Video Leiderschap

Bas van der Veldt (AFAS) gekozen tot Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar

'Entrepenerd' Bas van der Veldt van AFAS is gekozen tot de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. Met de prestigieuze prijs treedt hij in de voetsporen van Atilay Uslu (Corendon), Derrick Neleman (Neleman Wijn) en Niels Meijssen (Moonback). Dit jaar werd de award voor het eerst ook uitgereikt aan startups, met Jouri Schoemaker van Pieter Pot als winnaar.

Camera & edit: Mark van Binsbergen 22 februari 2022

MyChannels Video ID: 285295

Bekijk hierboven de video met de uitreiking van twee awards: De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek overhandigde die voor de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar aan AFAS-ceo Bas van der Veldt en voor de Meest Inspirerende Startup Ondernemer aan Jouri Schoemaker (Pieter Pot).

Het spreekwoordelijke brons is voor Laurens Simonse (Team Rockstars IT), het zilver gaat naar Rob Schalker (A Fish Named Fred) maar de meesten van de publieksprijs met ruim 10.000 stemmen gingen naar Bas van der Veldt, ceo van AFAS.

AFAS-'entrepenerd' Bas van der Veldt Meest Inspirerende Ondernemer

Het was al een topjaar voor de 'entrepenerd': zijn AFAS werd uitgeroepen tot Europees werkgever van het jaar door Best Workplaces en precies in het jubileumjaar - AFAS bestond 25 jaar - was er de opening van een indrukwekkend nieuw pand. Op z'n Van der Veldt's is het gericht op geluk én werk; zo is slechts 20 procent van het kantoor ingericht met werkplekken. De overige 80 procent bestaat uit bijvoorbeeld het theater (á 800 zitplaatsen in niet-corona-tijden), slotgracht met fonteinen en een sporthal met klimwand.

Ook een interessante keuze: hij stelde twee hofnarren aan in zijn bedrijf, als eerste in Nederland. Zijn motivatie: ,,Als ik het even op mijzelf betrek, het gebrek aan tegengas brengt het risico met zich mee dat ik ga geloven in mijn eigen sprookje. Terwijl de waarheid is dat ik gewoon heel veel mazzel heb. Als ik onvoldoende kritiek krijg, kan ik mezelf als de held gaan zien. Dan word ik steeds onbesuisder en neem ik beslissingen die voor mij wel kloppen, maar voor de rest niet. En word ik – excuse my French – gewoon een lul."

Lees ook: ... en de winnaar van de Meest Inspirerende Startup Ondernemer van het Jaar Award is: Jouri Schoemaker (Pieter Pot)

Startups-award: Jouri Schoemaker (Pieter Pot)

Een nieuwe award is die voor de Meest Inspirerende Ondernemer bij startups. In die categorie is het spreekwoordelijke brons voor Petra Lubbers (Tom Orrow/Kokoro), het zilver voor Julian Jagtenberg (Somnox) en is de allereerste winnaar van deze award Jouri Schoemaker van Pieter Pot.

En wat eindigde 2021 sowieso al bijzonder voor Jouri Schoemaker: de medebedenker en -oprichter van verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot mocht bekend maken uit te breiden naar België. Niet alleen dat, ook dat er al 8.000 mensen op de wachtlijst stonden om hun weckpotten te laten vullen met de pasta's van Pieter Pot. Gelukkig staan de grootgrutters daar niet al te lang bij stil: Duitsland staat op de veroverlijst. Pieter Pot groeit als kool. Zo hard zelfs dat het de verpakkingsvrije bezorgsupermarkt twee keer in één jaar tijd moest verkassen.

In twee jaar tijd heeft Pieter Pot een miljoen verpakkingen bespaard, worden 30.000 klanten bediend en staan er nog eens 30.000 op de wachtlijst. Eerder is meer dan drie miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald om verder op te schalen. Onlangs nam Joeri Schoemaker ook al de Changemaker Impact Award 2021 in ontvangst.

De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek (links) overhandigde de eerste startup-award aan Jouri Schoemaker.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws