigheid tijdens kantooruren. ‘Laten we dat agendapunt nu maar aftikken.’

De Vrijmibo

Over favoriete bezigheden gesproken! Hopelijk komt de vrijdagmiddagborrel, oftewel de Vrijmibo, ook weer snel terug.

Lees ook: Waarom je beter gaat werken van een (virtuele) koffiepauze met collega’s

Kantooruitspraken die een hoop beweging vragen

Kort op de bal spelen

Een iets te vaak gebruikte kantooruitdrukking, maar wel een cruciale: ‘Als werkgever vind ik het belangrijk om kort op de bal te spelen.’ Met andere woorden, laten we doorpakken!

Een lijntje uitgooien

Je kunt actie hebben ondernomen om een bepaald proces in werking te zetten. Liefhebbers van populaire kantooruitdrukkingen gooien liever een lijntje uit.

Piketpaaltjes slaan

Een lijntje uitgooien, piketpaaltjes slaan; het schuurt tegen elkaar aan. ‘Mijn compagnon en ik zijn bezig de piketpaaltjes voor dat nieuwe project te slaan.’

Iets aanvliegen

Behoorlijk eenvoudig te vervangen met ‘iets aanpakken’, maar we begrijpen dat ‘aanvliegen’ ook heel interessant klinkt.

Een presentatie erin fietsen

We blijven even bij werkzaamheden die met een vervoersmiddel voltooid kunnen worden. ‘Fiets jij die presentatie er even in?’ heeft echter een afrondend karakter.

Iets aanjagen

‘Het gaat me er vooral om hoe we dat traject gaan aanjagen.’ De dikke Van Dale geeft ‘veroorzaken’ of ‘sneller laten lopen’ als definitie. In de kantoortuin of op een redactie jagen we iets aan om een dienst of product extra onder de aandacht te brengen. Zoals dit artikel eigenlijk. Het is namelijk ons doel om het stof van de kantooruitdrukkingen af te blazen zodat jij er straks weer volop mee kunt scoren. Kunnen we er dan nu een klap op geven?

Hopelijk is de vrijdagmiddagborrel, oftewel de Vrijmibo, met ingang van november ook weer helemaal terug van weggeweest. Foto: Shutterstock

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws