Nieuws Leiderschap

Waarom je van kunst op kantoor beter gaat functioneren

Kunst wakkert je creativiteit aan. Wie dus slim is, zorgt voor wat kunst op de werkvloer. Medewerkers blijken er productiever en gezonder van te worden en het bedrijf wordt populairder.

Maaike Bos en Jan Meijroos 25 april 2019

Kunst kantoor beter functioneren

Kunstenaar Matthijs Booij ziet als creatief directeur van Business Art Service (een kunstuitleen voor bedrijven) hoe de keuze voor kunst in de ruimtes waarin mensen werken, een omslag kan brengen. En dan gaat het niet om een schilderij aan een muur van de kantoortuin.

17 procent productiever

,,Het is van belang dat een werkgever aandacht heeft voor de omgeving waar mensen werken”, vertelt Booij aan AD. Als die ruimte prettig aangekleed is met kunst en planten, werken mensen al 17 procent productiever, blijkt uit onderzoek. Hebben ze ook nog zelf een stem in wat er aan de muur komt, dan zijn ze 32 procent productiever.

Lees ook: Dit zijn de 77 kantoortermen die je nooit meer wilt horen

Het gehele plaatje

Booij: ,,Kunst verrast. Het geeft de vrijheid om iets zelf te interpreteren, en dat rekt je gedachtewereld een beetje op.” Nog zo’n cijfer: kunst verlaagt de kans op een burn-out met tien procent, stelt Business Art Service. Het gaat dan natuurlijk om het gehele plaatje, vertelt Booij. Is de basis op orde: werktijden, autonomie, salaris, werkpakket, ondersteuning? Als de werkgever dan aandacht heeft voor een prettige werkomgeving waarin je af en toe kunt wegdromen in de indrukken van een schilderij, verrassende video-installatie of een fotografische folie op die glazen gang, dan zijn mensen op het werk echt gelukkiger. En dat maakt die omgeving weer aantrekkelijker voor het vinden van nieuwe mensen.