Blog Leiderschap

Ronnie Overgoor: hoe ga je bij presentaties om met angst en spanning?

Hij is een van de meest geliefde en ervaren dagvoorzitters van Nederland én trendwatcher voor ondernemers. Bovendien, hij is ook blogger bij De Ondernemer: Ronnie Overgoor. Lees zijn vijfde blog, zeker wanneer je van plan bent om binnenkort een presentatie te geven.

Ronnie Overgoor 4 december 2019

Ronnie overgoor blog

Iedereen die presenteert krijgt er mee te maken. Spanning, stress of zelfs angst. In de online cursus 'Beter Leren Presenteren' ging ik in gesprek met 15 topsprekers en dit thema kwam meerdere malen terug. Ik heb een aantal nuttige tips in deze blog voor je op een rijtje gezet.

Stop verhalen in plaats van content in je presentatie

Remco Claassen vertelt in de cursus dat als je teveel contentgedreven bent, je jezelf automatisch veel stress op de hals haalt. Vertel ik alles wel goed, vergeet ik niks, je hoofd heeft het maar druk tijdens de presentatie. Remco, and I couldn’t agree more, pleit voor verhalen. Deze kun je vertellen, voordragen op een vaak veel interessantere manier dan alleen maar content produceren.

''Iedereen die presenteert krijgt er mee te maken. Spanning, stress of zelfs angst''

Ronnie Overgoor

Voorbeeld: Je kan een hele berg theorie kwijt over ‘klantvriendelijkheid’, maar je kan ook een anekdote uit eigen ervaring vertellen waar die klantvriendelijkheid totaal niet of totaal wel op orde was. Niet alleen leuker om te doen, maar ook leuker om te ontvangen als publiek. Plak er daarna een klein beetje content aan om het verhaal te ondersteunen en het wordt een stuk interessanter.

Richt je blik naar buiten

Ruud Veltenaar vertelt over hoe je blik naar binnen kan keren tijdens een presentatie. Je gaat aan het denken of je het wel goed doet, en nog erger: jezelf al tijdens je verhaal beoordelen.

Richt je blik naar de mensen voor je, naar je publiek. Hiermee zorg je dat je automatisch contact maakt met je publiek en je minder met jezelf en je eigen gedachten bezig bent. Wat ik vaak doe is een paar mensen uitkiezen die ik er leuk uit vind zien, die geïnteresseerd kijken, glimlachen of knikken. Dat geeft me positieve energie en helpt me te ontspannen. Want je wil uiteindelijk dat de zaal je ‘mag’. Toch?

Lees ook: Presenteren: doe het op het podium niet voor de eerste keer

IJsbreker

Jos Burgers zorgt altijd dat hij in de eerste minuten het ijs breekt. Door een grapje, een anekdote, een leuk verhaal. En bovenal: iets waarmee hij duidelijk maakt dat ie niet ‘meer’ is dan de zaal. Dus een grapje over zichzelf, zichzelf niet al te serieus nemen. Het breekt het ijs. Doordat er een lach door de zaal gaat, maar het zorgt er ook voor dat het publiek je leuk vindt. En dit laatste is belangrijk, want als je het tegenovergestelde realiseert kan je verhaal nog zo kloppen, maar komt het niet binnen bij het publiek.

Doen doen doen doen

En tot slot, onder andere door Annic ten Duis en Annemarie van Gaal genoemd in de cursus: als je bang bent, het eng vindt, of dood gaat van de spanning: doen, doen, doen en doen. Ga uren maken en zorg dat je er doorheen gaat. En elke keer dat het goed ging, voed je jezelf met de gedachte: ‘Hee, weer eentje die goed ging!’ Zo hebben Annic en Annemarie hun angst overwonnen.

Beter leren presenteren nu extra voordelig!

Wil je na het lezen van deze blog zelf aan de slag met je presentatietechniek? Dat kan op het platform 'Beter leren presenteren', een initiatief van Ronnie Overgoor in samenwerking met De Ondernemer. Leer van de topsprekers als Jos Burgers, Annemarie van Gaal, Jan van Setten en Ben Tiggelaar hoe je dankzij een goede presentatie een belangrijke pitch wint, nieuwe klant scoort, je team inspireert en inspireert op het podium.

Meld je direct hier aan en gebruik de kortingscode 'deondernemer' voor extra korting. Je betaalt geen 149 euro, maar 125 euro exclusief btw voor de cursus.